Έχετε παρατηρήσει ποτέ ότι είναι πιο εύκολο να αποκοιμηθείτε στον καναπέ παρά στο κρεβάτι σας; Δεν είστε μόνοι. Ειδικοί στον ύπνο αποκαλύπτουν ότι αυτό το κοινό φαινόμενο έχει βαθιές ψυχολογικές και σωματικές ρίζες.
Το άγχος του “πρέπει να κοιμηθώ”
Η Δρ. Lisa Strauss, ειδική σε διαταραχές ύπνου, εξηγεί πως το κρεβάτι μπορεί να συνδεθεί με αρνητικές εμπειρίες όταν βιώνουμε συχνά αϋπνία εκεί. “Ο εγκέφαλος “μαθαίνει” να το συνδέει με άγχος και απογοήτευση”, λέει η Strauss. Αντίθετα, στον καναπέ, δεν υπάρχει η ίδια “πίεση” να κοιμηθούμε. Επιτρέποντάς μας να χαλαρώσουμε. Αυτή η πίεση να αποκοιμηθούμε στο κρεβάτι δημιουργεί το λεγόμενο “άγχος επίδοσης”, το οποίο είναι ένας φραγμός στον ύπνο. Στον καναπέ, απουσιάζει αυτή η προσδοκία, κάνοντάς μας πιο άνετους και ελεύθερους από το καθήκον του ύπνου.
Ο ρόλος του περιβάλλοντος και των αισθήσεων
Επίσης ένας λόγος που πολλοί κοιμούνται πιο εύκολα στον καναπέ είναι ο φωτισμός και οι ήχοι. Παρόλο που το μπλε φως των οθονών είναι γενικά επιζήμιο για τον ύπνο, η χαμηλή ένταση φωτός και ο γνώριμος, υποτονικός ήχος της τηλεόρασης μπορούν να λειτουργήσουν χαλαρωτικά, σύμφωνα με έρευνες. Το μυαλό, εστιάζοντας σε αυτές τις ήρεμες εικόνες ή ήχους, αποσπάται από το άγχος και τις αγχωτικές σκέψεις.
Πώς να “εκπαιδεύσετε” το κρεβάτι σας για καλύτερο ύπνο
Για να ξανασυνδέσετε το κρεβάτι σας με την ηρεμία, οι ειδικοί συμβουλεύουν να μην πιέζετε τον εαυτό σας να κοιμηθεί. Αντίθετα, αντιμετωπίστε τον ύπνο όπως τη δίψα: δεν τον ελέγχετε, απλά τον αφήνετε να έρθει. Δημιουργήστε ένα περιβάλλον χαλάρωσης. Και αφήστε τον εγκέφαλό σας να αποσυνδέσει το κρεβάτι από το άγχος.
Χορηγούμενο