ΚΟΣΜΟΣ

Φλέγεται η Μέση Ανατολή: Άνοιξε το μέτωπο με Συρία – Συγκρούσεις και στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου!

Οικογένειες Αμερικανών απαχθέντων ζητούν επέμβαση!

Νέα κλιμάκωση καταγράφεται τις τελευταίες ώρες στο Ισραήλ όπου ο στρατός ανακοίνωσε ότι βλήματα που εκτοξεύτηκαν από τη Συρία προσγειώθηκαν σε ανοικτές περιοχές εντός του Ισραήλ.

Ενώ δεν υπήρξαν αναφορές για ζημιές ή τραυματισμούς, το Ισραήλ δήλωσε τώρα ότι απαντά στις αναφερθείσες βολές με όλμους και πυροβολικό προς τη Συρία.

Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει παράσχει περαιτέρω λεπτομέρειες, ενώ δεν έχει υπάρξει επιβεβαίωση των αναφορών από τη Συρία ή οποιοδήποτε άλλο μέρος.

Την ίδια ώρα η λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ ενεπλάκη σε διασυνοριακές συγκρούσεις με το Ισραήλ τη Δευτέρα, που οδήγησαν στο θάνατο τουλάχιστον τριών μαχητών της Χεζμπολάχ και ενός ισραηλινού υποδιοικητή.

Τόσο η Χεζμπολάχ όσο και η συριακή κυβέρνηση είναι στενοί σύμμαχοι του Ιράν και το Ισραήλ έχει επανειλημμένα βομβαρδίσει τη Συρία τα τελευταία χρόνια, σε επιθέσεις που πιστεύεται ότι ήταν επιθέσεις σε γραμμές ανεφοδιασμού της Χεζμπολάχ, καθώς και επιθέσεις σε άλλες φιλοϊρανικές ομάδες.

Σημειώνεται πως απόψε η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, ανέλαβαν απόψε, με μια ανακοίνωση που εξέδωσαν, την ευθύνη για την εκτόξευση ρουκετών από τον νότιο Λίβανο προς το ισραηλινό έδαφος.

Επιπροσθέτως, η Χαμάς επιβεβαίωσε τους θανάτους των Zakaria Abu Muammar και Jawad Abu Shamal, μελών του πολιτικού γραφείου της Χαμάς.

Ισραηλινός στρατηγός: Πρέπει να αλλάξουμε την πραγματικότητα μέσα από τη Γάζα

Ισραηλινός στρατιωτικός δήλωσε ότι ο αριθμός των νεκρών από την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς το Σαββατοκύριακο έχει πλέον ξεπεράσει τους 1.000.

Ο ταξίαρχος Νταν Γκόλντφους ανακοίνωσε τον αριθμό αυτό, καθώς το Ισραήλ συνέχισε την επίθεση των αεροπορικών επιδρομών στη Γάζα που έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 830 Παλαιστίνιους και έχουν προκαλέσει εκτεταμένες καταστροφές.

«Θα περάσουμε στην επίθεση και θα επιτεθούμε στην τρομοκρατική ομάδα της Χαμάς και σε κάθε άλλη ομάδα που βρίσκεται στη Γάζα», δήλωσε ο Γκόλντφους. «Θα πρέπει να αλλάξουμε την πραγματικότητα μέσα από τη Γάζα για να αποτρέψουμε να ξανασυμβεί αυτό».

«Έχω άρει όλους τους περιορισμούς, έχουμε [ανακτήσει] τον έλεγχο του [ισραηλινού] εδάφους και προχωράμε σε μια επίθεση πλήρους κλίμακας», δήλωσε ο υπουργός, όπως αναφέρουν οι Times of Israel.

Μπάιντεν: Αυτό που έγινε στο Ισραήλ είναι έργο του διαβόλου

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Τρίτη 10/10 ότι συζήτησε για την υποστήριξη στο Ισραήλ, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, μετά τη συνάντηση με τις ομάδες εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ «για να κατευθύνει τα επόμενα βήματα».

