Η σπουδαία διάκριση σε παγκόσμιο επίπεδο για τον ελληνικό Frappe και η άγνωστη ιστορία του… Τρεις ελληνικοί καφέδες φιγουράρουν ανάμεσα στους 10 καλύτερους του κόσμου!
Η διάκριση για τον ελληνικό Frappe και η άγνωστη ιστορία του… Σύμφωνα με νέα έρευνα, τρία από τα δέκα καλύτερα είδη καφέ στον κόσμο προέρχονται από την Ελλάδα, αναδεικνύοντας τη σημασία της ελληνικής κουλτούρας καφέ στη διεθνή σκηνή. Στην κορυφαία δεκάδα, ο Espresso Freddo κατέκτησε την 3η θέση, ο Freddo Cappuccino την 4η και ο κλασικός Frappe την 9η. Πρώτος στη λίστα βρέθηκε ο cafe Cubano, ενώ την 10η θέση καταλαμβάνει ο Vietnamese Iced Coffee, προσθέτοντας παγκόσμια ποικιλία στις επιλογές των καφέδων.
The country of good coffee ☕️ is Greece. 👌 pic.twitter.com/7DN5khDzl6
Χορηγούμενο— well-meaning (@FreshSummerWind) November 1, 2024
Καφές: Το αγαπημένο ρόφημα που «θωρακίζει» το συκώτι και όχι μόνο
Η ιστορία του Frappe στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Παρόλο που η λέξη «φραπέ» εμφανίστηκε τον 19ο αιώνα, ο κλασικός ελληνικός καφές Frappe δημιουργήθηκε το 1957, όταν ο εκπρόσωπος της Νεστλέ στην Ελλάδα, Δ. Βακόνδιος, ανακάλυψε τυχαία αυτόν τον τρόπο παρασκευής στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ο Frappe παρασκευάζεται αναμειγνύοντας στιγμιαίο καφέ με νερό και πάγο, και ανακινείται συνήθως σε σέικερ ή με μίξερ χειρός, δημιουργώντας έναν αφρώδη και δροσερό καφέ που παραμένει αγαπημένος από τότε.
Γιατί αγαπάμε τον φραπέ; Ένας λόγος είναι ότι παρασκευάζεται εύκολα και γρήγορα, ενώ η απλότητά του δύσκολα αποτυγχάνει. Το μόνο που χρειάζεται είναι η σωστή ανάλυση, σύμφωνα με τις προτιμήσεις του καθενός. Ο Frappe έχει αγαπηθεί ιδιαίτερα από τους Έλληνες, καθώς συντροφεύει στιγμές χαλάρωσης, διαβάσματος ή ακόμα και θητείας, αποτελώντας έναν καθημερινό σύμμαχο.
Απίστευτο: Αυτός είναι ο πιο βλαβερός καφές για την υγεία
Άγνωστες πληροφορίες για τον Frappe
Ο Frappe δεν είναι από τους καφέδες με τη μεγαλύτερη ποσότητα καφεΐνης. Ένα ποτήρι περιέχει περίπου 65-100 mg καφεΐνης.
Αν τον πίνετε σκέτο, χωρίς ζάχαρη ή γάλα, περιέχει μόνο 2 θερμίδες, καθιστώντας τον ιδανικό για όσους προσέχουν τη διατροφή τους.
Ο ελληνικός Frappe είναι δημοφιλής και στο εξωτερικό. Τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα συχνά τον αναζητούν για να ζήσουν μια ελληνική καλοκαιρινή εμπειρία.
Η λέξη «φραπέ» προέρχεται από τη γαλλική λέξη «frappé» και εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο λεξικό του 1848.
Ο Frappe ενέπνευσε άλλες χώρες, όπως η Ιαπωνία με τον Adzuki Frap, η Αργεντινή με το Dulce de Leche Frap, και οι Φιλιππίνες με το Coffee Jelly Frap.
Το 1980, ο Frappe πέρασε τον Ατλαντικό και άρχισε να πωλείται στη Βοστώνη. Τη δεκαετία του ’90, έγινε ακόμα πιο δημοφιλής και συμπεριλήφθηκε στο μενού πολλών αλυσίδων καφέ.
Ο Frappe έχει γίνει κομμάτι της ελληνικής κουλτούρας και έχει υμνηθεί μέσα από τραγούδια όπως αυτά της Αντώνη Βαρδή, της Σταμάτη Κραουνάκη και των Χατζηφραγκέτα.
Αναμφίβολα, ο ελληνικός Frappe αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του ελληνικού καλοκαιριού και της καθημερινότητας, δίνοντας γεύση σε στιγμές χαλάρωσης και ευχάριστες αναμνήσεις.
Χορηγούμενο