Η μέρα που θα εξαφανιστεί μαζικά η ανθρωπότητα από τη Γη
Οι επιστήμονες «αποκαλύπτουν» την ημερομηνία και τον λόγο - Θα μπορούσαμε να σωθούμε;
Η μέρα που θα εξαφανιστεί μαζικά η ανθρωπότητα από τη Γη.. Οι επιστήμονες «αποκαλύπτουν» την ημερομηνία και τον λόγο… Θα μπορούσαμε να σωθούμε;
Η μέρα που θα εξαφανιστεί μαζικά η ανθρωπότητα από τη Γη… Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature Geoscience, οι άνθρωποι ενδέχεται να εξαφανιστούν από τη Γη σε 250 εκατομμύρια χρόνια, όπως αποκαλύπτει νέα επιστημονική έρευνα, ακόμα και αν η ανθρωπότητα σταματήσει άμεσα τη χρήση ορυκτών καυσίμων. Υπολογιστικά μοντέλα που αναπτύχθηκαν από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ δείχνουν ότι ο πλανήτης θα βιώσει μια μαζική εξαφάνιση που θα αφανίσει όλα τα θηλαστικά. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μια μορφή ζωής εξακολουθήσει να υπάρχει θα πρέπει να επιβιώσει σε θερμοκρασίες που κυμαίνονται από 40°C έως 70°C.
Η έρευνα δεν λαμβάνει υπόψη την περαιτέρω αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου που προκαλείται από την ανθρώπινη δραστηριότητα, γεγονός που υποδηλώνει ότι το χρονικό περιθώριο μπορεί να είναι μικρότερο. Αυτή η επικείμενη μαζική εξαφάνιση θα είναι η πρώτη μετά την εξαφάνιση των δεινοσαύρων, πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια.
Ο επικεφαλής της μελέτης, Δρ. Ο Αλέξανδρος Φάρνσγουορθ, εξήγησε ότι η κλιματική αλλαγή θα επιταχυνθεί από την αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα, την ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας και τις γεωλογικές αλλαγές. Σε 250 εκατομμύρια χρόνια, οι ήπειροι της Γης προβλέπεται να ενωθούν, σχηματίζοντας την υπερήπειρο “Pangea Ultima”. Αυτή η γεωλογική διαμόρφωση θα δημιουργήσει μια μεγάλη, ξηρή και θερμή μάζα γης, όπου οι θερμοκρασίες θα είναι αφόρητες για τα θηλαστικά.
Παράλληλα, οι ηφαιστιακές εκρήξεις που συνοδεύουν τη δημιουργία της υπερηπείρου θα απελευθερώσουν τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, επιδεινώνοντας περαιτέρω τη θέρμανση του πλανήτη. Επιπλέον, η φυσική αύξηση της φωτεινότητας του ήλιου θα συμβάλει στην άνοδο της θερμοκρασίας, καθιστώντας τις συνθήκες στη Γη ακραίες και αφιλόξενες για άλλη μορφή ζωής.
Οι επιστήμονες παράγοντες προηγμένα κλιματικά μοντέλα για να αναπαραστήσουν τις συνθήκες στην Pangea Ultima, μελετώντας όπως η θερμοκρασία, ο άνεμος και η υγρασία. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι θερμοκρασίες θα φτάσουν κατά μέσο όρο τους 40-50°C, με ακραίες ημερήσιες τιμές που καθιστούν την επιβίωση αδύνατη.
Ο Δρ. Ο Φάρνσγουορθ υπογράμμισε ότι αυτό το σενάριο δημιουργεί ένα “τριπλό πλήγμα” που περιλαμβάνει την ηπειρωτική διαμόρφωση, την ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας και την αυξημένη συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα. Το αποτέλεσμα θα είναι ένα ακραίο αφιλόξενο περιβάλλον, χωρίς επαρκείς πηγές τροφής και νερού, οδηγώντας τελικά στον αφανισμό της ανθρωπότητας και άλλων θηλαστικών.
Για να προβλέψουμε τα μελλοντικά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα (CO2), οι επιστήμονες που χρησιμοποίησαν μοντέλα που περιλαμβάνουν την κίνηση των τεκτονικών πλακών, τη χημεία των ωκεανών και άλλες σχετικές παραμέτρους. Η μελέτη δεν συνυπολόγισε τις ανθρωπογενείς εκπομπές CO2 από την καύση ορυκτών καυσίμων, οι οποίες σήμερα αποτελούν τη μεγαλύτερη αιτία της κλιματικής αλλαγής.
Οι ερευνητές εκτίμησαν ότι το επίπεδο του CO2, το οποίο σήμερα είναι περίπου 400 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm), θα μπορούσε να φτάσει πάνω από 600 ppm σε εκατομμύρια χρόνια, εάν σταματήσει να χρησιμοποιεί ορυκτών καυσίμων. Όπως τόνισε ο καθηγητής Benjamin Mills από το Πανεπιστήμιο του Leeds, αν η ανθρωπότητα συνεχίσει να έχει ορυκτά καύσιμα, αυτά τα επίπεδα θα επιτευχθούν πολύ νωρίτερα.
Η μελέτη έδειξε ότι στο μακρινό μέλλον, μόλις το 8% έως 16% της γήινης επιφάνειας θα παραμείνει κατοικημένη για τα θηλαστικά. Παρόλα αυτά, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα περισσότερα, αν όχι όλα, τα είδη θηλαστικών θα εξαφανιστούν. Τα ειδικά είδη μπορούν να καταφέρουν να επιβιώσουν, αλλά η μαζική εξαφάνιση θα είναι αναπόφευκτη, σύμφωνα με τον Δρ. Αλεξάντερ Φάρνσγουορθ.
Η υπερήπειρος που προβλέπεται να δημιουργηθεί, γνωστή ως Pangea Ultima, που βρίσκεται κυρίως σε ζεστά και υγρά τροπικά κλίματα, γεγονός που θα αυξήσει τις θερμοκρασίες σε επίπεδα που δεν μπορούν να αντέξουν πολλά είδη. Ο Δρ. Φάρνσγουορθ υπογράμμισε ότι αν οι άνθρωποι καταφέρουν να επιβιώσουν έως τότε, το περιβάλλον που είναι εξαιρετικά αφιλόξενο.
Ισάακ Νεύτωνας: Πλησιάζουμε στο τέλος του κόσμου
Ωστόσο, η επιβίωση μπορεί να εξαρτηθεί από την κατασκευή ελεγχόμενων καταφυγίων με συστήματα κλιματισμού και τεχνολογίες για την καλλιέργεια τροφίμων. Μια άλλη πιθανότητα είναι η μετακίνηση της ανθρωπότητας σε άλλους πλανήτες, κάτι που παραμένει στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας.
«Η επιβίωση θα εξαρτηθεί από την ικανότητά μας να φύγουμε από τη Γη ή να εφαρμόσουμε τεχνική γεωμηχανικής τη διαχείριση του κλίματος», ανέφερε ο Δρ. Φάρνσγουορθ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για καινοτόμες λύσεις στο μέλλον.
Χορηγούμενο