Ο Μπάιντεν ξεκίνησε το διάγγελμά του χαρακτηρίζοντας τις επιθέσεις «έργο του διαβόλου». Αποκάλεσε τη Χαμάς «αιμοδιψή», λέγοντας ότι τα γεγονότα θυμίζουν τις χειρότερες φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν από το Ισλαμικό Κράτος, και την καταδικάζει για τη σφαγή περισσότερων από 1.000 αμάχων. Ανάμεσά τους τουλάχιστον 14 Αμερικανοί πολίτες.

Οι ΗΠΑ «αυξάνουν» την πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ, ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, σε διάγγελμά του μετά τη μαραθώνια τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ.

Ο ίδιος διευκρίνισε πως η βοήθεια θα περιλαμβάνει πυρομαχικά και «αναχαιτιστικά για την ανανέωση του σιδερένιου θόλου (iron dome)». «Θα διασφαλίσουμε ότι το Ισραήλ δεν θα ξεμείνει από αυτά τα κρίσιμα στοιχεία για να υπερασπιστεί τις πόλεις και τους πολίτες του», τόνισε.

Συνεχίζοντας το διάγγελμά του, σημείωσε πως το «Ισραήλ έχει καθήκον να απαντήσει στις επιθέσεις». «Τηρούμε τους νόμους του πολέμου, έχει σημασία, υπάρχει διαφορά», πρόσθεσε, λέγοντας ότι οι Αμερικανοί προσεύχονται για τις οικογένειες που επλήγησαν από τις φρικαλεότητες. Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να «στέκονται ενωμένες» με το Ισραήλ και πως «θα κάνουμε ότι χρειαστεί».

«Θα βεβαιωθούμε ότι το εβραϊκό και δημοκρατικό κράτος του Ισραήλ μπορεί να αμυνθεί, σήμερα, αύριο, όπως πάντα», επεσήμανε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Δείτε βίντεο με τις δηλώσεις Μπάιντεν

Οικογένειες Αμερικανών απαχθέντων ζητούν επέμβαση

Οικογένειες Αμερικανών πολιτών που ίσως κρατούνται όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας ζήτησαν σήμερα από την κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν να τους βοηθήσει ώστε να επιστρέψουν οι δικοί τους άνθρωποι στα σπίτια τους σώοι και ασφαλείς.

Περίπου 150 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων πολλοί αλλοδαποί και άλλοι που έχουν διπλή υπηκοότητα, απήχθησαν από τη Χαμάς στην επίθεση που εξαπέλυσε τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου.

Η Αντριέν Νέτα, 66 ετών, αγνοείται μετά την επίθεση στο κιμπούτς Μπεερί, στο νότιο Ισραήλ, όπου σύμφωνα με μια μη κυβερνητική οργάνωση σκοτώθηκαν περισσότεροι από 100 άνθρωποι. Τα παιδιά της μιλούσαν στο τηλέφωνο μαζί της «όταν οι τρομοκράτες εισέβαλαν στο σπίτι της», είπε ο 42χρονος γιος της, ο Ναχάρ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα στο Τελ Αβίβ μαζί με συγγενείς άλλων τεσσάρων Αμερικανών πολιτών.

«Αυτή ήταν η τελευταία επικοινωνία που είχαμε», πρόσθεσε.

«Η αμερικανική κυβέρνηση, ο πρόεδρος Μπάιντεν και ο υπουργός Εξωτερικών (Άντονι) Μπλίνκεν (…) έχουν την ευθύνη να φέρουν τους Αμερικανούς πολίτες σώους και ασφαλείς στη χώρα τους», τόνισε ο Ναχάρ.

