Η ιστορία του Λευκού Πύργου: Πώς απέκτησε την ονομασία του;
Mε εντολή του Σουλτάνου Αβδούλ Χαμίτ Β', ο πύργος ασπρίστηκε και απέκτησε την ονομασία Λευκός Πύργος
Ο Λευκός Πύργος, που χτίστηκε τον 15ο αιώνα μετά την άλωση της Θεσσαλονίκης από τους Οθωμανούς το 1430, αντικατέστησε έναν παλαιότερο βυζαντινό πύργο. Καθώς αποτελούσε το ανατολικό άκρο του θαλάσσιου τείχους της πόλης. Ο πύργος είχε διάφορες ονομασίες κατά τη διάρκεια των αιώνων. Όπως ο Πύργος του Λέοντος και ο Πύργος της Καλαμαριάς. Ενώ τον 19ο αιώνα έγινε γνωστός ως Πύργος των Γενιτσάρων ή Πύργος του Αίματος, λόγω της χρήσης του ως φυλακή και τόπος εκτέλεσης.
Το 1883, με εντολή του Σουλτάνου Αβδούλ Χαμίτ Β’, ο πύργος ασπρίστηκε και απέκτησε την ονομασία Λευκός Πύργος. Προκειμένου να συμβαδίσει με τις μεταρυθμίσεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Από τότε, ο πύργος διατήρησε αυτή την ονομασία και έγινε σύμβολο της Θεσσαλονίκης, αφού παραμένει από το 1911 ως μοναδικό χαρακτηριστικό της παραλιακής ζώνης της πόλης, μετά την κατεδάφιση των γύρω τειχών.
Μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 1912, ο Λευκός Πύργος χρησιμοποιήθηκε για διάφορους σκοπούς. Όπως η φύλαξη αρχαιοτήτων κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και η στέγαση της αεράμυνας και άλλων δημοσίων υπηρεσιών. Το 1983, ο Πύργος παραχωρήθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού. Επίσης το 1985 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες συντήρησης και αναστήλωσης, που τιμήθηκαν το 1988 με το βραβείο Europa Nostra.
Χορηγούμενο