Η σύγχρονη κληρονομιά του Βυζαντίου: Πως επηρεάζει τη ζωή και την ταυτότητά μας
Από την Ορθόδοξη Εκκλησία και τη μουσική μέχρι τη βυζαντινή αγιογραφία και την αρχιτεκτονική των ναών
Τι αντιπροσωπεύει σήμερα το Βυζάντιο για εμάς; Αν και πολλοί το θεωρούν κάτι παλιό και μακρινό, στην πραγματικότητα είναι βαθιά ενσωματωμένο στη ζωή μας. Τον πολιτισμό μας και την ταυτότητά μας. Από την Ορθόδοξη Εκκλησία και τη μουσική μέχρι τη βυζαντινή αγιογραφία και την αρχιτεκτονική των ναών. Το Βυζάντιο συνεχίζει να επηρεάζει τον τρόπο που ζούμε και πιστεύουμε.
Πόλεις και μοναστήρια, όπως το Άγιον Όρος, το Σινά, η Θεσσαλονίκη, και η Άρτα, λειτουργούν ως ζωντανά μουσεία που κρατούν ζωντανή την κληρονομιά του Βυζαντίου. Επίσης, ο όρος «Ρωμιός», που αναφέρεται στους Ορθόδοξους Χριστιανούς, έχει τις ρίζες του στη Αυτοκρατορία της Ρωμανίας, που ήταν το κράτος του Βυζαντίου.
Ο βυζαντινός πολιτισμός άφησε το αποτύπωμά του και στον δικαστικό τομέα, με το βυζαντινό Δίκαιο να παραμένει σε εφαρμογή στην Ελλάδα μέχρι το 1946. Η λογοτεχνία και η τέχνη των Νεοελλήνων έχουν επίσης επηρεαστεί από την ιστορία του Βυζαντίου. Όπως φανερώνεται από τα έργα σημαντικών συγγραφέων και ποιητών.
Η καθημερινότητά μας είναι γεμάτη από φράσεις και εκφράσεις που προέρχονται από το Βυζάντιο. Όπως οι γιαγιάδες που μιλούν για τον «μαρμαρωμένο Βασιλιά» ή οι συνήθειες γύρω από την ημέρα της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης.
Το Βυζάντιο θεωρείται το πρώτο πραγματικά μεγάλο κράτος. Συνδυάζοντας την ελληνική παιδεία, το ρωμαϊκό δίκαιο και τη χριστιανική διδασκαλία. Εξάλλου, η κληρονομιά των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου εξακολουθεί να ζει μέσα από το αλφάβητο των λαών της Ανατολικής Ευρώπης.
Ο δικέφαλος αετός, το έμβλημα των βυζαντινών αυτοκρατόρων, είναι ακόμα παρόν σε πολλές σημαίες και σύμβολα σήμερα. Ακόμα και οι αγωνιστές της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, διατηρούσαν τη βυζαντινή ιδέα και την Κωνσταντινούπολη στην καρδιά τους. Με την ελπίδα για την απελευθέρωσή της να ενώνει το έθνος.
Χορηγούμενο