Ο Τζόναθαν Ντέκελ-Τσεν, 48 ετών, ο γιος του οποίου αγνοείται επίσης από το Σάββατο, είπε ότι «οι ΗΠΑ (…) πρέπει πάντα να είναι με το μέρος του καλού». «Η Χαμάς είναι το κακό. Αυτό το πράγμα του οποίου γίναμε μάρτυρες, αυτού του είδους η κτηνωδία, αυτή η απανθρωπιά, πρέπει να σταματήσει» είπε ο Ντέκελ-Τσεν, ο οποίος έχει διπλή, ισραηλινή και αμερικανική υπηκοότητα.

Αμερικανοί δημόσιοι λειτουργοί επικοινώνησαν με ορισμένους από τους συγγενείς των θυμάτων, όμως δεν τους έδωσαν παρά ελάχιστες πληροφορίες ή και καμία. Οι ισραηλινές αρχές «δεν έχουν κάνει καμία ανακοίνωση», είπε ο Ναχάρ Νέτα.

Ο Ρούμπι Τσεν είπε στους δημοσιογράφους ότι οι πληροφορίες που διαθέτει για την τύχη του γιου του, του Ιτάι, δείχνουν ότι είναι «αιχμάλωτος πολέμου».

«Οι ΗΠΑ διαθέτουν πολλούς πόρους. Ζητάμε, εξ ονόματος της οικογένειάς μου (…) να κάνουν ό,τι μπορούν για να τελειώσει αυτό το πράγμα το συντομότερο δυνατόν, ώστε να ξαναγίνουμε οικογένεια», πρόσθεσε.

Ανταλλαγή πυρών στα σύνορα Ισραήλ και Λιβάνου – Η Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη

Μέτωπο με τη Χεζμπολάχ που εδρεύει στον νότιο Λίβανο φαινόταν να έχει ανοίξει το Ισραήλ, εν μέσω της σύγκρουσης του με την παλαιστινιακή Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς έπεσαν πυρά στα σύνορα των δύο χωρών, όπως έγινε γνωστό την Τρίτη (10/10).

Ωστόσο, αργά το βράδυ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, ανέλαβαν, με μια ανακοίνωση που εξέδωσαν, την ευθύνη για την εκτόξευση ρουκετών από τον νότιο Λίβανο προς το ισραηλινό έδαφος.

Νωρίτερα, διεθνή ΜΜΕ μετέδωσαν ότι η Χεζμπολάχ στόχευσε ένα ισραηλινό άρμα με κατευθυνόμενο πύραυλο, όπως ανέφεραν δύο πηγές ασφαλείας στον Λίβανο, σύμφωνα με το δίκτυο Al Jazeera. Εν τω μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι ένα ελικόπτερό του έπληξε ένα παρατηρητήριο που ανήκει στη Χεζμπολάχ ύστερα από πυρά ρουκετών από το λιβανέζικο έδαφος προς ένα στρατιωτικό όχημα στην περιοχή Αβίβιμ. «Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί», σημείωσε ο ισραηλινός στρατός.

Αξιωματούχος των λιβανέζικων υπηρεσιών ασφαλείας υποστήριξε ότι έξι ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τον νότιο Λίβανο προς το βόρειο Ισραήλ το βράδυ της Τρίτης (10/10). Η ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον νότιο Λίβανο επιβεβαίωσε, επίσης, τις πυραυλικές επιθέσεις και κάλεσε «όλους να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση αυτή την κρίσιμη στιγμή».

Επίσης, οι ισραηλινές δυνάμεις απάντησαν στους πυραύλους με πυρά, ανέφερε μία πηγή, σημειώνοντας ότι εκτοξεύθηκαν περίπου 15 πύραυλοι από τον Λίβανο, εκ των οποίων οι τέσσερις αναχαιτίστηκαν και οι 10 έπεσαν σε ανοιχτούς χώρους. «Σε απάντηση στις εκτοξεύσεις που εντοπίστηκαν από το λιβανέζικο έδαφος προς το ισραηλινό έδαφος, οι στρατιώτες των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) απαντούν αυτή τη στιγμή με πυρά πυροβολικού», ανέφερε ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού.

