Χορηγούμενο
ΔΩΜΑΤΙΟ ΠΑΝΙΚΟΥ

Η Ιστορία πίσω από τα 7 Θανάσιμα Αμαρτήματα

Η αλαζονεία θεωρείται η χειρότερη

Τα “Επτά Θανάσιμα Αμαρτήματα” δεν αναφέρονται ποτέ στα Ευαγγέλια ή τη Βίβλο. Στην πραγματικότητα, περιλαμβάνονται μόνο γενικές αναφορές σε αρνητικές συμπεριφορές. Όπως ψεύδη, αιματοχυσία και συνωμοσίες. Στην Επιστολή προς Γαλάτες, ο Απόστολος Παύλος αναφέρει διάφορες αμαρτίες. Όπως η μοιχεία και η ειδωλολατρία, χωρίς να τις χαρακτηρίζει ως θανάσιμες.

Η έννοια των επτά θανάσιμων αμαρτημάτων αναπτύχθηκε αργότερα από πρώτους χριστιανικούς μελετητές. Που θέλησαν να καταστήσουν σαφείς τους ηθικούς κανόνες της θρησκείας. Ο μοναχός Ευάγριος από τον Πόντο, τον 4ο αιώνα, δημιούργησε την πρώτη τέτοια λίστα με οκτώ αμαρτήματα. Όπως η γαστριμαργία, η πορνεία και η υπερηφάνεια. Στον 6ο αιώνα, ο Πάπας Γρηγόριος Α’ την εξέλιξη, μειώνοντας τα αμαρτήματα σε επτά και προσθέτοντας τη ζηλοφθονία, ενώ τα κατηγοριοποίησε κατά σοβαρότητα, με την αλαζονεία να θεωρείται η χειρότερη.

Χορηγούμενο

Παράλληλα, οι θεολόγοι ανέπτυξαν μια λίστα με επτά αρετές που οδηγούν στο Παράδεισο, όπως η ταπείνωση, η ελεημοσύνη και η προσευχή.

Ο Άγιος Παΐσιος από το Άγιο Όρος, σε απαντήσεις του για τον θάνατο, εξήγησε πως οι άνθρωποι μετά την αποχώρηση της ψυχής τους από το σώμα συνειδητοποιούν τις πράξεις τους. Η συνείδησή τους, λέει, καθαρίζεται με την «ανατολή» της ψυχής. Σχετικά με την προφητεία του για τις καταστροφές, ο Άγιος είχε αναφέρει πως η Ελλάδα θα είχε μεγάλες δυσκολίες και ότι οι άνθρωποι πρέπει να στηριχτούν στον Θεό για να αντιληφθούν. Η προφητεία του περιλάμβανε σεισμούς, πλημμύρες και άλλες καταστροφές. Συμβουλεύοντας τους πιστούς να προετοιμαστούν πνευματικά για τις δύσκολες μέρες που θα έρθουν.


Χορηγούμενο

Χορηγούμενο

Χορηγούμενο

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
Χορηγούμενο
Back to top button