ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ηφαίστεια και κλιματικό χάος: Προειδοποιήσεις για μια πιθανή παγκόσμια καταστροφή

Ο άμεσος κίνδυνος περιλαμβάνει την πλήρη καταστροφή περιοχών όπως η Νάπολη

Published by
Συντακτική Ομάδα

Το ηφαίστειο Tambora άλλαξε την πορεία της ιστορίας. Το 1815, η έκρηξη του ηφαιστείου στην Ινδονησία είχε ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη που έχει ποτέ καταγραφεί. Εκτοξεύοντας τεράστιες ποσότητες μικροσκοπικών σωματιδίων στην ατμόσφαιρα. Αυτά τα σωματίδια αντανακλούσαν την ηλιακή ακτινοβολία. Οδηγώντας σε πλανητική ψυχή.

Η επίδραση αυτής της έκρηξης ήταν δραματική. Το 1816 έμεινε γνωστό ως το «έτος χωρίς καλοκαίρι». Οι θερμοκρασίες έπεσαν παγκοσμίως, οι καλλιέργειες καταστράφηκαν, οι άνθρωποι υπέφεραν από λιμό. Ενώ η χολέρα εξαπλώθηκε ανεξέλεγκτα, προκαλώντας χιλιάδες θανάτους. Παρά τις πολλές ηφαιστιακές εκρήξεις από τότε, το Tambora παραμένει η πιο ισχυρή. Ενώ δεν υπάρχουν μέσα ενημέρωσης για την καταγραφή του τότε, οι επιστήμονες σήμερα προειδοποιούν ότι μια παρόμοια έκρηξη είναι θέμα χρόνου.

«Δεν πρόκειται για το αν, αλλά για το πού θα συμβεί», τονίζει ο Markus Stoffel. Καθηγητής κλιματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης. Η επόμενη τέτοια έκρηξη θα προκαλέσει σοβαρή κλιματική διαταραχή. Σε έναν κόσμο που πλέον είναι πιο πυκνοκατοικημένος και ευάλωτος λόγω της κλιματικής κρίσης.

Όταν τα ηφαίστεια εκρήγνυνται, εκπέμπουν ένα μείγμα λάβας, τέφρας και αερίων, όπως το διοξείδιο του θείου. Αυτό το αέριο, όταν φτάνει στη στρατόσφαιρα, σχηματίζει σωματίδια που αντανακλούν το ηλιακό φως, μειώνοντας τις θερμοκρασίες. Οι επιστήμονες, αναλύοντας ιστορικές εκρήξεις μέσω πυρήνων πάγου και δακτυλίων δέντρων, διαπίστωσαν ότι τέτοιες εκρήξεις μπορούν να μειώσουν τη θερμοκρασία του πλανήτη έως και 1,5 βαθμούς Κελσίου.

Εκτός από την ψυχή, τέτοιες εκρήξεις επηρεάζουν τις βροχοπτώσεις, οδηγώντας σε ξηρασίες και διαταράσσουν τα κλιματικά μοτίβα. Επίσης, η τήξη των πάγων και οι έντονες βροχοπτώσεις που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή μπορεί να αυξήσουν τη συχνότητα των ηφαιστειογενών εκρήξεων.

Παρότι μια μείωση της θερμοκρασίας μπορεί να φαίνεται θετική εν μέσω υπερθέρμανσης του πλανήτη, οι συνέπειες ήταν καταστροφικές. Ο άμεσος κίνδυνος περιλαμβάνει την πλήρη καταστροφή περιοχών όπως η Νάπολη, που βρίσκεται κοντά στο ηφαίστειο Campi Flegrei. Μακροπρόθεσμα, ακόμα και μια μέση πτώση της θερμοκρασίας της θα μπορούσε να έχει δυσαναλογία σε πολλές περιοχές, τονίζει η επιστήμη του May Chim από το Πανεπιστήμιο του Cambridge.

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Recent Posts

Θρήνος στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο: Πέθανε ο Μάνγκα, ο τερματοφύλακας της Βραζιλίας του ’66

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών, σε νοσοκομείο του Ρίο Ντε Τζανέιρο, ο…

46 λεπτά ago

«Βόμβα»: Ιδρύει ο Βαγγέλης Μαρινάκης νέο κόμμα;

«Βόμβα»: Ιδρύει ο Βαγγέλης Μαρινάκης νέο κόμμα; Η Ρήξη Μητσοτάκη με τον Μαρινάκη και οι…

48 λεπτά ago

Ποιοι γιορτάζουν αύριο 9 Απριλίου

Αύριο, 9 Απριλίου, το εορτολόγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας τιμά τη μνήμη του Αγίου Ευψυχίου. Ενός…

1 ώρα ago

«Αναστήθηκαν» οι εξαφανισμένοι ανταρόλυκοι μετά από 10.000 χρόνια – Είχαν αφανιστεί από την εποχή των Παγετώνων

«Αναστήθηκαν» οι εξαφανισμένοι ανταρόλυκοι μετά από 10.000 χρόνια ενώ είχαν αφανιστεί από την εποχή των…

3 ώρες ago

Σάλος: Ποιά ήταν η πρώτη γυναίκα που έκανε μπάνιο τόπλες στην Αθήνα το 1964;

Ποιά ήταν η πρώτη γυναίκα που έκανε μπάνιο τόπλες στην Αθήνα το 1964; Στην σύγχρονη…

3 ώρες ago

Η Μαρινέλλα και το άγνωστο δράμα της: «Σώσε με, έφυγα και δεν έχω τίποτα»

Η Μαρινέλλα και το άγνωστο δράμα της: «Σώσε με, έφυγα και δεν έχω τίποτα»... Συγκλονιστική…

4 ώρες ago