14 Φεβρουαρίου, οι ερωτευμένοι σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν. Ανταλλάσσοντας λουλούδια, κάρτες, γλυκά και δώρα με τους αγαπημένους τους. Η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη στον Άγιο Βαλεντίνο. Ο οποίος θεωρείται ο προστάτης των ερωτευμένων σύμφωνα με τη δυτική παράδοση.
Ωστόσο, αρκετοί εκφράζουν επιφυλάξεις σχετικά με την ύπαρξη του Αγίου Βαλεντίνου στο εορτολόγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Σύμφωνα με εκκλησιαστικούς κύκλους, ο Άγιος δεν αναγνωρίζεται από την Ορθοδοξία, καθώς θεωρείται μια δυτική προέλευση μυθοπλασία.
Στην Ελλάδα, η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου έγινε δημοφιλής στα τέλη της δεκαετίας του ’70. Κυρίως λόγω της προώθησής της από ανθοπώλες και εμπορικές επιχειρήσεις. Αντιδρώντας στην καθιέρωση αυτής της ξενόφερτης γιορτής, εκπρόσωποι της Εκκλησίας πρότειναν την αντικατάστασή της με έναν ορθόδοξο άγιο που θα μπορούσε να τιμά τους ερωτευμένους.
Το 1994, ο Γιάννης Χατζηφώτης, εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου, πρότεινε ως προστάτη των ερωτευμένων τον Άγιο Υάκινθο, του οποίου η μνήμη τιμάται στις 3 Ιουλίου. Ο Άγιος Υάκινθος, που έζησε στην Καισάρεια της Καππαδοκίας, υπήρξε πιστός χριστιανός και μαρτύρησε επειδή αρνήθηκε να προσφέρει θυσία στα ειδωλολατρικά έθιμα της εποχής του.
Επίσης το 2000, ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, επιδιώκοντας να προσεγγίσει τη νεολαία, πρότεινε να εορταστεί η ημέρα των ερωτευμένων στις 13 Φεβρουαρίου. Ανήμερα της μνήμης των Αποστόλων Ακύλα και Πρίσκιλλας. Το ζευγάρι αυτό, που έζησε στην Κόρινθο, ασπάστηκε τον Χριστιανισμό και υπήρξε παράδειγμα συζυγικής αφοσίωσης και πίστης.
Παρά τις αντιρρήσεις, η 14η Φεβρουαρίου παραμένει η καθιερωμένη ημέρα της αγάπης για ανθρώπους παγκοσμίως. Από την προέλευση και τις θρησκευτικές αντιλήψεις.
Χορηγούμενο