Η απλή λέξη με δύο γράμματα που κάνουμε όλοι λάθος και το γλωσσικό «έγκλημα» που πρέπει άμεσα να σταματήσει
Μπορεί ο Άγιος Γεώργιος να αντιμετώπισε έναν ολόκληρο δράκο, σύμφωνα πάντα με τις εκκλησιαστικές αφηγήσεις, όμως εμείς επιφυλάσσουμε μια διαφορετική “εξόντωση” για αυτόν και τους υπόλοιπους αγίους. Και δεν αναφερόμαστε σε τυχόν… απροσεξίες με τα καντήλια ή σε στιγμές αμφισβήτησης της πίστης, όπου ξεχνάμε την επίκλησή τους στην ανάγκη.
Σε κάθε περίπτωση, το παρόν κείμενο δεν έχει σκοπό να κρίνει τις θρησκευτικές πεποιθήσεις κανενός. Άλλωστε, ο καθένας έχει την ελευθερία να διαχειρίζεται την πίστη του όπως επιθυμεί, αρκεί αυτό να μην γίνεται εις βάρος των άλλων.
Παράγγειλε ή παρήγγειλε; Λέξεις που κάνουμε όλοι λάθος
Η απλή λέξη με δύο γράμματα που κάνουμε όλοι λάθος
Και μιας και αναφέρθηκε η “γραφή”, ας περάσουμε στο θέμα που πραγματεύεται αυτό το άρθρο που διαβάζετε αυτή τη στιγμή.
Αϊ, Άη, Άι, Αϊ-:
Η παραπάνω σειρά δεν αποτελεί κάποιο επιφώνημα πόνου ή το αποτέλεσμα μιας δυσάρεστης κατάστασης. Ούτε καν μιμείται τις φωνές αρσενικών πτηνών στην περίοδο αναζήτησης συντρόφου για αναπαραγωγή.
Στην πραγματικότητα, η συζήτηση επικεντρώνεται σε ένα “έγκλημα”. Ευτυχώς, ένα γλωσσικό «έγκλημα». Ποιος είναι τελικά ο σωστός τρόπος να γράψουμε το όνομα του Αγίου Γεωργίου; Είναι “Άη Γιώργης”, “Άι Γιώργης” ή μήπως “Αϊ Γιώργης”; Ή μήπως όλες αυτές οι εκδοχές είναι λανθασμένες και “δολοφονούμε” τους αγίους μας χωρίς λόγο;
Σύμφωνα με τους κανόνες της νεοελληνικής γραμματικής, υπάρχει μόνο ένας σωστός και αποδεκτός τρόπος γραφής, και κανένας από τους παραπάνω δεν είναι αυτός.
Η μοναδική ορθή μορφή είναι “Αϊ-“, δηλαδή το γράμμα “γιώτα” με διαλυτικά και απαραιτήτως το ενωτικό “-“. Επομένως, ο σωστός τρόπος γραφής είναι Αϊ-Γιώργης ή Αϊ-οποιοσδήποτε άλλος άγιος. Ούτε “Άη”, ούτε “Άι”, ούτε σκέτο “Αϊ”.
Ο Μπαμπινιώτης εξηγεί την Αξία και την Ιστορία της Ελληνικής Γλώσσας και συγκλονίζει!
Τώρα, λοιπόν, κανείς δεν έχει πλέον δικαιολογία… Αϊ στο καλό, λοιπόν, και ας γράφουμε σωστά τα ονόματα των αγίων μας!
Χορηγούμενο