ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η άγνωστη ιστορία του αρώματος στον Μεσαίωνα

Πολλά προϊόντα της καθημερινότητάς μας έχουν τις ρίζες τους στον Μεσαίωνα, εξυπηρετώντας όμως εντελώς διαφορετικές ανάγκες από αυτές που γνωρίζουμε σήμερα. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η κολόνια. Η οποία δεν δημιουργήθηκε αρχικά για λόγους αισθητικής. Αλλά ως ένα είδος πανάκειας και προστασίας από τις ασθένειες.

Απόσταξη και η Γέννηση του Αρώματος με Βάση το Αλκοόλ

Από τον 13ο αιώνα, οι φαρμακοποιοί είχαν τελειοποιήσει την τέχνη της απόσταξης. Αναμειγνύοντας νερό και αιθέρια έλαια μέσω βρασμού και ψύξης. Ωστόσο, η πραγματική καινοτομία ήρθε στα τέλη του 14ου αιώνα, όταν οι εφευρέτες συνδύασαν τα αιθέρια έλαια με αλκοόλ. Αυτός ο συνδυασμός δημιούργησε ένα σταθερό και απορροφητικό άρωμα, όπως το γνωρίζουμε σήμερα.

Το πρώτο άρωμα με βάση το αλκοόλ παρασκευάστηκε με δενδρολίβανο. Και έγινε γνωστό ως «Νερό της Ουγγαρίας» (Hungary Water). Καθώς δημιουργήθηκε ειδικά για τη Βασίλισσα Ελισάβετ της Ουγγαρίας.

Η Πανώλη Μετέτρεψε την Κολόνια σε «Θεραπεία»

Η χρήση του αρώματος συνδέθηκε άμεσα με τις υγειονομικές κρίσεις της εποχής. Εξαιτίας της Βουβωνικής Πανώλης, Η οποία εξόντωσε πάνω από το ένα τρίτο του ευρωπαϊκού πληθυσμού—τα περισσότερα δημόσια λουτρά είχαν κλείσει.

Δίχως την επιστημονική γνώση των μικροβίων, οι άνθρωποι πίστευαν ότι ασθένειες όπως η πανούκλα και η ελονοσία μεταδίδονταν μέσω του «μολυσμένου αέρα» (malaria στα λατινικά σημαίνει «κακός αέρας»). Έτσι, η άσχημη οσμή που συνοδευόταν με τις ασθένειες θεωρήθηκε η αιτία τους.

Για να «καθαρίσουν» τον αέρα και να αποτρέψουν τη μετάδοση, οι άνθρωποι άρχισαν να χρησιμοποιούν τη γλυκιά μυρωδιά της κολόνιας. Θεωρήθηκε ότι η ευχάριστη μυρωδιά λειτουργούσε ως αντίδοτο. Αντιμετωπίζοντας την «κακή μυρωδιά της ασθένειας». Για τον ίδιο λόγο, μέσα σε κτίρια έκαιγαν θυμιατά ή εισέπνεαν αρώματα όπως τριαντάφυλλο και μοσχοκάρυδο.

Η Κυριαρχία της Γαλλίας και το «Ύδωρ της Κολωνίας»

Καθώς οι έντονες οσμές ζώων (που αρχικά χρησιμοποιούνταν σε αρώματα) έδιναν τη θέση τους σε πιο εκλεπτυσμένα φυτικά αρώματα, η Γαλλία σταδιακά αναδείχθηκε σε παγκόσμια δύναμη στη βιομηχανία αρωμάτων.

Η δημοτικότητα της κολόνιας εκτοξεύτηκε το 1709 με τη δημιουργία του “eau de Cologne” ή «ύδωρ της Κολωνίας» από τον Τζιοβάνι Μαρία Φαρίνα. Αυτή η συνταγή, που περιείχε δενδρολίβανο, εσπεριδοειδή έλαια και βάση από ποτό σταφυλιού, παρασκευάστηκε αρχικά και πάλι με σκοπό την προστασία από την πανούκλα. Εδραιώνοντας την κολόνια ως ένα απαραίτητο, πέρα από την ευωδία, προϊόν.


Χορηγούμενο

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
Back to top button
Close

Adblock Detected

Αγαπητέ/ή αναγνώστη/τρια,

Καταλαβαίνουμε απόλυτα ότι κανείς δεν θέλει ενοχλητικές διαφημίσεις. Ωστόσο, το Panictimes.gr βασίζεται αποκλειστικά στις διαφημίσεις για να παραμένει δωρεάν και προσβάσιμο σε όλους.

Με το AdBlock ενεργοποιημένο, μας στερείς τη μοναδική πηγή εσόδων που μας επιτρέπει να δημιουργούμε ποιοτικό περιεχόμενο καθημερινά.

Σε παρακαλούμε: ✅ Απενεργοποίησε το AdBlock για το Panictimes.gr ✅ Ή whitelist μας στις ρυθμίσεις του AdBlock.

Ακόμα και 10 δευτερόλεπτα με ορατές διαφημίσεις βοηθούν πολύ! 🙏

Ευχαριστούμε που μας στηρίζεις!