Η αλήθεια για το πλύσιμο του κρέατος πριν το μαγείρεμα
Όχι μόνο δεν είναι αναγκαίο, αλλά αποτελεί μια πρακτική που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία
Η αλήθεια για το πλύσιμο του κρέατος πριν το μαγείρεμα… Όχι μόνο δεν είναι αναγκαίο, αλλά εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία!
Η αλήθεια για το πλύσιμο του κρέατος πριν το μαγείρεμα… Αν ανήκετε σε εκείνους που πιστεύουν ότι το πλύσιμο του κρέας πριν το μαγείρεμα είναι απαραίτητο, ήρθε η ώρα να αναθεωρήσετε. Όχι μόνο δεν είναι αναγκαίο, αλλά αποτελεί μια πρακτική που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία.
Γιατί το Πλύσιμο Κρέατος Είναι Επικίνδυνο
Το πλύσιμο του κρέατος αντί να «καθαρίζει», δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη μικροβίων. Η υγρασία που απομένει πάνω στην επιφάνειά του γίνεται πότε έλξης για βακτήρια, επιταχύνοντας τη σήψη. Επιπλέον, αν το κρέας περιέχει παθογόνα, όπως σαλμονέλα, το πλύσιμο τα μεταφέρει σε επιφάνειες της κουζίνας μέσω σταγονιδίων νερού. Αυτά τα μικρόβια δεν μπορούν να καταλήξουν σε τρόφιμα που δεν θα μαγειρευτούν. Όπως ψωμί ή σαλάτα, αυξάνοντας τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης.
Πώς Εξασφαλίζεται η Υγιεινή του Κρέατος
Σήμερα, τα συστήματα παραγωγής και διανομής κρεάτων είναι απολύτως ελεγχόμενα. Από τα σφαγεία έως τα ράφια των καταστημάτων, τηρούνται αυστηροί κανόνες υγιεινής, με εργαζομένους που μετακινούνται γάντια, μάσκες και ειδικές στολές. Το περιβάλλον είναι αποστειρωμένο, εξασφαλίζοντας ότι το κρέας φτάνει στον καταναλωτή χωρίς επιβλαβείς μολύνσεις. Η εποχή που τα κρέατα εκτίθονταν σε σκόνη και βρωμιά κατά τις μεταφορές έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.
Τι να Κάνετε Αντί να Πλύνετε το κρέας
Αν το κρέας λερωθεί ή πέσει στο πάτωμα, μπορείτε να το καθαρίσετε με ξυδιού ή λεμονιού (1 μέρος ξίδι ή λεμόνι σε 4 μέρη νερό). Μετά, σκουπίστε το καλά με χαρτί κουζίνας για να αφαιρέσετε την υγρασία. Γενικότερα, πριν αποθηκεύσετε το κρέας στο ψυγείο, σκουπίστε το εξωτερικά για να μειώσετε την πιθανότητα ανάπτυξης μικροβίων.
Το Μαγείρεμα Εξαλείφει τα Παθογόνα
Τα μικρόβια που υπάρχουν στο κρέας εξουδετερώνονται με το σωστό μαγείρεμα σε θερμοκρασίες άνω των 70°C. Ωστόσο, τα βακτήρια που μεταφέρονται λόγω του πλυσίματος μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα πριν καν φτάσουν στη φωτιά.
Ζουμερό και λαχταριστό κρέας: Κόλπα και οδηγίες για… «μαστόρικο» ψήσιμο!
Αναχρονιστική Πρακτική
Το πλύσιμο του κρέατος αποτελεί πρακτική μια που προέρχεται από εποχές με διαφορετικές συνθήκες υγιεινής. Σήμερα, με τη γνώση που παρέχει η επιστήμη και τις σύγχρονες μεθόδους επεξεργασίας τροφίμων, είναι περιττό και επικίνδυνο.
Η σωστή ενημέρωση είναι το κλειδί για την εξάλειψη αυτής της λανθασμένης συνήθειας, προστατεύοντας την υγεία της οικογένειάς σας και διασφαλίζοντας την ασφαλή κατανάλωση τροφίμων.
Χορηγούμενο