Η σχέση αυταρχικότητας και αυτοελέγχου στην ανάπτυξη του παιδιού
Η δημιουργία υγιών ορίων και η σταθερή καθοδήγηση από τους γονείς
Ο αυτοέλεγχος είναι μια κρίσιμη δεξιότητα που αναπτύσσεται από την παιδική ηλικία. Και είναι απαραίτητος για την κοινωνική αλληλεπίδραση και την προσωπική ανάπτυξη. Ωστόσο αυτή η ικανότητα επιτρέπει στον άνθρωπο να ελέγχει τις αντιδράσεις του και να αντικαθιστά αντιδραστικές συμπεριφορές με πιο επιθυμητές. Κάτι που αποδεικνύει τη σημασία του για την ψυχοκοινωνική ευημερία. Επίσης στα πρώτα χρόνια της ζωής, το παιδί πρώτα αναπτύσσει τον αυτοέλεγχο. Μέσω των εξωτερικών ερεθισμάτων που του παρέχουν τους γονείς του. Μέχρις ότου αποκτήσει την ικανότητα να αυτορυθμίζεται χωρίς την παρέμβασή τους.
Επίσης σύμφωνα με ψυχολογικές θεωρίες, όπως του Freud και του Erikson, η διαδικασία αυτή συνδέεται με τα πρώτα στάδια ψυχοκοινωνικής ανάπτυξης, όπου το παιδί αρχίζει να μαθαίνει να διαχειρίζεται τις επιθυμίες του σε σχέση με τις κοινωνικές ανάγκες. Σημαντική είναι η αλληλοεπίδραση με τους γονείς. Που καθοδηγούν το παιδί προς την επιθυμητή συμπεριφορά. Ενισχύοντας την ανάπτυξη του αυτοελέγχου.
Ωστόσο, οι έρευνες δείχνουν ότι οι υπερβολικά αυταρχικοί γονείς, που επιβάλλουν κανόνες με αυστηρότητα, εμποδίζουν την ανάπτυξη του αυτοελέγχου στα παιδιά. Όπως φαίνεται από μελέτες, όταν οι γονείς υιοθετούν αυταρχικές συμπεριφορές, τα παιδιά δυσκολεύονται να πετύχουν σε δοκιμασίες που απαιτούν αυτοέλεγχο. Αντίθετα, γονείς που ακολουθούν μια πιο ισχυρή, αλλά υποστηρικτική προσέγγιση, αλλά στο παιδί να αναπτύξει την αυτονομία του και να εξασκήσει την αυτορρύθμιση με πιο αποτελεσματικό τρόπο.
Ανάπτυξη των νοητικών και συναισθηματικών δεξιοτήτων
Η δημιουργία υγιών ορίων και η σταθερή καθοδήγηση από τους γονείς, χωρίς υπερβολική επιβολή. Επιπλέον προάγει την ανάπτυξη των νοητικών και συναισθηματικών δεξιοτήτων του παιδιού. Βοηθώντας το να επιτύχει καλύτερο αυτοέλεγχο. Στην αντίθετη περίπτωση, η υπερβολική εξάρτηση από την αυστηρότητα και την επιβολή κανόνων μπορεί να μειώσει την ικανότητα του παιδιού να αναπτύξει εσωτερικευμένα όρια και αυτορύθμιση.
Συνολικά, η απάντηση για την ανάπτυξη του αυτοελέγχου βρίσκεται στην ισορροπία. Οι γονείς πρέπει να προσαρμόσουν την προσέγγισή τους σύμφωνα με τις ανάγκες και την ανάπτυξη του παιδιού. Επιτρέποντάς του να εξελιχθεί με τη βοήθεια κατάλληλων ορίων και υποστήριξης.
Χορηγούμενο