Η «θεϊκή» βιταμίνη: Σε κατάλληλες ποσότητες χαρίζει μακροζωία! Που και πως τη βρίσκουμε και ποιά είναι η σωστή δοσολογία, που μπορεί να μας χαρίσει μακροζωία;
Σύμφωνα με το healthstat.gr, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οσάκα στην Ιαπωνία δημοσίευσαν πρόσφατα μια μελέτη που εξετάζει τη σχέση ανάμεσα στα γεννητικά κύτταρα, τη γήρανση και το φύλο. Η μελέτη αυτή διαπίστωσε ότι η βιταμίνη D αύξησε τη διάρκεια ζωής των ψαριών, και υπάρχει πιθανότητα να έχει το ίδιο αποτέλεσμα και σε άλλα σπονδυλωτά, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων.
Ο Δρ. Tohru Ishitani, ένας από τους ερευνητές που συμμετείχαν στη μελέτη για τα ψάρια… Nothobranchius furzeri (γνωστά και ως killifish), ανέφερε στο Newsweek ότι η θεραπεία με βιταμίνη… D επέκτεινε τη διάρκεια ζωής και των δύο φύλων στα τιρκουάζ killifish, N. furzeri. Η έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο Science Advances στις 12 Ιουνίου, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι… «Η μέση διάρκεια ζωής παρατάθηκε κατά 7% στα θηλυκά και 21% στα αρσενικά», πρόσθεσε.
Τι επιπτώσεις έχει η υπερβολική δοσολογία βιταμίνης D
Όπως εξήγησε ο ίδιος… «Η υπερβολική δοσολογία βιταμίνης D δεν επιμήκυνε τη διάρκεια ζωής του killifish, επομένως ήταν σημαντικό να προσδιοριστεί η κατάλληλη ποσότητα». Ο Δρ Ishitani σημείωσε ότι αν και «έχει επίσης αναφερθεί ότι η υπερβολική αύξηση της βιταμίνης D έχει αρνητική επίδραση στη διάρκεια ζωής στα ποντίκια», η βιταμίνη «έχει χρησιμοποιηθεί ως συμπλήρωμα για μεγάλο χρονικό διάστημα, και εφόσον η ποσότητα είναι σωστή, έχει μικρή δυσμενή επίδραση στην υγεία».
Τα Killifish έχουν εξαιρετικά σύντομη διάρκεια ζωής, η οποία μετριέται σε εβδομάδες… Καθιστώντας τα ιδανικά για μελέτες που ερευνούν τη γήρανση. Οι ερευνητές αφαίρεσαν γεννητικά κύτταρα από θηλυκά και αρσενικά ψάρια για να συγκρίνουν τις βιολογικές τους αντιδράσεις.
Στα θηλυκά killifish, «η αφαίρεση των γεννητικών κυττάρων μείωσε τη διάρκεια ζωής, μείωσε τα οιστρογόνα και αύξησε τη σηματοδότηση του αυξητικού παράγοντα 1 (IGF-1) που μοιάζει με ινσουλίνη», ανέφερε η μελέτη.
Η μελέτη σημείωσε ότι η αφαίρεση των γεννητικών κυττάρων στα αρσενικά βελτίωσε την υγεία τους, αυξάνοντας τη σηματοδότηση της βιταμίνης D και συνεπώς επεκτείνοντας τη διάρκεια ζωής τους.
Δείτε επίσης – H απαγορευμένη τροφή που χαρίζει μακροζωία! (βίντεο)
Βιταμίνη D και Μακροζωία
Ο Δρ Michael Holick, ειδικός στη βιταμίνη D από το Εργαστήριο Έρευνας Βιταμίνης D, Δέρματος και Οστών του… Πανεπιστημίου της Βοστώνης, εξήγησε τη διαδικασία της βιταμίνης D σε τηλεφωνική συνέντευξη στο Newsweek… «Όταν παράγετε βιταμίνη… D στο δέρμα σας από την έκθεση στον ήλιο ή τη λαμβάνετε μέσω κάποιου συμπληρώματος διατροφής, πηγαίνει στο συκώτι και μετατρέπεται σε… 25-υδροξυβιταμίνη D, αλλά στη συνέχεια πηγαίνει στο νεφρό όπου ενεργοποιείται στην 125-διυδροξυ βιταμίνη D. Aυτή είναι η ενεργή μορφή της βιταμίνης D που προκαλεί σήματα αλληλεπιδρώντας με τον υποδοχέα της βιταμίνης… D που στη συνέχεια πηγαίνει στον πυρήνα για να ξεκλειδώσει τις γενετικές πληροφορίες».
Η βιταμίνη D «από μόνη της είναι ανενεργή, πρέπει να ενεργοποιηθεί πρώτα στο ήπαρ και μετά στα νεφρά», κατέληξε.
Διαπίστωσε ότι τα ευρήματα της πρόσφατης μελέτης δεν προκαλούν έκπληξη, καθώς τα ευεργετικά αποτελέσματα και η σύνδεση με την αυξημένη μακροζωία της βιταμίνης D είναι «καλά τεκμηριωμένα». Υπενθύμισε τα αποτελέσματα μιας προηγούμενης μελέτης σε σκουλήκια (C. elegans) η οποία έδειξε ότι ζούσαν περισσότερο όταν τους χορηγήθηκε βιταμίνη D «επειδή βελτίωσε την πρωτεϊνική κατάστασή τους».
Επιπλέον, τόνισε ότι οι τελευταίες συστάσεις της Ενδοκρινικής Εταιρείας για τη βιταμίνη D αναφέρουν: «Στον γενικό πληθυσμό ηλικίας… 75 ετών και άνω, προτείνουμε τη λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D λόγω της δυνατότητας μείωσης του κινδύνου θνησιμότητας».
Χορηγούμενο