ΕΛΛΑΔΑ

Γιατί τρώμε μπακαλιάρο την 28η Οκτωβρίου;

Αποδίδοντας τιμή στις Eθνικές μνήμες

Χορηγούμενο

Καθώς πλησιάζει η 28η Οκτωβρίου, οι ετοιμασίες για τον εορτασμό της επετείου ξεκινούν. Σχολεία και πολιτιστικοί σύλλογοι προγραμματίζουν γιορτές και παρελάσεις. Ενώ οι νοικοκυρές οργανώνουν το μενού της ημέρας, όπου πρωταγωνιστεί ο μπακαλιάρος σκορδαλιά. Αν και η παράδοση του μπακαλιάρου σκορδαλιά αφορά κυρίως τον Ευαγγελισμό και την Κυριακή των Βαΐων, έχει πλέον καθιερωθεί άτυπα να τον απολαμβάνουμε και στους δύο εθνικούς επετείους. Προσφέροντας στο τραπέζι μας ένα παραδοσιακό πιάτο γεμάτο γεύση και μνήμες.

Η 28η Οκτωβρίου δεν περιλαμβάνει επίσημη νηστεία. Όπως οι μεγάλες γιορτές της Ορθοδοξίας, αλλά ο μπακαλιάρος με σκορδαλιά έχει βρει τη θέση του στο τραπέζι αυτής της ημέρας. Αποδίδοντας τιμή στις εθνικές μνήμες. Έτσι, τη φετινή Δευτέρα της επετείου, πολλοί θα επιλέξουν τον παστό μπακαλιάρο για να συνοδεύσουν το γεύμα τους.

Χορηγούμενο

Συμβουλές για την αγορά του σωστού μπακαλιάρου

Όταν επιλέγετε παστό μπακαλιάρο, καλό είναι να προσέξετε μερικά βασικά χαρακτηριστικά. Επίσης το κρέας πρέπει να είναι λευκό, χωρίς ίχνη κίτρινων αποχρώσεων, και οι φέτες παχιές, ώστε να διατηρηθούν κατά το τηγάνισμα χωρίς να χρησιμοποιηθούν υπερβολικό λάδι. Επιπλέον αν στο τραπέζι υπάρχουν μικρά παιδιά, προτιμήστε φιλέτα ξεκοκαλισμένα για μεγαλύτερη ασφάλεια.

Το μυστικό του σωστού ξαρμυρίσματος

Το ξαρμύρισμα είναι κρίσιμο για τη γεύση του μπακαλιάρου. Εάν έχετε πολλές διαθέσιμες ώρες, αλλάζετε το νερό περιοδικά για να απομακρύνετε το νερό σταδιακά. Χρησιμοποιήστε ένα σουρωτήρι ώστε να μην ακουμπάει ο μπακαλιάρος στον πάτο του σκεύους. Όπου συσσωρεύεται το αλάτι. Αυτό βοηθά να απομακρυνθεί γρήγορα η αλμύρα, εξοικονομώντας χρόνο.

Συνταγή για αέρινο κουρκούτι μπακαλιάρου

Επίσης για το τέλειο τραγανό κουρκούτι που «φουσκώνει» και παραμένει ελαφρύ, δοκιμάστε την παρακάτω συνταγή:

Χορηγούμενο

Υλικά για κουρκούτι:

500 ml νερό σε θερμοκρασία δωματίου
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
330 ml μπίρα σε θερμοκρασία δωματίου
2 φακελάκια ξερή μαγιά
2 πρέζες ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ, ανακατέψτε το νερό, τη μπίρα, τη μαγιά και τη ζάχαρη με ένα σύρμα μέχρι να ενωθούν. Αφήστε το μείγμα για 15 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Στη συνέχεια στο ίδιο μπολ, προσθέστε το αλεύρι και το αλάτι και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί το αλεύρι. Έπειτα αφήστε το μπολ σε θερμοκρασία δωματίου για 1-2 ώρες, ώστε να φουσκώσει το κουρκούτι.
Επίσης αν βιάζεστε, μπορείτε να αντικαταστήσετε τη μαγιά με 1 1/2 κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ για άμεση χρήση.
Μετά την προετοιμασία του κουρκουτιού, είστε έτοιμοι για το τηγάνισμα! Σερβίρετε τον μπακαλιάρο ζεστό με αρωματική σκορδαλιά, προσθέτοντας γεύση και παράδοση στο εορταστικό τραπέζι.


Χορηγούμενο

Χορηγούμενο

Χορηγούμενο

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
Χορηγούμενο
Back to top button