Γιατί πρέπει να βάζουμε τα κινητά μας τηλέφωνα σε λειτουργία πτήσης μέσα στο αεροπλάνο; Έμπειρος πιλότος εξηγεί τα προβλήματα που δημιουργούνται
Αναμφίβολα, πολλοί έχουν αναρωτηθεί για τον πραγματικό λόγο πίσω από την επιτακτική ανάγκη ενεργοποίησης της λειτουργίας πτήσης στα κινητά τηλέφωνα κατά τη διάρκεια των αεροπορικών μετακινήσεων. Η απάντηση είναι απλή: η λειτουργία πτήσης δεν είναι μια απλή σύσταση, αλλά ένα θεμελιώδες μέτρο ασφαλείας που διασφαλίζει την ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή της πτήσης. Κάθε επιβάτης που έχει ταξιδέψει αεροπορικώς γνωρίζει αυτή την οδηγία, αλλά η κατανόηση της σημασίας της είναι ζωτικής σημασίας. Ειδικοί στον τομέα της αεροπορίας τονίζουν με έμφαση τον κρίσιμο ρόλο της λειτουργίας πτήσης στην αποτροπή πιθανών παρεμβολών στα ευαίσθητα συστήματα επικοινωνίας του αεροσκάφους.
Γιατί βάζουμε τα κινητά σε λειτουργία πτήσης στο αεροπλάνο;
Σύμφωνα με την Allianz Travel Insurance, όταν οι κινητές συσκευές δεν βρίσκονται σε λειτουργία πτήσης, επιδίδονται σε μια συνεχή και αδιάκοπη προσπάθεια σύνδεσης με τις πλησιέστερες κεραίες εδάφους. Αυτή η αδιάλειπτη αναζήτηση σήματος μπορεί να δημιουργήσει ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές που έχουν την δυνατότητα να επηρεάσουν τις ραδιοσυχνότητες που χρησιμοποιούνται από τους πιλότους για την επικοινωνία τους με τον πύργο ελέγχου. Το άμεσο αποτέλεσμα αυτών των παρεμβολών μπορεί να είναι η εμφάνιση ανεπιθύμητων θορύβων ή ακόμα και διακοπών στις κρίσιμες επικοινωνίες τους. Ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε να δυσχεράνει σημαντικά την ασφαλή πλοήγηση και διεξαγωγή της πτήσης, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των επιβατών και του πληρώματος.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και σε πολλές άλλες χώρες παγκοσμίως, η χρήση της λειτουργίας πτήσης δεν αποτελεί απλώς μια ευγενική προτροπή, αλλά επιβάλλεται ρητά από αυστηρούς κανονισμούς της πολιτικής αεροπορίας. Οι επιβάτες είναι υποχρεωμένοι να απενεργοποιούν εντελώς τις κινητές τους συσκευές ή να τις θέτουν σε λειτουργία πτήσης αμέσως μετά την απογείωση του αεροσκάφους. Οι κανονισμοί αυτοί έχουν έναν και μοναδικό στόχο: τη διασφάλιση καθαρών, αδιάλειπτων και αξιόπιστων επικοινωνιών μεταξύ του πληρώματος του αεροσκάφους και των υπευθύνων των πύργων ελέγχου εδάφους, ειδικά κατά τις κρίσιμες φάσεις της απογείωσης και της προσγείωσης.
Γιατί τα παράθυρα σε αεροπλάνα και πλοία είναι στρογγυλά;
Τι λέει ένας έμπειρος πιλότος για τα κινητά και τα προβλήματα που δημιουργούν;
Ένας έμπειρος πιλότος, ο οποίος διατηρεί ενεργή παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θέλησε να μοιραστεί μια προσωπική του εμπειρία, επιδιώκοντας να καταστήσει σαφές στο ευρύ κοινό τον τρόπο με τον οποίο η μη χρήση της λειτουργίας πτήσης μπορεί να επηρεάσει τις επικοινωνίες στο πιλοτήριο. Ο πιλότος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι, παρόλο που η μη ενεργοποίηση της λειτουργίας πτήσης πιθανότατα δεν θα προκαλέσει κάποια καταστροφική βλάβη στα πολύπλοκα συστήματα του αεροσκάφους, μπορεί να δημιουργήσει σημαντικές και ενοχλητικές παρεμβολές. Όπως εξήγησε, οι παρεμβολές που προκαλούνται από τα κινητά τηλέφωνα ακούγονται στα ακουστικά των πιλότων ως ένας ενοχλητικός, συνεχής και στατικός θόρυβος, που συχνά περιγράφεται σαν ένα έντονο και επίμονο βουητό.
Σε μια τυπική πτήση, όπου επιβαίνουν δεκάδες ή ακόμα και εκατοντάδες επιβάτες, ακόμα και ένας μικρός αριθμός κινητών τηλεφώνων που προσπαθούν ταυτόχρονα να συνδεθούν με τους επίγειους σταθμούς βάσης μπορεί να δημιουργήσει ένα «ηλεκτρονικό χάος» στο ηχητικό περιβάλλον του πιλοτηρίου. Αυτές οι παρεμβολές δυσχεραίνουν σημαντικά την ικανότητα των πιλότων να ακούσουν καθαρά και να κατανοήσουν κρίσιμες οδηγίες και πληροφορίες από τον πύργο ελέγχου, γεγονός που αναμφίβολα μπορεί να αυξήσει το επίπεδο άγχους και πίεσης στο πιλοτήριο, ειδικά σε απαιτητικές φάσεις της πτήσης.
«Δεν θα προκαλέσετε την πτώση του αεροπλάνου αν ξεχάσετε να ενεργοποιήσετε τη λειτουργία πτήσης, αλλά σίγουρα θα δυσκολέψετε σημαντικά τη δουλειά μας», τόνισε ο έμπειρος πιλότος, αναφέροντας χαρακτηριστικά μια συγκεκριμένη περίπτωση όπου οι παρεμβολές που άκουγε στα ακουστικά του θύμιζαν τον ενοχλητικό και επίμονο ήχο ενός κουνουπιού που πετούσε συνεχώς κοντά στο αυτί του.
Γιατί τα αεροπλάνα πετάνε σε καμπύλη τροχιά και όχι ευθεία;
Εν κατακλείδι, αν και η ενεργοποίηση της λειτουργίας πτήσης μπορεί να φαντάζει ως μια μικρή και ίσως ασήμαντη λεπτομέρεια, στην πραγματικότητα αποτελεί ένα απλό αλλά ουσιαστικό βήμα που συμβάλλει καθοριστικά στην ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή κάθε αεροπορικής πτήσης. Επομένως, την επόμενη φορά που θα βρεθείτε στην ευχάριστη θέση να ταξιδέψετε αεροπορικώς, θυμηθείτε: ενεργοποιήστε τη λειτουργία πτήσης στη συσκευή σας και συμβάλετε ενεργά στη δημιουργία μιας ασφαλούς και ευχάριστης αεροπορικής εμπειρίας για όλους τους επιβαίνοντες.
Χορηγούμενο