Η απίστευτη ιστορία πίσω από την πίτσα Domino’s και το μυστικό στη ζύμη που την έκανε διάσημη και ξεχωριστή
Η Domino’s Pizza είναι σήμερα η μεγαλύτερη αλυσίδα διανομής πίτσας στον κόσμο, μια αυτοκρατορία που ξεκίνησε από ένα ταπεινό ξεκίνημα και έχτισε την επιτυχία της γύρω από την ταχύτητα και την ποιότητα των υλικών της.
Η Ταπεινή Αρχή και η Εξέλιξη 🍕
Η ιστορία της Domino’s ξεκινά το 1960 στο Ypsilanti του Μίσιγκαν, όταν τα αδέρφια Tom και James Monaghan αγόρασαν μια μικρή πιτσαρία, την DomiNick’s, δανειζόμενοι μόλις $900. Ένα χρόνο αργότερα, ο Tom Monaghan αγόρασε το μερίδιο του αδερφού του δίνοντάς του ως αντάλλαγμα ένα Volkswagen Beetle – το αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσαν για τις παραδόσεις!

Το 1965, επειδή ο αρχικός ιδιοκτήτης του DomiNick’s απαγόρευσε στον Tom να χρησιμοποιήσει το όνομα για τα επιπλέον καταστήματα που είχε ανοίξει, ένας υπάλληλος πρότεινε το όνομα «Domino’s». Το πρώτο λογότυπο με το ντόμινο περιλάμβανε τρεις κουκίδες, οι οποίες αντιπροσώπευαν τα τρία καταστήματα που λειτουργούσαν εκείνη την εποχή. Η Domino’s ακολούθησε μια εκρηκτική πορεία, ανοίγοντας το πρώτο της διεθνές κατάστημα στον Καναδά το 1983 και φτάνοντας μέχρι το 1989 να έχει 5.000 καταστήματα παγκοσμίως. Σήμερα, με καταστήματα σε πάνω από 80 χώρες, η εταιρεία έχει εισαχθεί στο χρηματιστήριο (2004) και έχει επενδύσει εκτενώς στην τεχνολογία, εισάγοντας καινοτομίες όπως το Domino’s Tracker για την παρακολούθηση της παραγγελίας.
Η Διαδικασία Παρασκευής: Το Μυστικό της Ζύμης
Η επιτυχία της Domino’s βασίζεται σε μια τυποποιημένη διαδικασία που εξασφαλίζει την ίδια γεύση και υφή σε όλο τον κόσμο, με τη ζύμη να αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο.
Έχετε δει πώς φτιάχνεται το κοτόπουλο KFC; Η μυστική συνταγή
1. Η Ζύμη: Ωρίμανση 24 Ωρών
Το σημαντικότερο βήμα είναι η παρασκευή της ζύμης, η οποία ξεκινάει τουλάχιστον 24 ώρες πριν από τη χρήση. Η εταιρεία δίνει έμφαση στην ωρίμανση (proof) της ζύμης, μια διαδικασία που επιτρέπει στην μαγιά να δράσει πλήρως και να αναδείξει όλα τα αρώματα και την τελική γεύση. Η ζύμη παρασκευάζεται σε μεγάλα κέντρα παραγωγής και στη συνέχεια αποστέλλεται έτοιμη σε μορφή μπάλας (dough ball) στα καταστήματα. Στα καταστήματα:
- Η ζύμη πλάθεται απαλά με τα χέρια και δεν χρησιμοποιούνται μηχανικές πρέσες ή πλάστες, ώστε να διατηρείται η δομή της και να μένει αφράτη.
- Για ειδικές ζύμες, όπως η «Αφράτη» ή η Pan Pizza, προστίθενται συστατικά όπως butter flakes (νιφάδες βουτύρου) για να είναι τραγανή απ’ έξω και μέσα αφράτη.
2. Σάλτσα και Υλικά 🍅
Μετά το άνοιγμα της ζύμης στο επιθυμητό μέγεθος, η πίτσα περνάει στα επόμενα στάδια με μεγάλη ταχύτητα:
- Σάλτσα: Προστίθεται η ειδική σάλτσα ντομάτας της Domino’s, η οποία έχει μια ιδιαίτερη αμερικανική γεύση, συχνά με μείγμα μπαχαρικών όπως ρίγανη και θυμάρι.
- Τυρί: Χρησιμοποιείται 100% μοτσαρέλα, καθώς η εταιρεία υποστηρίζει ότι η υφή και η ήπια γεύση της δεν «καπελώνουν» τα υπόλοιπα υλικά, ενώ έχει λιγότερα λιπαρά.
- Toppings: Τα υλικά προστίθενται σύμφωνα με την παραγγελία, με έμφαση στην ποιότητα. Για παράδειγμα, το πεπερόνι της Domino’s υποβάλλεται σε φυσική διαδικασία ωρίμανσης 21 ημερών.
3. Ψήσιμο και Παράδοση 🔥
Τέλος, η πίτσα ψήνεται σε βιομηχανικούς φούρνους υψηλής θερμοκρασίας, εξασφαλίζοντας ένα ομοιόμορφο αποτέλεσμα. Η Domino’s έγινε γνωστή για την υπόσχεση γρήγορης παράδοσης (30 λεπτά ή δωρεάν παλαιότερα), επενδύοντας σε ειδικές θερμομονωτικές τσάντες (Domino’s HeatWave) για να διατηρεί την πίτσα ζεστή μέχρι να φτάσει στην πόρτα του πελάτη. Η τυποποίηση της διαδικασίας και η αποτελεσματική εφοδιαστική αλυσίδα είναι αυτά που επιτρέπουν στην εταιρεία να παράγει και να διανέμει χιλιάδες πίτσες καθημερινά με συνέπεια.
Δείτε στο παρακάτω βίντεο του Made Vision το πως φτιάχνεται η διάσημη πίτσα
Χορηγούμενο