Γιατί όσο μεγαλώνουμε νιώθουμε ότι ο χρόνος περνάει όλο και πιό γρήγορα;
Η μυστήρια λειτουργία του εγκεφάλου και η επιστημονική εξήγηση
Γιατί όσο μεγαλώνουμε νιώθουμε ότι ο χρόνος περνάει όλο και πιό γρήγορα; Η μυστήρια λειτουργία του εγκεφάλου και η επιστημονική εξήγηση
Γιατί όσο μεγαλώνουμε ο χρόνος περνάει όλο και πιό γρήγορα;… Ίσως έχετε αναρωτηθεί γιατί, μεγαλώνοντας, ο χρόνος φαίνεται να κυλάει τόσο γρήγορα, ενώ όταν ήσασταν παιδιά, κάθε μέρα έμοιαζε να διαρκεί μια αιωνιότητα.
Τώρα που βρισκόμαστε στο 2025, μπορεί να σας τρομάζει το πόσο γρήγορα κύλησε το 2024 ή ακόμη και τα προηγούμενα χρόνια, όπως το 2023 ή το 2022. Είναι λογικό να αισθάνεστε έτσι, καθώς η αντίληψή μας για τον χρόνο αλλάζει με την ηλικία.
Στην παιδική ηλικία, οι ημέρες φαίνονταν ατελείωτες, αλλά πλέον, όταν περνάμε χρόνο με φίλους ή οικογένεια, ο χρόνος μοιάζει να «πετάει». Αντίθετα, η ρουτίνα και η καθημερινότητα δίνουν την εντύπωση ότι διαρκούν πολύ περισσότερο.
Τι θα λέγατε αν μάθετε ότι υπάρχει επιστημονική εξήγηση για αυτό το φαινόμενο;
Ο Adrian Bejan, καθηγητής μηχανολογίας, υποστηρίζει ότι η αντίληψη του χρόνου εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος μας επεξεργάζεται τις πληροφορίες. Όταν είμαστε μικροί, ο κόσμος είναι γεμάτος νέες εμπειρίες, και ο εγκέφαλος μας επεξεργάζεται συνεχώς άγνωστα δεδομένα, γεγονός που μας δίνει την αίσθηση ότι ο χρόνος κινείται πιο αργά. Με την πάροδο του χρόνου, καθώς συνηθίζουμε το περιβάλλον μας και οι εμπειρίες μας γίνονται πιο προβλέψιμες, ο εγκέφαλος μας καταναλώνει λιγότερη ενέργεια για να επεξεργαστεί τις πληροφορίες, δίνοντάς μας την εντύπωση ότι ο χρόνος περνά πιο γρήγορα.
Ο ίδιος ανέφερε… «Ο εγκέφαλος λαμβάνει λιγότερες εικόνες από αυτές που είχε εκπαιδευτεί να λαμβάνει όταν ήταν νέος», Η αίσθηση ότι ο χρόνος επιταχύνεται καθώς μεγαλώνουμε συνδέεται με τον ρυθμό επεξεργασίας των οπτικών πληροφοριών από τον εγκέφαλό μας, ο οποίος επιβραδύνεται με την πάροδο του χρόνου. Αυτό συμβαίνει επειδή οι νευρώνες μας γίνονται πιο περίπλοκοι, αυξάνοντας τις αποστάσεις που πρέπει να διανύσουν τα ηλεκτρικά σήματα. Καθώς τα σήματα μεταδίδονται πιο αργά, η αντίληψή μας για τον χρόνο αλλάζει, δεν μπορούμε να νιώσουμε ότι οι μέρες, οι μήνες και τα χρόνια περνούν πιο γρήγορα.
Πέρα από τη θεωρία αυτή, έρευνες έχουν δείξει ότι η αντίληψη του χρόνου επηρεάζεται σημαντικά από την ηλικία. Μελέτες αποκαλύπτουν πως όσο μεγαλώνουμε, η αίσθηση ότι ο κυλά γίνεται πιο γρήγορα πιο έντονη.
