ΗΠΑ: Νέο σχέδιο «βόμβα» για εκεχειρία στην Ουκρανία με παραχώρηση της ανατολικής Ουκρανίας στη Ρωσία
Ένα νέο σχέδιο για την κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία έρχεται στο προσκήνιο από τον ειδικό απεσταλμένο του Ντόναλντ Τραμπ για την χώρα, Κιθ Κέλογκ. Η πρόταση, όπως αναφέρουν οι Times, επιχειρεί να επιφέρει μια εκεχειρία μέσω ενός διαχωρισμού της Ουκρανίας σε περιοχές επιρροής, μια προσέγγιση που θυμίζει την μεταπολεμική διαίρεση της Γερμανίας.
ΗΠΑ: Σχέδιο «βόμβα» για εκεχειρία στην Ουκρανία
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το σχέδιο Κέλογκ περιλαμβάνει την παραχώρηση ελέγχου της ανατολικής Ουκρανίας στη Ρωσία. Παράλληλα, η δυτική Ουκρανία θα μπορούσε να φιλοξενήσει στρατιωτικές δυνάμεις από τη Βρετανία και τη Γαλλία, στο πλαίσιο μιας αποστολής διασφάλισης της ασφάλειας.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με την πρόταση, δεν θα αναπτύξουν χερσαίες δυνάμεις στην περιοχή, αλλά θα μπορούσαν να προσφέρουν βοήθεια σε επίπεδο συντονισμού. Επιπλέον, προβλέπεται η δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας πλάτους 18 μιλίων που θα διαχωρίζει τις ουκρανικές από τις ρωσικές δυνάμεις. Στο σενάριο κατάπαυσης του πυρός, δεν αποκλείεται η διεξαγωγή νέων εκλογών στην Ουκρανία.
Ένα άλλο κρίσιμο σημείο της πρότασης αφορά την στάση των ΗΠΑ απέναντι στην Ευρώπη, με τον Κέλογκ να υποδηλώνει ότι οι ευρωπαϊκές χώρες δεν θα πρέπει να αναμένουν αμερικανική στρατιωτική υποστήριξη εάν δεν είναι πρόθυμες να αναλάβουν ανεξάρτητη δράση.
🔺 EXCLUSIVE: President Trump’s envoy to Ukraine has said the country could be partitioned “almost like Berlin after World War Two” as part of a peace deal https://t.co/Mj4SGS3Gbl
— The Times and The Sunday Times (@thetimes) April 11, 2025
Ο Τραμπ ανακοίνωσε τον διαμελισμό της Ουκρανίας
Ωστόσο, το σχέδιο αυτό φαίνεται να αντιμετωπίζει ήδη σημαντικές αντιδράσεις. Η Ρωσία έχει εκφράσει την αντίθεσή της σε οποιαδήποτε ανάπτυξη στρατευμάτων του ΝΑΤΟ μετά από μια πιθανή κατάπαυση του πυρός. Παράλληλα, οι ευρωπαϊκές χώρες εμφανίζονται διστακτικές στο να στείλουν στρατιωτικές δυνάμεις χωρίς την ισχυρή υποστήριξη των ΗΠΑ, γεγονός που θέτει σοβαρά εμπόδια στην υλοποίηση ακόμη και αυτού του προτεινόμενου πλάνου. Η πρόταση Κέλογκ, παρά την προσπάθειά της να βρει μια λύση, αναμένεται να πυροδοτήσει έντονες συζητήσεις και αντιπαραθέσεις στο διεθνές διπλωματικό σκηνικό.
Χορηγούμενο