Γιατί πρέπει να τρώμε τα μικρά ψάρια ολόκληρα, με τα κόκκαλα; – Τα απίστευτα οφέλη και οι ευεργετικές ουσίες για τον οργανισμό μας – Χαρίζουν μακροζωία και προστατεύουν από καρκίνο!
Γιατί πρέπει να τρώμε τα μικρά ψάρια με ολόκληρα, τα κόκκαλα; Το καλοκαίρι είναι εδώ και η απόδραση στα παραθαλάσσια ταβερνάκια είναι απαραίτητη. Εκεί, οι επιστήμονες συνιστούν να δοκιμάσετε μικρά ψάρια και να τα καταναλώσετε μαζί με τα κόκαλα, καθώς αποδεικνύονται πιο ευεργετικά για την υγεία μας όταν τρώγονται έτσι, σύμφωνα με πρόσφατη ιαπωνική μελέτη.
Κάποιοι τα λατρεύουν, ενώ άλλοι προτιμούν να τα αποφεύγουν. Ένα είναι βέβαιο: Τα ψάρια είναι μια εξαιρετικά υγιεινή τροφή που προσφέρει σημαντικά θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό και δεν πρέπει να λείπουν από κανένα τραπέζι. Όπως γράφει το ygeiatora, μια νέα μελέτη αποκαλύπτει τα πιθανά οφέλη της κατανάλωσης μικρών ψαριών ολόκληρων. Η ιαπωνική έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Public Health Nutrition, υποστηρίζει ότι αυτή η διατροφική πρακτική μειώνει τον κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες και από καρκίνο.
Στην Ιαπωνία, η κατανάλωση μικρών ψαριών ολόκληρων είναι κοινή διατροφική συνήθεια. Οι Ιάπωνες τρώνε όλα τα μέρη του ψαριού, γνωρίζοντας ότι πολλά από τα συστατικά που συχνά αφαιρούνται περιέχουν σημαντικά μικροθρεπτικά στοιχεία, όπως ασβέστιο και βιταμίνη Α.
«Προηγούμενες μελέτες έχουν αποκαλύψει την προστατευτική επίδραση της πρόσληψης ψαριών στην υγεία, συμπεριλαμβανομένων των κινδύνων θνησιμότητας. Ωστόσο, λίγες μελέτες έχουν επικεντρωθεί στην επίδραση της πρόσληψης μικρών ψαριών στην υγεία», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής, δρ. Chinatsu Kasahara. «Έδειξα ενδιαφέρον για το θέμα, επειδή συνήθιζα να τρώω μικρά ψάρια από την παιδική μου ηλικία και τώρα ταΐζω τα παιδιά μου με αυτές τις τροφές», πρόσθεσε.
Τι έδειξε η νέα μελέτη;
Σε συνεργασία με τον αναπληρωτή καθηγητή Takashi Tamura και τον καθηγητή Kenji Wakai από την Ιατρική Σχολή Μεταπτυχιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Nagoya, ο δρ. Kasahara διερεύνησε τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης μικρών ψαριών και του κινδύνου θνησιμότητας σε Ιάπωνες συμμετέχοντες. Στη μελέτη συμμετείχαν 80.802 άτομα (34.555 άνδρες και 46.247 γυναίκες) ηλικίας 35-69 ετών.
Η συχνότητα πρόσληψης μικρών ψαριών αξιολογήθηκε μέσω ερωτηματολογίου διατροφικών συνηθειών, που συμπληρώθηκε στην αρχή της μελέτης. Στη συνέχεια, οι ερευνητές παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες για μέσο όρο 9 χρόνια. Κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης, καταγράφηκαν 2. 482 θάνατοι, εκ των οποίων περίπου το 60% (1.495 θάνατοι) σχετίζονταν με κάποια μορφή καρκίνου.
