Η φιλία αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο στην κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών, με τον ρόλο των φίλων να είναι εξαιρετικά σημαντικός σε κάθε στάδιο της ζωής. Μέσα από τις φιλίες, τα παιδιά διδάσκονται ουσιαστικά μαθήματα όπως το μοίρασμα, η διεκδίκηση. Καθώς η εμπιστοσύνη, ο σεβασμός και η ενσυναίσθηση.
Από πολύ νωρίς, τα παιδιά αρχίζουν να κατανοούν πώς να είναι καλοί φίλοι και πώς να ενσωματωθούν σε ομάδες συνομηλίκων. Καθώς μεγαλώνουν, οι φίλοι τους αποκτούν αυξημένη σημασία. Καθώς προσδιορίζουν τα ενδιαφέροντα και τις αξίες τους, επιδιώκοντας να ανήκουν σε κοινότητες με παρόμοιες αντιλήψεις.
Όπως και οι ενήλικες, τα παιδιά έχουν διαφορετικές συμπεριφορές. Ορισμένα είναι αξιόπιστοι φίλοι, ενώ άλλα μπορεί να επιδείξουν αρνητική συμπεριφορά, όπως κοροϊδίες ή επιθετικότητα. Η αναγνώριση αυτών των διαφορών βοηθά τα παιδιά να επιλέγουν πιο υγιείς σχέσεις.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, παιδιά που δυσκολεύονται στις φιλίες ενδέχεται να εμφανίσουν προβλήματα προσαρμογής και ψυχολογικές δυσκολίες. Ιδιαίτερα για εκείνα με ΔΕΠΥ, το 50% δυσκολεύεται να συνάψει υγιείς κοινωνικές σχέσεις λόγω κοινωνικών δεξιοτήτων που δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως.
Οι γονείς παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη αυτών των δεξιοτήτων. Διδάσκοντας στα παιδιά να σέβονται και να αναγνωρίζουν αρνητικές συμπεριφορές. Είναι σημαντικό να εξηγούμε στα παιδιά τι σημαίνει “καλός φίλος”! Και να τα καθοδηγούμε στις πρώτες τους κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, βοηθώντας τα να αναπτύξουν υγιείς σχέσεις.
Τέλος, οι γονείς πρέπει να διατηρούν ανοιχτή επικοινωνία με τα παιδιά τους. Ώστε να είναι σε θέση να τα στηρίζουν σε δύσκολες στιγμές και να τα ενθαρρύνουν να αντιμετωπίζουν αρνητικές καταστάσεις, όπως το bullying, με σθένος και στήριξη από τους ενήλικες.
Χορηγούμενο