ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ηφαίστεια και κλιματικό χάος: Προειδοποιήσεις για μια πιθανή παγκόσμια καταστροφή

Ο άμεσος κίνδυνος περιλαμβάνει την πλήρη καταστροφή περιοχών όπως η Νάπολη

Το ηφαίστειο Tambora άλλαξε την πορεία της ιστορίας. Το 1815, η έκρηξη του ηφαιστείου στην Ινδονησία είχε ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη που έχει ποτέ καταγραφεί. Εκτοξεύοντας τεράστιες ποσότητες μικροσκοπικών σωματιδίων στην ατμόσφαιρα. Αυτά τα σωματίδια αντανακλούσαν την ηλιακή ακτινοβολία. Οδηγώντας σε πλανητική ψυχή.

Η επίδραση αυτής της έκρηξης ήταν δραματική. Το 1816 έμεινε γνωστό ως το «έτος χωρίς καλοκαίρι». Οι θερμοκρασίες έπεσαν παγκοσμίως, οι καλλιέργειες καταστράφηκαν, οι άνθρωποι υπέφεραν από λιμό. Ενώ η χολέρα εξαπλώθηκε ανεξέλεγκτα, προκαλώντας χιλιάδες θανάτους. Παρά τις πολλές ηφαιστιακές εκρήξεις από τότε, το Tambora παραμένει η πιο ισχυρή. Ενώ δεν υπάρχουν μέσα ενημέρωσης για την καταγραφή του τότε, οι επιστήμονες σήμερα προειδοποιούν ότι μια παρόμοια έκρηξη είναι θέμα χρόνου.

«Δεν πρόκειται για το αν, αλλά για το πού θα συμβεί», τονίζει ο Markus Stoffel. Καθηγητής κλιματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης. Η επόμενη τέτοια έκρηξη θα προκαλέσει σοβαρή κλιματική διαταραχή. Σε έναν κόσμο που πλέον είναι πιο πυκνοκατοικημένος και ευάλωτος λόγω της κλιματικής κρίσης.

Όταν τα ηφαίστεια εκρήγνυνται, εκπέμπουν ένα μείγμα λάβας, τέφρας και αερίων, όπως το διοξείδιο του θείου. Αυτό το αέριο, όταν φτάνει στη στρατόσφαιρα, σχηματίζει σωματίδια που αντανακλούν το ηλιακό φως, μειώνοντας τις θερμοκρασίες. Οι επιστήμονες, αναλύοντας ιστορικές εκρήξεις μέσω πυρήνων πάγου και δακτυλίων δέντρων, διαπίστωσαν ότι τέτοιες εκρήξεις μπορούν να μειώσουν τη θερμοκρασία του πλανήτη έως και 1,5 βαθμούς Κελσίου.

Εκτός από την ψυχή, τέτοιες εκρήξεις επηρεάζουν τις βροχοπτώσεις, οδηγώντας σε ξηρασίες και διαταράσσουν τα κλιματικά μοτίβα. Επίσης, η τήξη των πάγων και οι έντονες βροχοπτώσεις που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή μπορεί να αυξήσουν τη συχνότητα των ηφαιστειογενών εκρήξεων.

Παρότι μια μείωση της θερμοκρασίας μπορεί να φαίνεται θετική εν μέσω υπερθέρμανσης του πλανήτη, οι συνέπειες ήταν καταστροφικές. Ο άμεσος κίνδυνος περιλαμβάνει την πλήρη καταστροφή περιοχών όπως η Νάπολη, που βρίσκεται κοντά στο ηφαίστειο Campi Flegrei. Μακροπρόθεσμα, ακόμα και μια μέση πτώση της θερμοκρασίας της θα μπορούσε να έχει δυσαναλογία σε πολλές περιοχές, τονίζει η επιστήμη του May Chim από το Πανεπιστήμιο του Cambridge.

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Recent Posts

Γιατί όσο μεγαλώνουμε νιώθουμε ότι ο χρόνος περνάει όλο και πιό γρήγορα;

Γιατί όσο μεγαλώνουμε νιώθουμε ότι ο χρόνος περνάει όλο και πιό γρήγορα; Η μυστήρια λειτουργία…

5 λεπτά ago

Εφιαλτικό τελεσίγραφο από τη Μόσχα στην Αθήνα: «Αν στείλετε S300 στην Ουκρανία τελειώσατε»

Εφιαλτικό τελεσίγραφο από τη Μόσχα στην Αθήνα: «Αν στείλετε τους S300 στην Ουκρανία τελειώσατε» Τελεσίγραφο…

26 λεπτά ago

Τι ήταν ο Κηφισός;

Τι ήταν ο Κηφισός; Η άγνωστη ιστορία και η Μυθολογία πίσω από το μεγαλύτερο ποτάμι…

3 ώρες ago

Νόνικα Γαληνέα: Ποιός «άρπαξε» το παλάτι της στην Κηφισιά;

Νόνικα Γαληνέα Ποιός «άρπαξε» το παλάτι της στην Κηφισιά; Η εμμονή του εφοπλιστή και ο…

6 ώρες ago

Σάλος με γνωστή παρουσιάστρια: «14 χρόνια μικρότερος μου»

Σάλος με γνωστή παρουσιάστρια: «14 χρόνια μικρότερος μου»... Η αποκάλυψη για σύντροφό της που δίχασε…

9 ώρες ago

Αγιά Σοφιά: Τι κρύβεται στα έγκατα του Ναού;

Αγιά Σοφιά Τι κρύβεται στα έγκατα του Ναού; Δαιδαλώδες δίκτυο από σήραγγες, τάφοι και μυστικά…

9 ώρες ago