Γαλλία και Βρετανία έτοιμες να στείλουν στρατό στην Ουκρανία για πολεμική σύγκρουση με τη Ρωσία
Σημαντικές εξελίξεις αναφορικά με την πιθανή στρατιωτική εμπλοκή δυτικών δυνάμεων στην Ουκρανία φέρνουν στο φως δημοσιεύματα του γαλλικού τύπου. Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, φέρεται να ανακοίνωσε την ετοιμότητα της Γαλλίας και της Βρετανίας να σχηματίσουν ένα κοινό στρατιωτικό σώμα έως 50.000 στρατιωτών, με σκοπό την πιθανή ανάπτυξή τους στην Ουκρανία.
Γαλλία και Βρετανία έτοιμες να στείλουν στρατό στην Ουκρανία
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Μακρόν, όπως αυτές αναφέρονται στα γαλλικά μέσα, οι κοινές δυνάμεις αυξάνονται από το επίπεδο ταξιαρχίας σε Σώμα Στρατού, επιτρέποντας πλέον τη συμμετοχή τους σε μια μεγάλη πολεμική σύγκρουση. Ενώ παλαιότερα σχέδια προέβλεπαν την ανάπτυξη μιας κοινής ταξιαρχίας “μετά το τέλος του πολέμου”, η νέα προοπτική του γαλλο-βρετανικού στρατιωτικού σώματος επιτρέπει την άμεση εμπλοκή του στις μάχες κατά της Ρωσίας. Αυτή η μεταστροφή σηματοδοτεί μια δυνητική κλιμάκωση της δυτικής εμπλοκής.

Ο «Συνασπισμός των Προθύμων» και η Πολυεθνική Δύναμη Ουκρανίας
Στο πλαίσιο αυτών των εξελίξεων, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στη Ρώμη εκπροσώπων του λεγόμενου «συνασπισμού των προθύμων». Συμφωνήθηκε η δημιουργία ενός αρχηγείου για τον συντονισμό των δυνάμεων που θα είναι έτοιμες να αναπτυχθούν στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με την Washington Post, στην πρόσφατη συνάντηση συμμετείχε για πρώτη φορά και αμερικανική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον ειδικό εκπρόσωπο του Τραμπ, Keith Kellogg, καθώς και τους γερουσιαστές Lindsey Graham και Richard Blumenthal, συν-συγγραφείς νομοσχεδίου για δευτερογενείς κυρώσεις κατά χωρών που συναλλάσσονται με τη Ρωσία.
Η δυτική αυτή δύναμη θα ονομαστεί Πολυεθνική Δύναμη Ουκρανίας (Multinational Force Ukraine). Το αρχηγείο της προβλέπεται να λειτουργήσει για τον πρώτο χρόνο στο Παρίσι και στη συνέχεια να μεταφερθεί στο Λονδίνο, ενώ σχεδιάζεται και η δημιουργία ενός πυρήνα συντονισμού στο Κίεβο. Αν και δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμα ποιες χώρες θα στείλουν στρατεύματα, είναι γνωστό ότι περίπου 30 χώρες έχουν εκφράσει την προθυμία τους.
Ο κύριος στόχος της Πολυεθνικής Δύναμης Ουκρανίας είναι η αποκατάσταση του ουκρανικού Στρατού, η εκπαίδευση και η διασφάλιση της ασφάλειας στον ουρανό και στη Μαύρη Θάλασσα. Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη δηλώσει ότι δεν προτίθενται να στείλουν δικούς τους στρατιώτες.
Ουκρανία: Οι Ρώσοι κατέλαβαν μεγάλο κοίτασμα λιθίου που το είχε παραχωρήσει ο Ζελένσκι στις ΗΠΑ
Ερωτήματα για το Μέλλον
Οι Μακρόν και Στάρμερ, οι οποίοι είναι οι κύριοι εμπνευστές αυτής της πρωτοβουλίας, επιβεβαίωσαν μέσω βιντεοκλήσης ότι τα γαλλικά και βρετανικά αποσπάσματα είναι έτοιμα για δράση αμέσως μετά το τέλος των εχθροπραμιών στην Ουκρανία. Ωστόσο, το ερώτημα που παραμένει είναι αν θα υφίσταται ακόμη η Ουκρανία ως έχει και ποια μορφή θα έχει μέχρι τότε.
Χορηγούμενο