ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η Γαλλία αναγνωρίζει την Παλαιστίνη ως κράτος

Η ανακοίνωση του Γάλλου Προέδρου Μακρόν και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Η Γαλλία αναγνωρίζει την Παλαιστίνη ως κράτος! Η ανακοίνωση του Γάλλου Προέδρου Μακρόν και οι εξελίξεις που διαμορφώνονται στη Μέση Ανατολή

Σε μια κίνηση που αναμένεται να αναδιαμορφώσει το διπλωματικό τοπίο στη Μέση Ανατολή, η Γαλλία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αναγνωρίσει επίσημα παλαιστινιακό κράτος στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών τον προσεχή Σεπτέμβριο. Την είδηση γνωστοποίησε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μέσω της πλατφόρμας X (πρώην Twitter) την Πέμπτη, εκφράζοντας την ελπίδα ότι αυτή η απόφαση θα συμβάλει καθοριστικά στην επίτευξη ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή.

Η Γαλλία αναγνωρίζει την Παλαιστίνη ως κράτος

Η ανακοίνωση του Μακρόν συνοδεύτηκε από την κοινοποίηση μιας επιστολής που απευθυνόταν στον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς. Σε αυτή την επιστολή, ο Γάλλος πρόεδρος επιβεβαιώνει την πρόθεση της Γαλλίας να γίνει η πρώτη μεγάλη δυτική δύναμη που προχωρά σε αυτή την αναγνώριση. Αυτή η κίνηση έρχεται σε μια περίοδο έντονης έντασης και συνεχιζόμενων συγκρούσεων μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για νέες προσεγγίσεις στην επίλυση του χρόνιου προβλήματος.

Η Ιστορία μιας Πολύπλοκης Σύγκρουσης

Για να κατανοήσουμε πλήρως τη σημασία αυτής της γαλλικής κίνησης, είναι απαραίτητο να ανατρέξουμε στην πολύπλοκη ιστορία της Παλαιστίνης και του Ισραήλ. Η περιοχή, γνωστή και ως Αγία Γη, αποτελεί επί αιώνες σημείο σύγκρουσης θρησκευτικών, πολιτισμικών και εδαφικών διεκδικήσεων. Μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η περιοχή τέθηκε υπό βρετανική εντολή. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αυξήθηκε η εβραϊκή μετανάστευση στην Παλαιστίνη, ενισχύοντας τις σιωνιστικές φιλοδοξίες για τη δημιουργία ενός εβραϊκού κράτους.

Η ένταση κλιμακώθηκε μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και το Ολοκαύτωμα, οδηγώντας στην απόφαση του ΟΗΕ το 1947 για τη διαίρεση της Παλαιστίνης σε ένα αραβικό και ένα εβραϊκό κράτος, με την Ιερουσαλήμ να τελεί υπό διεθνή εποπτεία. Η απόφαση αυτή απορρίφθηκε από την αραβική πλευρά και, με τη λήξη της βρετανικής εντολής το 1948 και την ανακήρυξη του Κράτους του Ισραήλ, ξεκίνησε ο πρώτος αραβο-ισραηλινός πόλεμος. Έκτοτε, ακολούθησαν πολλές ένοπλες συγκρούσεις, όπως οι πόλεμοι του 1956, 1967 (Πόλεμος των Έξι Ημερών, όπου το Ισραήλ κατέλαβε τη Δυτική Όχθη, τη Λωρίδα της Γάζας, τα Υψίπεδα του Γκολάν και την Ανατολική Ιερουσαλήμ) και 1973 (Πόλεμος του Γιομ Κιπούρ), καθώς και δύο Ιντιφάντα (παλαιστινιακές εξεγέρσεις) και πλήθος άλλων μικρότερων συγκρούσεων.

Η Τουρκία υπογράφει συμφωνίες για ΑΟΖ με Συρία Λίβανο και Παλαιστίνη για να «στραγγαλίσει» Ελλάδα Κύπρο και Ισραήλ

Προς μια Λύση Δύο Κρατών;

Η αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους αποτελεί ένα πάγιο αίτημα της παλαιστινιακής πλευράς και βασικό πυλώνα της λύσης των δύο κρατών, η οποία προβλέπει την ύπαρξη ενός ανεξάρτητου, βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους δίπλα στο Ισραήλ, ζώντας εν ειρήνη και ασφάλεια. Ενώ αρκετές χώρες, κυρίως στην Ασία, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική, έχουν ήδη αναγνωρίσει την Παλαιστίνη, η κίνηση της Γαλλίας, ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και σημαντική ευρωπαϊκή δύναμη, έχει ιδιαίτερη βαρύτητα.

Η απόφαση της Γαλλίας μπορεί να ασκήσει πίεση σε άλλες δυτικές χώρες να επανεξετάσουν τη στάση τους, δημιουργώντας ένα ευνοϊκότερο κλίμα για την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Ωστόσο, η πορεία προς την ειρήνη παραμένει δύσκολη, καθώς απαιτεί την επίλυση ζητημάτων όπως τα σύνορα, το καθεστώς της Ιερουσαλήμ, οι πρόσφυγες και η ασφάλεια.


Χορηγούμενο

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
Back to top button
Close

Adblock Detected

Αγαπητέ/ή αναγνώστη/τρια,

Καταλαβαίνουμε απόλυτα ότι κανείς δεν θέλει ενοχλητικές διαφημίσεις. Ωστόσο, το Panictimes.gr βασίζεται αποκλειστικά στις διαφημίσεις για να παραμένει δωρεάν και προσβάσιμο σε όλους.

Με το AdBlock ενεργοποιημένο, μας στερείς τη μοναδική πηγή εσόδων που μας επιτρέπει να δημιουργούμε ποιοτικό περιεχόμενο καθημερινά.

Σε παρακαλούμε: ✅ Απενεργοποίησε το AdBlock για το Panictimes.gr ✅ Ή whitelist μας στις ρυθμίσεις του AdBlock.

Ακόμα και 10 δευτερόλεπτα με ορατές διαφημίσεις βοηθούν πολύ! 🙏

Ευχαριστούμε που μας στηρίζεις!