Ένα ενδιαφέρον παράδειγμα προέρχεται από πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου John Moores στο Λίβερπουλ, η οποία ανέλυσε πώς πολιτισμικές εμπειρίες επηρεάζουν την αίσθηση του χρόνου. Οι ερωτηθέντες από το Ηνωμένο Βασίλειο ανέφεραν ότι αισθάνονται ότι τα Χριστούγεννα φτάνουν πιο γρήγορα κάθε χρόνο, ενώ αντίστοιχα οι συμμετέχοντες στον Ιράκ δήλωσαν το ίδιο για την έναρξη του Ραμαζανιού.
Αυτό το φαινόμενο καταδεικνύει ότι η αντίληψη του χρόνου δεν επηρεάζεται μόνο από βιολογικούς παράγοντες, αλλά και από πολιτισμικά και προσωπικά βιώματα.
Το συγκεκριμένο φαινόμενο είναι γνωστό στην επιστημονική κοινότητα, όπως εξήγησε ο Bejan: «Οι άνθρωποι συχνά εκπλήσσονται με το πόσα θυμούνται από μέρες που έμοιαζαν να κρατούν μια αιωνιότητα στα νιάτα τους.
Δεν είναι ότι οι εμπειρίες τους ήταν πολύ βαθύτερες ή πιο ουσιαστικές, είναι απλώς ότι επεξεργάζονταν με ταχύτατους ρυθμούς. Και ως τετράχρονο παιδί, για παράδειγμα, ένας χρόνος είναι μεγαλύτερο μέρος της ζωής σας σε σύγκριση με το αν είστε 30 ή 40 ετών.
Καθώς συνηθίζουμε τις εμπειρίες και διαμορφώνουμε συνήθειες, δεν εμβαθύνουμε συχνά στο άγνωστο όπως οι ενήλικες, γεγονός που κάνει επίσης τον χρόνο να περνάει πιο γρήγορα, χωρίς να παρουσιάζει στον εγκέφαλό σας κάτι φρέσκο για να το κρατήσει ή να το θυμηθεί», τονίζει αρχικά.
Αυτό οδηγεί στο να συγχωνεύονται οι μέρες και οι μήνες σε μια αδιάκριτη ροή, με ελάχιστες ξεχωριστές στιγμές να ξεχωρίζουν, δημιουργώντας την αίσθηση ότι ο χρόνος περνάει πιο γρήγορα.
Επίσης ο Bejan είπε ακόμα… «Επιβραδύνετε λίγο περισσότερο, αναγκάστε τον εαυτό σας να κάνει νέα πράγματα για να ξεφύγετε από τη ρουτίνα.
«Χαρίστε στον εαυτό σας εκπλήξεις. Κάντε ασυνήθιστα πράγματα. Έχετε ακούσει ένα καλό αστείο; Πείτε το μου! Έχετε μια νέα ιδέα; Κάνε κάτι. Φτιάξε κάτι. Πες κάτι».
Οργασμός: Τι συμβαίνει στο σώμα και στον εγκέφαλό μας;
Η ρουτίνα μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε ότι απλά κάνουμε τις κινήσεις μας, καθώς η καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, Cindy Lustig, τόνισε ότι όταν κάνουμε πολλά πράγματα κατά τη διάρκεια μιας συγκεκριμένης περιόδου, μπορεί να νιώθουμε ότι «ο χρόνος απλώνεται… και μοιάζει πολύ μακρύς».
Ανατριχιαστικό: Τι σκέφτεται ένας άνθρωπος όταν πεθαίνει;
Τόνισε ότι όλοι μας διαθέτουμε σημαντικό έλεγχο στις εμπειρίες μας καθώς ο χρόνος περνά, υπογραμμίζοντας τη σημασία του να ζούμε τη στιγμή και να μην εγκλωβιζόμαστε στο παρελθόν.
Χορηγούμενο