EΛΛΑΔΑΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ιώσεις, λοιμώξεις και κορωνοϊός τρομάζουν τους ειδικούς! Φόβοι για 100 νεκρούς την εβδομάδα!

Ιώσεις και κορωνοϊός συνεχίζουν να «θερίζουν» και μάλιστα σύμφωνα με τους ειδικούς η κορύφωση των κρουσμάτων και άλλων λοιμώξεων του αναπνευστικού αναμένεται μέσα στις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες.

Οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία έχουν αυξηθεί, ενώ ανάρπαστα γίνονται τα self test από τα φαρμακεία με τους γονείς να τα αγοράζουν σωρηδόν ενόψει της επαναλειτουργίας των σχολείων μετά το πέρας εορτών.

Ο ΕΟΔΥ έχει ήδη χτυπήσει «καμπανάκι» με μια σειρά συστάσεων για τη μείωση του κινδύνου μετάδοσης λοιμώξεων ενόψει του ανοίγματος των σχολείων, τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου, ενώ η χρήση μάσκας φαίνεται να επιστρέφει δυναμικά στη ζωή μας.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Παιδείας κυκλοφόρησε εγκύκλιο σύμφωνα με την οποία όσοι μαθητές έχουν δηλώσει θετικό αποτέλεσμα Covid για τις επόμενες πέντε ημέρες δεν θα πηγαίνουν σχολείο και οι απουσίες τους έως πέντε μέρες με το έγγραφο που θα τυπώνουν από gov.gr δεν θα προσμετρώνται.

Σύσταση για τη χρήση μάσκας

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο καθηγητής Καρδιολογίας στο ΕΚΠΑ, Κωνσταντίνος Τσιούφης, είπε ότι οι πολίτες, «πρέπει να αποφεύγουν το συγχρωτισμό και κυρίως να φορούν, πάντα τη μάσκα τους. Στην περίπτωση νόσησης πρέπει να επικοινωνήσουν με το γιατρό για να λάβουν αντιική θεραπεία».

Αναφερόμενος στα κρούσματα κορωνοϊού και την καθημερινή αύξησή τους ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής, τόνισε πως «αναφορικά με τον κορωνοϊό, έχουμε μια συνεχιζόμενη αύξηση των νέων νοσηλειών, τις τελευταίες εβδομάδες. Και οι υπόλοιπες λοιμώξεις του αναπνευστικού παρουσιάζουν αυξητική τάση σε όλες τις ηλικιακές ομάδες».

Σύμφωνα με ειδικούς συμπτώματα όπως βήχας και συνάχι διαρκούν πολλές ημέρες από την έναρξη της νόσησης όπως επισημαίνει η κ. Παρασκευή Κατσαούνου, καθηγήτρια Πνευμονολογίας στο ΕΚΠΑ. «Όταν το ανοσοποιητικό μας είναι καταπονημένο, μπορεί ένας άλλος ιός να κάνει επιλοίμωξη», τονίζει χαρακτηριστικά.

Αναμένεται κορύφωση σε 3 εβδομάδες

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η κορύφωση του επιδημικού κύματος θα φανεί σε δύο με τρεις εβδομάδες. «Κατά πάσα πιθανότητα, για τον κορωνοϊό θα δούμε την κορύφωση, μέσα στον Ιανουάριο. Παρόμοια θα συνεχιστεί και για τις υπόλοιπες λοιμώξεις», ανέφερε σχετικά ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας, Δημήτρης Παρασκευής.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Για να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης των λοιμώξεων του αναπνευστικού (λοιμώξεις από τον ιό SARS-CoV-2, γρίπη κ.α.) στα σχολεία συστήνεται από τον ΕΟΔΥ η τήρηση βασικών μέτρων από καθηγητές, μαθητές και λοιπό προσωπικό:

Τακτικό πλύσιμο των χεριών:

  • Όταν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα (σαπούνι και νερό)
  • Πριν και μετά: Την προετοιμασία ή χορήγηση γεύματος, το γεύμα και τη χρήση της τουαλέτας
  • Το πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, θα ακολουθείται από προσεκτικό στέγνωμα με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων
  • Εναλλακτικά, συστήνεται η εφαρμογή αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος
  • Καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων διδασκαλίας. Συστήνεται να ανοίγονται τα παράθυρα τακτικά για τη βελτίωση του αερισμού
  • Αποφυγή ανεπαρκώς αεριζόμενων χώρων με συνωστισμό ατόμων (π.χ. διάδρομοι, σκάλες, χρήση ασανσέρ)
  • Αποφυγή συγκεντρώσεων πολλών ατόμων – τήρηση φυσικών αποστάσεων
  • Αποφυγή αγγίγματος προσώπου, μύτης, ματιών και στόματος και πλύσιμο των χεριών καλά πριν και μετά από αυτό

Βήχας ή φτέρνισμα στον αγκώνα ή σε χαρτομάντιλο:

Αν χρησιμοποιηθεί χαρτομάντιλο, θα πρέπει να πεταχτεί προσεκτικά μετά από μία μόνο χρήση και να ακολουθήσει πλύσιμο των χεριών
Εάν κάποιος/α μαθητής/τρια παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (πονόλαιμο, βήχα, καταρροή) ή έχει θετικό αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου για αναπνευστικό παθογόνο όπως SARS-CoV-2, ιό γρίπης ή RSV, συστήνεται να παραμένει στο σπίτι και να περιορίσει τις επαφές του με άλλα άτομα
Η παραμονή στο σπίτι συστήνεται μέχρι την υποχώρηση ή βελτίωση των συμπτωμάτων και την ολοκλήρωση τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών σκευασμάτων)

9.000 κρούσματα κορωνοιού την ημέρα και 100 θανάτους την εβδομάδα

Σήμα κινδύνου για τις επερχόμενες εξελίξεις στο θέμα του κορωνοϊού εξέπεμψε ο διακεκριμένος καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ κ. Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στον Πάνο Παναγιωτόπουλο και στην εκπομπή του “Κόκκινη Ζώνη”.

Ο κ. Σαρηγιάννης υποστήριξε ότι το κύμα του κορωνοϊού, που πλήττει την χώρα, θα γίνει τσουνάμι μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου με 9. 000 κρούσματα την ημέρα και με 100 νεκρούς την εβδομάδα!

Να σημειωθεί ότι στην αρχή της συνέντευξης ο ίδιος καθηγητής και Πρόεδρος του Ιδρύματος Ερευνών ανακοίνωσε ότι… «Σε μια εβδομάδα τα ίχνη του κορωνοϊού στα λύματα του Λεκανοπεδίου Αττικής έχουν αυξηθεί κατά 87%,ενώ στην Θεσσαλονίκη κατά 45%».

Ενώ πρόσεθεσε ότι στα λύματα του Λεκανοπεδίου Αττικής παρατηρήθηκε και εκρηκτική αύξηση των ποσοτήτων κοκαινης και άλλων ψυχοτροπων ουσιών.

Back to top button