Φρίκη: Με νομοσχέδιο το Ιράκ νομιμοποιεί τους γάμους ανηλίκων από 9 ετών προκαλώντας δέος στην παγκόσμια κοινότητα
Ένα νομοσχέδιο που προκαλεί σοκ και έντονες αντιδράσεις ψηφίστηκε πρόσφατα στο Ιράκ, καθώς δίνει τη δυνατότητα νομιμοποίησης γάμων ανήλικων κοριτσιών, ακόμη και από την ηλικία των 9 ετών. Το γεγονός αυτό έφερε ξανά στο προσκήνιο ζητήματα που αφορούν την καταπάτηση των δικαιωμάτων των παιδιών, προκαλώντας ανησυχία τόσο εντός της χώρας όσο και διεθνώς.
Ιράκ: Με νομοσχέδιο νομιμοποιεί τους γάμους ανηλίκων από 9 ετών
Οι νέες νομοθετικές τροποποιήσεις ενισχύουν τις εξουσίες των ισλαμικών δικαστηρίων στα οικογενειακά ζητήματα, όπως ο γάμος, το διαζύγιο και η κληρονομιά. Οι ακτιβιστές προειδοποιούν ότι αυτή η εξέλιξη υπονομεύει τον νόμο περί προσωπικής κατάστασης του 1959, ο οποίος είχε ενσωματώσει προοδευτικές διατάξεις για την προστασία των γυναικών και των παιδιών στο Ιράκ.
Μέχρι σήμερα, η ελάχιστη ηλικία γάμου στο Ιράκ είναι τα 18 έτη στις περισσότερες περιπτώσεις. Ωστόσο, οι νέες ρυθμίσεις στους κληρικούς να αποφασίζουν σύμφωνα με τη δική τους ερμηνεία του ισλαμικού νόμου. Ειδικότερα, η σχολή Jaafari , η οποία ακολουθείται από πολλές θρησκευτικές αρχές στη χώρα, θεωρεί ότι ο γάμος μπορεί να γίνει νόμος από την ηλικία των 9 ετών.
Ανησυχίες και αντιδράσεις στην παγκόσμια κοινότητα
Η αλλαγή αυτή έχει εγείρει σοβαρές ανησυχίες, καθώς ανοίγει τον δρόμο για εκτεταμένη εκμετάλλευση ανήλικων κοριτσιών και θέτει σε κίνδυνο τα θεμελιώδη δικαιώματά τους. Οι ακτιβιστές καταγγέλλουν ότι η νομοθεσία αυτή επιστρέφει τη χώρα δεκαετίες πίσω σε ό, τι αφορά την προστασία των γυναικών και των παιδιών.
Η Intisar al-Mayali, ακτιβίστρια για τα δικαιώματα του ανθρώπου και μέλος του Ιρακινού Συνδέσμου Γυναικών, ανέφερε ότι η έγκριση των αλλαγών στον νόμο… «Θα προκαλέσει καταστροφικές συνέπειες στα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών, και τον γάμο των κοριτσιών σε νεαρή ηλικία, ο οποίος παραβιάζει το δικαίωμά τους ως παιδιά, και θα διαταράξει τους μηχανισμούς προστασίας για το διαζύγιο, την επιμέλεια και την κληρονομιά για τις γυναίκες».
Η συζήτηση στο κοινοβούλιο για την έγκριση του νομοσχεδίου ολοκληρώθηκε σε κλίμα έντασης και χάους. Υπήρξαν κατηγορίες για παραβιάσεις διαδικασιών και πολιτικές διαμάχες που ενέτεινε τη σύγχυση.
Ένας κοινοβουλευτικός αξιωματούχος, μιλώντας ανώνυμα καθώς δεν είχε εξουσιοδότηση να προβεί σε δημοσιές δηλώσεις, ανέφερε ότι κάποιοι βουλευτές εξέφρασαν έντονα τη διαφωνία τους, ενώ άλλοι ανέβηκαν στο βήμα για να διαμαρτυρηθούν. «Οι μισοί από τους βουλευτές που ήταν παρόντες στη συνεδρίαση δεν ψήφισαν».
«Σημαντικό βήμα στη διαδικασία ενίσχυσης της δικαιοσύνης…»
Ο πρόεδρος του ιρακινού κοινοβουλίου, Μαχμούντ αλ-Μασχαντάνι, ανέφερε ότι η έγκριση των νόμων αποτελεί… «Ένα σημαντικό βήμα στη διαδικασία ενίσχυσης της δικαιοσύνης και της οργάνωσης της καθημερινής ζωής των πολιτών».
Διεθνείς οργανισμοί και οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν ήδη εκφράσει την καταδίκη τους για τη νομοθετική αυτή πρωτοβουλία, καλώντας το Ιράκ να σεβαστεί τα δικαιώματα των παιδιών και να διασφαλίσουν την προστασία τους από επιζήμιες πρακτικές.
Σάλος στις ΗΠΑ: Η σύζυγος πρώην Προέδρου βίασε ανήλικη μαζί με την κρυφή ερωμένη της;
Η συζήτηση γύρω από το θέμα παραμένει έντονη, ενώ οι φωνές για την ακύρωση της νέας νομοθεσίας πληθαίνουν. Για πολλούς, η απόφαση αυτή δεν αποτελεί μόνο μια τοπική υπόθεση, αλλά ένα κρίσιμο τεστ για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως.
Χορηγούμενο