Η ειδική συντονίστρια του ΟΗΕ για τον Λίβανο, Γιοάνα Βρονέτσκα, δήλωσε ότι συναντήθηκε την Τρίτη (10/10) με τον υπηρεσιακό υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου, Αμπντάλα Μπουχαμπίμπ, τον επικεφαλής του στρατού, Ζοζέφ Αούν, και τον εκτελούντα χρέη επικεφαλής της Γενικής Ασφάλειας, Ελίας Μπαϊσαρί.

«Κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου αβεβαιότητας για τη χώρα, περισσότερο από ποτέ, ο λαός του Λιβάνου χρειάζεται ασφάλεια και σταθερότητα», έγραψε η ίδια στην πλατφόρμα X.

Σφαγή στο Κφαρ Αζά – Αποκεφάλισε και έκαψε βρέφη η Χαμάς

Εικόνες απόλυτης φρίκης έρχονται στη δημοσιότητα, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι η Χαμάς πραγματοποίησε μαζικές δολοφονίες μικρών παιδιών στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με ανταποκρίτρια από την Βρετανία, βρέθηκαν αποκεφαλισμένα πτώματα μικρών παιδιών σε κιμπούτς. Τα πτώματα βρήκε ο Ισραηλινός στρατός στο κιμπούτς Κφαρ Αζά, όπου ανταποκριτές πλησίασαν σε σπίτια και βρήκαν «αναποδογυρισμένα παιδικά κρεβάτια».

Σε άλλα πλάνα από βίντεο και φωτογραφίες που κοινοποιήθηκαν στα social media, φαίνονται θολά πτώματα παιδιών στα οποία η Χαμάς όπως φαίνεται, τα έκαψε ζωντανά.

Στρατιώτες είπαν στον διεθνή συντάκτη του BBC, Τζέρεμι Μπόουεν, ότι η Χαμάς εισέβαλε, καίγοντας σπίτια και σκοτώνοντας οικογένειες στο χωριό Kfar Aza (Κφαρ Αζά), τον τόπο σφαγής όπου στόχευσε η Χαμάς κοντά στα σύνορα με τη Γάζα.

«Βλέπετε τα μωρά, τις μητέρες, τους πατεράδες, στις κρεβατοκάμαρές τους, στα δωμάτια προστασίας, και πώς ο τρομοκράτης τους σκοτώνει. Δεν είναι πόλεμος, δεν είναι πεδίο μάχης. Είναι μακελειό, είναι τρομοκρατική ενέργεια», δήλωσε ο Ισραηλινός υποστράτηγος Ιτάι Βερούβ.

«Είναι κάτι που δεν έχω δει ποτέ στη ζωή μου. Είναι κάτι που φανταζόμασταν από τους παππούδες μας, τις γιαγιάδες μας στο πογκρόμ στην Ευρώπη και αλλού. Δεν είναι κάτι που συμβαίνει στη σύγχρονη ιστορία», σημείωσε ο ίδιος».

«Πείτε στον κόσμο τι είδατε εδώ»

Τα ισραηλινά στρατεύματα πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι για να περισυλλέξουν τους νεκρούς, κάτι που δεν είχαν καταφέρει έως τώρα καθώς ακόμα μάχονταν εναντίον ενόπλων και προσπαθούσαν να εξουδετερώσουν τις παγίδες τους.

Ενας στρατιώτης φώναξε: «Πείτε στον κόσμο τι είδατε εδώ». Οι στρατιώτες προσπαθούσαν να ασφαλίσουν τα μονοπάτια του κιμπούτς ενώ στο βάθος ακούγονταν περιστασιακά πυρά και εκρήξεις. Μαχητικά αεροσκάφη ακούγονταν να διασχίζουν τον ουρανό, ενώ στο βάθος φαινόταν καπνός να υψώνεται πάνω από τη Γάζα. Οι σειρήνες προειδοποίησαν για ρουκέτες, οι οποίες αναχαιτίστηκαν στον ουρανό.