Ένα από τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα της μελέτης ήταν η σημαντική μείωση της συνολικής θνησιμότητας και της θνησιμότητας από καρκίνο μεταξύ των γυναικών που έτρωγαν μικρά ψάρια. Συγκεκριμένα, όσες κατανάλωναν μικρά ψάρια 1-3 φορές το μήνα, 1-2 φορές την εβδομάδα ή 3 ή περισσότερες φορές την εβδομάδα είχαν αντίστοιχα 0,68, 0,72 και 0,69 φορές μικρότερο κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες και 0,72, 0,71 και 0,64 φορές μικρότερο κίνδυνο θνησιμότητας από καρκίνο σε σύγκριση με εκείνες που έτρωγαν σπάνια μικρά ψάρια.
Παντζάρια: Τα απίθανα οφέλη που κρύβουν οι κόκκινοι «θησαυροί»
Τα οφέλη στις γυναίκες
Μετά τη συνυπολογισμό παραγόντων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα -όπως ηλικία, συνήθειες καπνίσματος και κατανάλωσης αλκοόλ, Δείκτης Μάζας Σώματος και πρόσληψη διαφόρων θρεπτικών συστατικών και τροφίμων– οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που έτρωγαν συχνά μικρά ψάρια αντιμετώπιζαν μικρότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία. Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η ενσωμάτωση των μικρών ψαριών στην καθημερινή διατροφή… Θα μπορούσε να είναι μια απλή, αλλά αποτελεσματική στρατηγική για τη μείωση του κινδύνου θνησιμότητας, ειδικά στις γυναίκες.
Αμπελόφυλλα: Τα απίστευτα οφέλη για την υγεία και τον οργανισμό μας
Τι προσφέρουν στους άνδρες;
Όσον αφορά στους άνδρες, ο κίνδυνος θνησιμότητας από όλες τις αιτίες και από καρκίνο παρουσίασε παρόμοια τάση… Αν και όχι τόσο στατιστικά σημαντική. Οι λόγοι για αυτή τη διαφορά φύλου παραμένουν ασαφείς, αλλά οι ερευνητές θεωρούν ότι μπορεί να παίζουν ρόλο ο περιορισμένος αριθμός ανδρών συμμετεχόντων ή άλλοι παράγοντες που δεν εξετάστηκαν στη μελέτη, όπως το μέγεθος των μερίδων που καταναλώνονται. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών μπορεί να οφείλεται σε διαφορές φύλου… Και να μη σχετίζεται με τις διατροφικές συνήθειες. Αν και αναγνωρίζουν την ανάγκη για πρόσθετη έρευνα σε άλλους πληθυσμούς και για βαθύτερη κατανόηση των σχετικών μηχανισμών, ο δρ. Kasahara θεωρεί σημαντικά τα ευρήματα, εκτιμώντας ότι «αν και αφορούσαν Ιάπωνες, φαίνεται να είναι σημαντικά και για τον γενικό πληθυσμό».
Διατροφικοί θησαυροί για την υγεία και τον οργανισμό μας τα μικρά ψάρια
Πρέπει να σημειωθεί ότι ένας μεγάλος όγκος προηγούμενων μελετών έχει επίσης αναδείξει τα μικρά ψάρια ως σημαντική πηγή θρεπτικών συστατικών. Η νέα μελέτη προσθέτει, λοιπόν, στα επιστημονικά στοιχεία που υπογραμμίζουν τα οφέλη της κατανάλωσης μικρών ψαριών. Όπως εξήγησε ο δρ. Kasahara, «τα μικρά ψάρια είναι εύκολα στην κατανάλωση από όλους και μπορούν να καταναλωθούν ολόκληρα. Τα θρεπτικά συστατικά και οι ενεργές ουσίες που περιέχουν συμβάλλουν σημαντικά στη διατήρηση της καλής υγείας. Η αντίστροφη σχέση μεταξύ της πρόσληψης μικρών ψαριών και του κινδύνου θνησιμότητας… Υπογραμμίζει τη σημασία των τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά στη διατροφή των ανθρώπων».
«Η κατανάλωση μικρών ψαριών περιορίζεται συνήθως σε παράκτιες χώρες, όπως η Ιαπωνία», δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής Tamura. «Ωστόσο, η κατανάλωση μικρών ψαριών μπορεί να λειτουργήσει ως μέσο αύξησης του προσδόκιμου ζωής», πρόσθεσε… Ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να τα εντάξουν στη διατροφή τους.
Χορηγούμενο