EΛΛΑΔΑ

Φωτιές: Μη αναστρέψιμη καταστροφή στην Αττική! Κάηκε το 28% των δασών μέσα σε επτά χρόνια!

Τα στοιχεία που σοκάρουν και οι εφιαλτικές συνέπειες

Χορηγούμενο

Ένα στα τρία δένδρα της Αττικής κάηκαν τα τελευταία επτά χρόνια στην Αττική με χρονιές-ορόσημο το 2021 και το 2023, όταν η καταστροφή έφτασε σε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Συνολικά κάηκαν 600.000 στρέμματα δάσους ή το 25% της συνολικής επιφάνειας του νομού της πρωτεύουσας.

Σε καμία άλλη πρωτεύουσα χώρας του πλανήτη δεν έχει συμβεί τέτοια καταστροφή!

Από το 33% των δασών που κάηκαν την τελευταία 7ετία, το 6% περίπου κάηκε επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και το 27% επί κυβερνήσεων ΝΔ.

Χορηγούμενο

Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία…

Από το 2017 μέχρι και τις 25 Αυγούστου 2023, 12 μεγάλες πυρκαγιές έχουν κάψει περισσότερα από 600.000 στρέμματα σύμφωνα με τις αναφορές από την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus και το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS).

Η συνολική επιφάνεια της Περιφέρειας Αττικής (χωρίς την περιοχή της Τροιζηνίας, των νησιών και του Λεκανοπεδίου) είναι 2.500.000 στρέμματα, οπότε τα τελευταία 7 έτη το 25% της συνολικής επιφάνειας έχει καεί από δασικές πυρκαγιές.

Χορηγούμενο

Στην Περιφέρεια Αττικής η επιφάνεια των δασικών εκτάσεων είναι περίπου 1.230.000 στρέμματα και τα τελευταία 7 χρόνια έχουν καεί 405.000 στρέμματα δάσους, δηλαδή το 33% της επιφάνειας των δασών.

Τα καμένα στρέμματα ανά έτος

Το meteo.gr δημοσιεύει και πίνακα που δείχνει τον αριθμό των καμένων στρεμμάτων ανά έτος από το 2017 έως και σήμερα.

Ειδικότερα, το 2017, στις πυρκαγιές στον Κάλαμο κάηκαν 30.000 στρέμματα. Το 2018, στις πυρκαγιές στην Κινέτα και το Μάτι κάηκαν 68.800 στρέμματα. Αυτές ήταν μάλιστα και οι μεγάλες πυρκαγιές επί ΣΥΡΙΖΑ.

Το 2021 επί ΝΔ, στις πυρκαγιές στα Γεράνεια Όρη, τη Βαρυμπόμπη, την Κερατέα και τα Βίλια κάηκαν 253.700 στρέμματα.

Χορηγούμενο

Το 2022, 32.600 στρέμματα στη Γλυφάδα και την Πεντέλη έγιναν στάχτη.

Η ανικανότητα αντιμετώπισης (κάποιοι μιλούν για ηθελημένη αδιαφορία προκειμένου να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες) είναι η φετινή.

Μέχρι τις 25 Αυγούστου, έχουν καεί 215.600 στρέμματα κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών στον Κουβαρά, τα Δερβενοχώρια και την Πάρνηθα.

Χορηγούμενο

Η έλλειψη μέσων πυρόσβεσης και αεροπυρόσβεσης, ο κακός συντονισμός των αρμοδίων υπηρεσιών, η χαμηλή ποιότητα και η έλλειψη διοικητικών προσόντων των στελεχών της Πυροσβεστικής και επίσης οι παλαιότερες ολέθριες πράξεις κατάργησης της Αγροφυλακής και της Δασοφυλακής, ευθύνονται πλήρως για την έκταση της καταστροφής και όχι η κλιματική αλλαγή, φυσικά.

Οι εφιαλτικές συνέπειες

Με ένα σύντομο σχόλιό του στο Twitter, ο ερευνητής και λέκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών και επίκουρος καθηγητής για τις φυσικές καταστροφές Μιχάλης Διακάκης, επισημαίνει ότι η ανυπολόγιστη καταστροφή στην Αττική από τις πυρκαγιές των τελευταίων πέντε ετών (από το Μάτι μέχρι και τη Φυλή), θα έχει σοβαρότατες συνέπειες, οι οποίες κατηγοριοποιούνται σε τέσσερις άξονες.

Σύμφωνα με τον κ.Διακάκη, αυτοί οι άξονες είναι:

  • Στο επίπεδο του κινδύνου πλημμυρών
  • Στο επίπεδο του κινδύνου κατολισθήσεων
  • Το κλίμα της Αττικής
  • Στο τοπικό οικοσύστημα

«Η δριμύτητα αυτών των επιπτώσεων είναι (ή πρέπει να είναι) αντικείμενο μελέτης», τονίζει λιτά και χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Η ανάρτησή του


Χορηγούμενο

Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button