Τι είναι τα ισραηλινά κιμπούτς που στοχοποιεί η Χαμάς

Ο πόλεμος που ξέσπασε, το Σάββατο (07/10), ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χαμάς έχει κλιμακωθεί επικίνδυνα και πλέον η παλαιστινιακή οργάνωση έχει βάλει στόχο και τα κιμπούτς, τα οποία είναι συλλογικές κοινότητες και το μέλος της κάθε μίας ονομάζεται «κιμπούτσνικ».

Μάλιστα, σύμφωνα με τη Haaretz, τα πτώματα 108 Ισραηλινών βρέθηκαν στο κιμπούτς Μπε’ερί, κοντά στα σύνορα του Ισραήλ με τη Γάζα, μετά τη διείσδυση της Χαμάς, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα (09/10) η οργάνωση διάσωσης έκτακτης ανάγκης Zaka. Σύμφωνα με την εν λόγω οργάνωση διάσωσης, τα μέλη της οποίας έφτασαν στο κιμπούτς συνοδευόμενα από Ισραηλινούς στρατιώτες, εντοπίστηκαν επίσης πολλά πτώματα μαχητών της Χαμάς. Οι έρευνες στο εσωτερικό των σπιτιών της κοινότητας συνεχίζονται και την Τρίτη (10/10).
Το πρώτο κιμπούτς στο Ισραήλ ήταν το Ντεγκάνια και ιδρύθηκε το 1909 στο βόρειο Ισραήλ. Μάλιστα, το 2010, στη χώρα υπήρχαν 270 κιμπούτς. Όταν δημιουργήθηκαν τα κιμπούτς, λειτουργούσαν με τα σοσιαλιστικά πρότυπα, εφόσον τα μέλη τους έκαναν διάφορες εργασίες και όλες οι ανάγκες τους καλύπτονταν δωρεάν από την κοινότητα. Επίσης, η οικονομία των κιμπούτς στηρίζονταν κυρίως στη γεωργία. Πλέον, ο τρόπος λειτουργίας και η φιλοσοφία των κιμπούτς έχει αλλάξει, καθώς πολλά από αυτά έχουν ιδιωτικοποιηθεί και τα μέλη τους πληρώνουν για διάφορες υπηρεσίες, που παλιά ήταν δωρεάν. Η οικονομία πολλών κιμπούτς από αυτά δεν στηρίζεται πλέον στη γεωργία, αλλά στη βιομηχανική παραγωγή και τις επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας.

Η λέξη «kibbutz» σημαίνει «συγκέντρωση», ωστόσο τα πρώτα ήταν γνωστά ως «kvutzat», που σημαίνει «ομάδα». Το πρώτο κιμπούτς ήταν το Κιμπούτς Ντεγκάνια, ακριβώς νότια της Θάλασσας της Γαλιλαίας. Νέοι Εβραίοι που είχαν προηγουμένως εργαστεί στην αποξήρανση κοντινών ελώδων εκτάσεων με σκοπό τη γεωργία και την ανθρώπινη κατοίκηση, έχτισαν μια κοινότητα για τον εαυτό τους. Η γη αγοράστηκε από το Εβραϊκό Εθνικό Ταμείο. Έκαναν σκληρή εργασία για να κάνουν τη γη εύφορη. Αυτοί οι πρωτοπόροι δημιούργησαν μια κοινότητα βασισμένη στη γεωργία.

