Ενώ συνήθως δίνουμε έμφαση στο τι τρώμε, νέα επιστημονικά δεδομένα αναδεικνύουν τη σημασία του timing των γευμάτων για την υγεία. Kαι ειδικότερα για την υγεία των οστών. Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the Endocrine Society αποκαλύπτει ότι η παράλειψη του πρωινού και τα αργά βραδινά γεύματα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων.
Παράλειψη πρωινού και αργά δείπνα
Η μελέτη, η οποία ανέλυσε δεδομένα από πάνω από 927.000 ενήλικες, κατέγραψε 28.196 κατάγματα. Τα ευρήματα ήταν εντυπωσιακά:
Η παράλειψη πρωινού συνδέθηκε με 18% υψηλότερο κίνδυνο κατάγματος.
Το δείπνο αργά το βράδυ (λιγότερο από 2 ώρες πριν τον ύπνο) συνδέθηκε με 8% μεγαλύτερη πιθανότητα κατάγματος.
Ο συνδυασμός και των δύο αυτών συνηθειών αύξησε τον κίνδυνο κατά 23%.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η σωστή διατροφική συμπεριφορά και το timing των γευμάτων αποτελούν βασικούς παράγοντες πρόληψης της οστεοπόρωσης. Mαζί με έναν υγιεινό τρόπο ζωής, που περιλαμβάνει επαρκή ύπνο και αποφυγή του καπνίσματος και του αλκοόλ.
Ο μηχανισμός πίσω από τα ευρήματα
Οι επιστήμονες εξηγούν ότι αυτές οι συνήθειες μπορεί να επηρεάσουν τα οστά μέσω διαφόρων μηχανισμών. Η παράλειψη του πρωινού οδηγεί σε χαμηλότερη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών όπως το ασβέστιο και η βιταμίνη D, που είναι ζωτικής σημασίας για την οστική πυκνότητα. Επιπλέον, η κακή χρονική κατανομή των γευμάτων επηρεάζει τον κιρκάδιο ρυθμό του οργανισμού, το «βιολογικό ρολόι» μας, το οποίο έχει άμεση σχέση με την υγεία των οστών.
Οι γυναίκες, τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και όσοι έχουν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος θεωρούνται πιο ευάλωτες ομάδες. Ωστόσο, οι ερευνητές τονίζουν ότι οι ανθυγιεινές συνήθειες αυξάνουν τον κίνδυνο σε όλες τις πληθυσμιακές κατηγορίες, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας.
Χορηγούμενο