Η ζωή στην Ελλάδα έχει πάντα μια στενή σχέση με τη θάλασσα. Καθώς τα ψάρια είναι θεμελιώδης παράγοντας τόσο στην οικονομία όσο και στην ελληνική κουζίνα.
Μετά την εμφάνιση των αρνητικών επιπτώσεων της υπεραλίευσης, οι ιχθυοκαλλιέργειες προσέφεραν μια ασφαλή και αξιόπιστη λύση για τα τραπέζια μας. Από το 2016, το 80% των ψαριών που προέρχονται από ιχθυοκαλλιέργειες είναι προϊόντα των 23 μελών της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ). Η οργάνωση εργάζεται για την προώθηση του φρέσκου ελληνικού ψαριού—όπως τσιπούρα, λαβράκι, κρανίο, φαγκρί και μαγιάτικο—μέσω του Προτύπου Ιδιωτικού Σχήματος Πιστοποίησης «Fish from Greece». Σήμερα, οι υδατοκαλλιέργειες αναπτύσσονται συνεχώς, με την Ελλάδα να κατέχει μια σημαντική θέση στον παγκόσμιο χάρτη.
Ένας διατροφικός θησαυρός στο πιάτο μας
Η Κωνσταντίνα Παπαγεωργίου, κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος, αναλύει τη σημασία των ψαριών στη διατροφή μας και προσφέρει συμβουλές για σωστό μαγείρεμα. «Ένα από τα πιο γνωστά των ψαριών είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε απαραίτητα λιπαρά οξέα Ω-3. Αυτά τα πολυακόρεστα λιπαρά είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία των κυτταρικών μεμβρανών του σώματος. Καθώς ο οργανισμός δεν μπορεί να συνθέσει, πρέπει να προμηθευόμαστε μέσω της διατροφής μας. Τα πιο σημαντικά Ω-3 λιπαρά οξέα είναι το EPA (εικοσαπεντεανοϊκό οξύ) και το DHA (εικοσιδυαεξαενοϊκό οξύ). Αυτά έχουν πολλά για την υγεία, δρώντας προστατευτικά για την καρδιά και μειώνοντας τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων, καθώς και την φλεγμονή. Πολλές μελέτες δείχνουν επίσης τη θετική τους επίδραση σε ζητήματα όπως η υπέρταση, ο καρκίνος, η κατάθλιψη, η γήρανση και η αρθρίτιδα.
«Fish From Greece»: Ψάρι από τον τόπο σου…
Τα ψάρια που φέρουν την υπογραφή «Fish From Greece» είναι προϊόντα υψηλής ποιότητας, ασφαλή και γευστικά, με μεγάλη διατροφική αξία. Φτάνουν φρέσκα στον καταναλωτή, καθώς αλιεύονται κατόπιν παραγγελίας, και η διαδικασία συσκευασίας και μεταφοράς ξεκινά μόλις ολοκληρωθεί η άλειψη. Είναι διαθέσιμο στον πάγκο μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες από την αλλαγή και διατηρούν σταθερή ποιότητα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Η προσιτή τιμή τους επιτρέπει στους να απολαμβάνουν φρέσκο ψάρι 1 έως 2 φορές την εβδομάδα. Τα ψάρια που φέρουν τη σφραγίδα «Fish From Greece» παράγονται σύμφωνα με αυστηρές ευρωπαϊκές απαιτήσεις και υποβάλλονται σε τακτικούς ελέγχους από τοπικούς και διεθνείς φορείς.
Μετά την εμφάνιση των αρνητικών επιπτώσεων της υπεραλίευσης, οι ιχθυοκαλλιέργειες προσέφεραν μια ασφαλή και αξιόπιστη λύση για τα τραπέζια μας. Από το 2016, το 80% των ψαριών που προέρχονται από ιχθυοκαλλιέργειες είναι προϊόντα των 23 μελών της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ). Η οργάνωση εργάζεται για την προώθηση του φρέσκου ελληνικού ψαριού—όπως τσιπούρα, λαβράκι, κρανίο, φαγκρί και μαγιάτικο. Μέσω του Προτύπου Ιδιωτικού Σχήματος Πιστοποίησης «Fish from Greece». Σήμερα, οι υδατοκαλλιέργειες αναπτύσσονται συνεχώς. Με την Ελλάδα να κατέχει μια σημαντική θέση στον παγκόσμιο χάρτη.
Ένας διατροφικός θησαυρός στο πιάτο μας
Η Κωνσταντίνα Παπαγεωργίου, κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος, αναλύει τη σημασία των ψαριών στη διατροφή μας και προσφέρει συμβουλές για σωστό μαγείρεμα. «Ένα από τα πιο γνωστά των ψαριών είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε απαραίτητα λιπαρά οξέα Ω-3. Ωστόσο αυτά τα πολυακόρεστα λιπαρά είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία των κυτταρικών μεμβρανών του σώματος. Καθώς ο οργανισμός δεν μπορεί να συνθέσει, πρέπει να προμηθευόμαστε μέσω της διατροφής μας. Τα πιο σημαντικά Ω-3 λιπαρά οξέα είναι το EPA (εικοσαπεντεανοϊκό οξύ) και το DHA (εικοσιδυαεξαενοϊκό οξύ). Αυτά έχουν πολλά για την υγεία, δρώντας προστατευτικά για την καρδιά και μειώνοντας τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων, καθώς και την φλεγμονή. Επίσης πολλές μελέτες δείχνουν επίσης τη θετική τους επίδραση σε ζητήματα όπως η υπέρταση, ο καρκίνος, η κατάθλιψη, η γήρανση και η αρθρίτιδα.
«Fish From Greece»: Ψάρι από τον τόπο σου…
Επιπλέον τα ψάρια που φέρουν την υπογραφή «Fish From Greece» είναι προϊόντα υψηλής ποιότητας, ασφαλή και γευστικά. Με μεγάλη διατροφική αξία. Φτάνουν φρέσκα στον καταναλωτή. Καθώς αλιεύονται κατόπιν παραγγελίας, και η διαδικασία συσκευασίας και μεταφοράς ξεκινά μόλις ολοκληρωθεί η άλειψη. Είναι διαθέσιμο στον πάγκο μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες από την αλλαγή και διατηρούν σταθερή ποιότητα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Επίσης, η προσιτή τιμή τους επιτρέπει στους να απολαμβάνουν φρέσκο ψάρι 1 έως 2 φορές την εβδομάδα. Ακόμη, τα ψάρια που φέρουν τη σφραγίδα «Fish From Greece» παράγονται σύμφωνα με αυστηρές ευρωπαϊκές απαιτήσεις. Καθώς υποβάλλονται σε τακτικούς ελέγχους από τοπικούς και διεθνείς φορείς.
Χορηγούμενο