Η δαιμονική κούκλα που σπέρνει τον τρόμο εδώ και 134 χρόνια
Τα ανατριχιαστικά μυστικά που κρύβει
Η δαιμονική κούκλα που σπέρνει τον τρόμο εδώ και 134 χρόνια και τα ανατριχιαστικά μυστικά που κρύβει
Η δαιμονική κούκλα που σπέρνει τον τρόμο εδώ και 134 χρόνια… Μια κούκλα που δημιούργησε ο Τόμας Έντισον πριν από 134 χρόνια, εξακολουθεί να προκαλεί αίσθηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με χρήστες να την περιγράφουν ως «τρομακτική» και «εφιάλτη βγαλμένο από το παρελθόν».
Η φωτογραφία της κούκλας, η οποία εκτίθεται στο Εθνικό Ιστορικό Πάρκο Thomas Edison στο West Orange του Νιου Τζέρσεϊ, δημοσιεύτηκε πρόσφατα από την Υπηρεσία Εθνικών Πάρκων των ΗΠΑ στη σελίδα της στο Facebook. Η ανάρτηση συνοδευόταν από έναν σύνδεσμο με την ηχητική εγγραφή της κούκλας, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από τους χρήστες.
Μια φαινομενικά αθώα κούκλα με ξανθές μπούκλες και μπλε φόρεμα μετατράπηκε σε πηγή τρόμου για πολλούς. «Αυτή η φωνή είναι ανατριχιαστική, δεν μοιάζει ανθρώπινη», σχολίασε ένας χρήστης, ενώ κάποιος άλλος την χαρακτήρισε «δαιμονική και απόκοσμη».
Η Κούκλα του Έντισον
Η συγκεκριμένη κούκλα αποτελεί ένα από τα πρώτα προϊόντα ψυχαγωγίας με ηχογράφηση. Δημιουργήθηκε το 1890, λίγο μετά την εφεύρεση του φωνογράφου από τον Τόμας Έντισον. Στο εσωτερικό της είχε έναν μικροσκοπικό φωνογράφο που μπορούσε να αναπαράγει ηχογραφήσεις διάρκειας 20 δευτερολέπτων. Οι ηχογραφήσεις διέφεραν από κούκλα σε κούκλα και περιλάμβαναν τραγούδια όπως το «Mary Had a Little Lamb», «Twinkle, Twinkle, Little Star» και την παιδική προσευχή «Now I Lay Me Down to Sleep».
Σύμφωνα με τον Leonard DeGraaf, αρχειοφύλακα του ιστορικού πάρκου, η κούκλα θεωρείται η πρώτη εμπορικά παραγόμενη συσκευή ηχογραφημένης ψυχαγωγίας. Γυναίκες ηχογραφούσαν τις φωνές για τις κούκλες, και αυτές οι ηχογραφήσεις τις καθιστούν τις πρώτες αμειβόμενες επαγγελματίες στον τομέα της ηχογράφησης.
Από την Καινοτομία στην Απόσυρση
Παρόλο που παρήχθησαν περίπου 10.000 κούκλες, πουλήθηκαν μόνο 2.500, καθώς το προϊόν ήταν ιδιαίτερα ακριβό για την εποχή. Οι τιμές κυμαίνονταν από 10 δολάρια (χωρίς ρούχα) έως 20 δολάρια (ντυμένες), ποσά που θεωρούνταν δυσπρόσιτα. Οι κούκλες πωλούνταν μέσω ταχυδρομικών παραγγελιών και σε πολυτελή καταστήματα παιχνιδιών, όπως το Schwarz Toy Bazaar στη Νέα Υόρκη.
Ωστόσο, οι πωλήσεις σταμάτησαν μόλις δύο μήνες μετά την κυκλοφορία τους, λόγω της ευπάθειας του φωνογράφου και της ευαισθησίας του στις φθορές. Παρ’ όλα αυτά, κάποιοι πιστεύουν ότι η απόσυρση είχε να κάνει περισσότερο με την «απόκοσμη» φωνή της κούκλας που τρόμαζε τα παιδιά.
Το Παράδοξο της Κούκλας
Παρά τη σύντομη διάρκεια ζωής της στην αγορά, η κούκλα του Έντισον παραμένει ένα ιστορικό αντικείμενο που εντυπωσιάζει και προβληματίζει. Η ιδέα της ηχογράφησης και αναπαραγωγής φωνής θεωρούνταν επαναστατική για την εποχή, ωστόσο η τεχνολογία είχε ακόμα περιθώρια βελτίωσης. Σήμερα, περισσότερο από έναν αιώνα αργότερα, η «ανατριχιαστική» φωνή της συνεχίζει να μαγνητίζει το ενδιαφέρον και να προκαλεί συζητήσεις στα social media.
Αληθινό θρίλερ: Της έκαναν δώρο κούκλα και άρχισαν τρομακτικά φαινόμενα στο σπίτι! (Βίντεο)
Δείτε παρακάτω το σχετικό βίντεο με την δαιμονική κούκλα του Τόμας Έντισον
Χορηγούμενο