Μετά την ίδρυση της Ντεγκάνια, ιδρύθηκαν πολλά άλλα κιμπούτς. Πολλά από αυτά επικεντρώνονται γύρω από τη Θάλασσα της Γαλιλαίας και στην κοιλάδα Ιεζρέελ. Κατά τη διάρκεια των χρόνων πριν από την ίδρυση του Κράτους του Ισραήλ, αλλά και μετά τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας, δημιουργήθηκαν ακόμα περισσότερα κιμπούτς. Εμφανίστηκαν σε όλο το Ισραήλ από πρωτοπόρες ομάδες, σύμφωνα με τον επίσημο τουριστικό οδηγό του Ισραήλ.

Η Γάζα χωρίς τρόφιμα, νερό, φάρμακα

Στο χείλος μιας νέας ανθρωπιστικής κρίσης θα μπορούσε να βρεθεί η Λωρίδα της Γάζας, εάν δεν επιτραπεί η είσοδος προμηθειών, υποστηρίζουν οι αρχές, καθώς το Ισραήλ σφυροκοπά την περιοχή απαντώντας στις επιθέσεις της Χαμάς.

Τη Δευτέρα 9/10, το Ισραήλ κήρυξε «πλήρη πολιορκία» στο έδαφος, λέγοντας ότι θα διακοπεί η ηλεκτρική ενέργεια, τα τρόφιμα, τα καύσιμα και το νερό. Σύμφωνα με τους κατοίκους, η βοήθεια δεν έχει φτάσει στον θύλακα από το Σάββατο 7/10, όποτε και πραγματοποιήθηκε το χτύπημα της Χαμάς στο Ισραήλ.

Πλάνα του BBC δείχνουν ερημικούς δρόμους καλυμμένους με ερείπια από κτίρια που κατέρρευσαν μετά από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές. Η περιοχή φιλοξενεί περίπου 2,3 εκατομμύρια ανθρώπους συνολικά, το 80% των οποίων βασίζεται στην ανθρωπιστική βοήθεια, κυρίως λόγω των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών με το Ισραήλ.

Δείτε βίντεο

Διοικείται από μαχητές της Χαμάς, αλλά το Ισραήλ ελέγχει τον εναέριο χώρο και την ακτογραμμή του. Περιορίζει επίσης ποιος και ποια αγαθά μπορούν να διασχίσουν τα σύνορά του. Ταυτόχρονα, η γειτονική Αίγυπτος ελέγχει αυστηρά ποιος και τι μπορεί να περάσει και από τα σύνορά της με τη Γάζα.

Από τότε που ξεκίνησαν οι επιθέσεις το πρωί του Σαββάτου, το Ισραήλ σταμάτησε όλες τις προμήθειες που εισέρχονται στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων και φαρμάκων.

Ο Stéphane Dujarric, εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, δήλωσε ότι περισσότεροι από 12 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν και τουλάχιστον 7 ιατρικά κέντρα υπέστησαν ζημιές.

Εν τω μεταξύ, πολλοί άνθρωποι είναι επί του παρόντος χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και ίντερνετ και ενδέχεται σύντομα να ξεμείνουν από τρόφιμα και νερό. «Οι ζημιές στην ύδρευση και τις εγκαταστάσεις υγιεινής έχουν υπονομεύσει τις υπηρεσίες σε περισσότερους από 400.000 ανθρώπους», δήλωσε ο Dujarric.

«Το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής της Γάζας είναι τώρα η μόνη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας και μπορεί να ξεμείνει από καύσιμα μέσα σε λίγες μέρες».

Ο ίδιος, πρόσθεσε ότι το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα διανέμει ήδη τρόφιμα για έως και 100.000 εσωτερικά εκτοπισμένους Παλαιστίνιους και ότι αυτές οι προσπάθειες θα οκταπλασιαστούν τις επόμενες ημέρες.

Σημειώνεται, ότι ακόμα και πριν από τους τελευταίους περιορισμούς, οι κάτοικοι της Γάζας αντιμετώπιζαν ήδη εκτεταμένη επισιτιστική ανασφάλεια, περιορισμούς στην κίνηση και έλλειψη νερού.

Back to top button