Χορηγούμενο
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ και Κίνα σε τροχιά σύγκρουσης! «Να μην στείλει όπλα στην Ρωσία!», προειδοποιεί η Ουάσιγκτον το Πεκίνο!

Χορηγούμενο

Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν ότι η παράδοση από την Κίνα των αιτηθέντων από την Ρωσία οπλικών συστημάτων θα έχει «σοβαρό κόστος για το Πεκίνο» και πλέον οι σχέσεις των δύο χωρών κινούνται στην σφαίρα της διπλωματικής σύγκρουσης.

Σχεδόν ταυτόχρονα η αμερικανική εφημερίδα WSJ «διαρρέει» εμπιστευτική έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας στην οποία επιρρίπτει την ευθύνη για την διασπορά του κορωνοϊού σε κινεζικό βιολογικό εργαστήριο της πόλης Γιουχάν.

Οι προειδοποιήσεις στην Κίνα

Από τις 24 του μήνα ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν, είχε προειδοποιήσει την Κίνα να μην στείλει στρατιωτική βοήθεια στην Ρωσία. Και ο διευθυντής της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς, προστέθηκε στους αξιωματούχους που απειλούν το Πεκίνο.

«Το Πεκίνο θα πρέπει να λάβει τις αποφάσεις του για τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσει. Αν θα παράσχει στρατιωτική βοήθεια, αυτό θα συνοδευθεί από πραγματικό κόστος για την Κίνα», προειδοποίησε ο Τζέικ Σάλιβαν.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει κατ’ ιδίαν τους Κινέζους ομολόγους τους για το κόστος που θα σήμαινε μία τέτοια απόφαση, δήλωσε ο Τζέικ Σάλιβαν, χωρίς να δώσει περισσότερα στοιχεία για τις συζητήσεις αυτές πίσω από κλειστές πόρτες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ απευθύνουν έντονες προειδοποιήσεις προς την Κίνα τις τελευταίες ημέρες. Αυξάνοντας, μάλιστα, τις δημόσιες δηλώσεις ότι η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο να προμηθεύσει την Ρωσία με όπλα.

Ο Αρχηγός της CIA Ουίλιαμ Μπερνς έκανε επίσης σήμερα δηλώσεις προς την ίδια κατεύθυνση. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι η κινεζική ηγεσία εξετάζει το ενδεχόμενο αποστολής θανατηφόρου εξοπλισμού. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, η τελική απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη. Και δεν έχουμε στοιχεία για τρέχουσες αποστολές όπλων» προς την Ρωσία, δήλωσε ο Ουίλιαμ Μπερνς.

Η ηγεσία των ΗΠΑ θεωρεί ότι είναι «σημαντικό να γίνει πολύ σαφές ποιες θα ήταν οι συνέπειες μίας τέτοιας απόφασης».

Μία τέτοια απόφαση από την Κίνα «θα ήταν ένα πολύ επικίνδυνο και ασύνετο στοίχημα», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Κινέζοι προσπαθούν να εκτιμήσουν «που βρίσκεται το σημείο στο οποίο θα αντιμετωπίσουν πολύ σοβαρές συνέπειες.

Ο Burns υπογράμμισε επιπλέον πως ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping πιθανώς παρακολουθεί πολύ στενά τη ρωσική ειδική επιχείρηση στην Ουκρανία.

Οι φιλοδοξίες της Κίνας για την Ταϊβάν

«Πιστεύω ότι πρέπει να λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη τις φιλοδοξίες του Xi όσον αφορά τον τελικό έλεγχο της Ταϊβάν. Αυτό, ωστόσο, κατά την άποψή μας, δεν σημαίνει ότι μια στρατιωτική σύγκρουση είναι αναπόφευκτη», είπε ο Μπερνς .

«Νομίζω ότι ο πρόεδρος Xi και η στρατιωτική του ηγεσία έχουν αμφιβολίες σήμερα για το αν θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν αυτή την εισβολή», σημείωσε ο διευθυντής της CIA.

Οι Κινέζοι είναι αποφασισμένοι να βοηθήσουν τη Ρωσία

Ο Ρεπουμπλικανός Μάικλ ΜακΚόλ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, δήλωσε στην εκπομπή «This Week» ότι οι Αμερικανικές Υπηρεσίες Πληροφοριών έχουν στοιχεία ότι επιθετικά drones περιλαμβάνονται στα όπλα που η Κίνα θέλει να στείλει στην Ρωσία.

Τα πράγματα δεν είναι βέβαια καθόλου απλά για την Κίνα:

Δεν μπορεί η πρώτη οικονομία του πλανήτη και η δεύτερη συμβατική στρατιωτική δύναμη, να δεχθεί τις επιταγές της δεύτερης οικονομικής δύναμης και πρώτης συμβατικής στρατιωτικής δύναμης.

Οι Κινέζοι είναι αποφασισμένοι να βοηθήσουν την Ρωσία και για έναν πρακτικό λόγο:

Αν ηττηθεί η Μόσχα τότε το επόμενο «θύμα» θα είναι το Πεκίνο. Και αν «τραβήξει» η σύγκρουση τότε η Ρωσία θα χρειαστεί όσο ποτέ την κινεζική στρατιωτική βοήθεια.

Τι μπορεί να κάνει η Ουάσιγκτον; Πολλά!

Κατ’ αρχήν να κατάσχει τα αμερικανικά ομόλογα που έχει αγοράσει η Κίνα και ξεπερνούν σε αξία τα δύο τρισεκατομμύρια δολάρια. Να παγώσει μέρος ή το σύνολο των οικονομικών σχέσεων και τις αμερικανικές ιδιωτικές επενδύσεις στην Κίνα. Και άλλα πολλά.

Το θέμα είναι αν θα το δεχθεί η Κίνα, όπως το δέχθηκε χωρίς να αντιδράσει η Ρωσία τα 650 δισ. ρωσικά δολάρια, που κατάσχεσαν οι ΗΠΑ και ΕΕ στις δυτικές τράπεζες.

Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button