Φαραώ: Η συγκλονιστική αλήθεια και η αποκάλυψη πίσω από τους μύθους για την Ίσιδα και τον Όσιρι
Μια συναρπαστική ανακάλυψη στη νότια Αίγυπτο, κοντά στις όχθες του Νείλου, ανατρέπει την παραδοσιακή μας αντίληψη για την προέλευση της φαραωνικής εξουσίας. Μια διεθνής ομάδα αρχαιολόγων, μέσα από το νεκροταφείο της Adaima, έφερε στο φως πώς οι πεποιθήσεις και οι πρακτικές των αγροτικών κοινοτήτων αποτέλεσαν τον θεμέλιο λίθο για την ιδεολογία του φαραωνικού κράτους.
Η ανασκαφή 504 τάφων στην Adaima, μια περιοχή 30 εκταρίων που χρησιμοποιούνταν από το 3500 έως το 2700 π.Χ. (πολύ πριν την ανέγερση των πυραμίδων), λειτούργησε ως ένα «εργαστήριο» για την κατανόηση της μεταμόρφωσης των αγροτικών παραδόσεων σε κρατικούς μύθους. Τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στο Journal of Archaeological Method and Theory, υποδηλώνουν ότι φαινομενικά τοπικά τελετουργικά δεν ήταν απλώς αποδεκτά, αλλά ενσωματώθηκαν από την κεντρική εξουσία για να ενισχύσουν τη νομιμότητά της.
Ενώ οι αρχαιότεροι τάφοι φιλοξενούσαν κυρίως παιδιά με απλές πρακτικές ταφής, γύρω στο 3000 π.Χ. παρατηρήθηκε μια αξιοσημείωτη αλλαγή, με τρεις τάφους να ξεχωρίζουν:
Ο Τάφος S166: Εδώ βρέθηκε μια έφηβη με το χέρι της τελετουργικά αποκομμένο και επανατοποθετημένο. Το πρόσωπό της ήταν στραμμένο προς τη δύση του ήλιου στο χειμερινό ηλιοστάσιο, ενώ η σαρκοφάγος της ευθυγραμμίστηκε με την ανατολή του Σείριου, όταν το άστρο αυτό ξαναγινόταν ορατό στον ουρανό μετά από μήνες.
Ο Τάφος S837: Περιείχε μια γυναίκα θαμμένη σε πήλινη σαρκοφάγο, με κοσμήματα και σπασμένα αγγεία δίπλα της. Αυτή η χειρονομία, ο συμβολικός θρυμματισμός αγγείων, εμφανίζεται αιώνες αργότερα στα Κείμενα των Πυραμίδων, υποδηλώνοντας μια συνέχεια στις τελετουργικές πρακτικές.
Ο Τάφος S874: Μια γυναίκα με ραβδί και περούκα από φυτικές ίνες βρέθηκε εδώ, τοποθετημένη με προσανατολισμό προς το θερινό ηλιοστάσιο.
Η πιο εντυπωσιακή διαπίστωση είναι ότι αυτοί οι αστρονομικοί προσανατολισμοί δεν ήταν τυχαίοι. Περίπου το 2700 π.Χ., η ανατολή του Σείριου συνέπιπτε με το θερινό ηλιοστάσιο και, το σημαντικότερο, με την πλημμύρα του Νείλου – γεγονότα ζωτικής σημασίας για τη γεωργία και την επιβίωση. Το αναδυόμενο κράτος δεν άργησε να ενσωματώσει αυτούς τους γεωργικούς κύκλους και τα τοπικά ταφικά σύμβολα σε μια ευρύτερη θρησκευτική κοσμολογία.
Με άλλα λόγια, οι φαραώ υιοθέτησαν και ενσωμάτωσαν στη θεϊκή τους αφήγηση όσα ήδη τιμούσαν οι αγρότες, όπως τον Σείριο που συνδέονταν με τη γονιμότητα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο μύθος της Ίσιδας, της θεάς που συνέλεξε τα διαμελισμένα μέλη του Όσιρι και τον αναγέννησε. Αυτός ο μύθος μπορεί να εμπνεύστηκε από τελετουργίες όπως αυτή της έφηβης στον τάφο S166, όπου παρατηρείται συμβολικός διαμελισμός. Οι συγγραφείς της μελέτης σημειώνουν, επικαλούμενοι τον ανθρωπολόγο Κλωντ Λεβί-Στρως, πως στοιχεία που εκφράζονταν αρχικά με υλική μορφή μετασχηματίστηκαν σε κοσμολογικές αφηγήσεις.
Για να κατανοήσουν τη διάδοση αυτών των ιδεών, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τεχνητή νοημοσύνη και ανάλυση δικτύων. Ανακάλυψαν ότι οι πιο «καινοτόμοι» τάφοι (όπως ο S837) είχαν λιγότερες «συνδέσεις» με τις παραδοσιακές πρακτικές. Επίσης, αντικείμενα όπως ένα σκάφος από ελεφαντόδοντο, που βρέθηκε σε τάφο παιδιού, μιμούνταν σύμβολα των κοντινών αστικών ελίτ (π.χ. της Ιεράκων), υποδηλώνοντας ότι οι ιδέες ταξίδευαν και διαδίδονταν τόσο μεταξύ χωριών όσο και μεταξύ πόλεων.
Αυτή η μελέτη αμφισβητεί την επικρατούσα άποψη ότι το φαραωνικό κράτος επιβλήθηκε αποκλειστικά από βασιλιάδες και ιερείς. Αντίθετα, η Adaima δείχνει ότι οι αγροτικές κοινότητες έπαιξαν έναν δυναμικό και καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των πρώιμων κοινωνικοπολιτικών και θρησκευτικών δομών της Αιγύπτου.
Αποκάλυψη σοκ: Η «κατάρα του Φαραώ» και οι μυστήριοι θάνατοι
Στην ουσία, πριν οι φαραώ αναλάβουν την εξουσία, οι μελλοντικοί τους υπήκοοι είχαν ήδη «εφεύρει» τα τελετουργικά και τις πεποιθήσεις που, αιώνες αργότερα, θα αποτελούσαν τον πυρήνα της φαραωνικής εξουσίας. Όπως συνοψίζει η μελέτη: «Αυτό που ξεκίνησε ως μια τοπική χειρονομία κατέληξε να γίνει ο σπόρος μιας κρατικής ιδεολογίας». Η Αίγυπτος, όπως τη γνωρίζουμε, χτίστηκε από τα κάτω προς τα πάνω.
Ποιά είναι και που βρίσκεται η μόνη εκκλησία στην Ελλάδα που έχει και καμπαναριό και…
Ειρήνη Μουρτζούκου: Oλόκληρη η απολογία της - Μόνο σοκ και ανατριχίλα από την παιδική της…
Στις 15 Ιουλίου, η Εκκλησία τιμά τους Αγίους Ιουλίττα και Κήρυκο. Μια μητέρα με τον…
Τις τελευταίες εβδομάδες, ο επιθετικός του Παναθηναϊκού, Φώτης Ιωαννίδης, είχε βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος…
Η πριγκίπισσα Νταϊάνα στον εραστή της μόνο με τη γούνα και μερικά κοσμήματα και την…
Καταιγιστικές εξελίξεις στα Κατεχόμενα καθώς Τουρκοκύπριοι καταγγέλλουν -με υπογραφές- την Τουρκία για εθνοκάθαρση και ζητούν…