Τι έγραφε ο Ισαάκ Νεύτων στο σημειωματάριο που κρατούσε στα ελληνικά και χαρακτηρίστηκε ως «ακατάλληλο»;
Ο Ισαάκ Νεύτων είναι ευρέως γνωστός ως μία από τις πιο λαμπρές διάνοιες στην ιστορία, με τεράστια συμβολή στη φυσική, τα μαθηματικά και την αστρονομία. Λιγότερο γνωστό, ωστόσο, είναι η πτυχή της ζωής του που συνδέεται με την αγάπη του για την αρχαία ελληνική γλώσσα και γραμματεία. Ο Νεύτων, γεννημένος το 1643 και αποβιώσας το 1726 ή 1727, δεν περιορίστηκε μόνο στις επιστημονικές του αναζητήσεις αλλά διέπρεψε και ως μελετητής της ελληνικής φιλοσοφίας και γλώσσας.
Ανάμεσα στις σημειώσεις του, οι οποίες έχουν δημοσιοποιηθεί από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ από το 2011, υπάρχει και ένα χειρόγραφο γραμμένο στα ελληνικά. Αυτή η πτυχή της δουλειάς του αποδεικνύει την εκτεταμένη του ενασχόληση με τα έργα των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων, όπως του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη. Είναι μάλιστα γνωστή η ρήση του: «Amicus Plato, amicus Aristoteles, magis amica veritas» («Ο Πλάτων είναι φίλος μου, ο Αριστοτέλης είναι φίλος μου, αλλά η μεγαλύτερη φίλη μου είναι η αλήθεια»), που αντικατοπτρίζει την προσήλωσή του στην αναζήτηση της αλήθειας.
Στα σημειωματάρια του, οι τίτλοι και τα θέματα παρουσιάζονται στα λατινικά, όμως η ανάλυση είναι γραμμένη στα ελληνικά, με τη χρήση πεζών γραμμάτων και πλήρη εφαρμογή του πολυτονικού συστήματος. Παρά τις διαγραφές, τις διορθώσεις και την ακατέργαστη μορφή του γραπτού, το περιεχόμενο μαρτυρεί την ευχή του στη γλώσσα και την εμβάθυνση στα κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, όπως το «Όργανον» του Αριστοτέλη, τα «Ηθικά» και την «Εισαγωγή» του Πορφυρίου. .
Τα σημειωματάρια του Νεύτωνα πέρασαν για δεκαετίες από χέρι σε χέρι στην οικογένειά του, καθώς θεωρήθηκαν «ακατάλληλα για εκτύπωση» λόγω της μορφής τους. Το 1872, ωστόσο, παραδόθηκαν στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, όπου σήμερα φυλάσσεται η μεγαλύτερη συλλογή χειρογράφων του μεγάλου αυτού στοχαστή. Η ψηφιοποίησή τους το 2011 έδωσε στο κοινό την ευκαιρία να μελετήσει την πρωτογενή σκέψη του Νεύτωνα.
Ο Ισαάκ Νεύτων και η προφητεία του για το τέλος του κόσμου: Η ημερομηνία πλησιάζει
Ανάμεσα στα χειρόγραφα, ξεχωρίζει η ενότητα «Quaestiones Quaedam Philosophiae» («Ορισμένα Φιλοσοφικά Ερωτήματα»), στην οποία ο Νεύτων κατέγραψε και ερωτήματα για θέματα που σκόπευε να διερευνήσει. Τα ερωτήματα αυτά δεν περιορίζονταν μόνο στην ανάγνωση φιλοσοφικών κειμένων αλλά περιλάμβαναν και την πρακτική έρευνα μέσω πειραμάτων.
Η σχέση του Νεύτωνα με την αρχαία ελληνική γλώσσα και τη φιλοσοφία αναδεικνύει μια διαφορετική διάσταση του έργου του, φανερώνοντας τον σεβασμό και τη βαθιά εκτίμηση για τον ελληνικό πολιτισμό και τις ιδέες που δημιούργησαν τη βάση της επιστημονικής του σκέψης.
Πυγμαλίων Δαδακαρίδης Το ανατριχιαστικό ξέσπασμα του ηθοποιού για τα Τέμπη και τις 57 ζωές που…
Απίστευτο: Διάσημη πορνοστάρ τα αφήνει όλα και από τα όργια είναι έτοιμη να γίνει καλόγρια…
Πως θα καταλάβετε εάν το πετρέλαιο θέρμανσης είναι νοθευμένο και οι κίνδυνοι από τις ζημιές…
«Υπερίων»: Η απάντηση της ΕΑΒ στα τουρκικά UAVs και drones... Έτσι οχυρώνεται η Ελλάδα στη…
Πως είναι το σεξ με μικρό πέος; Μια γυναίκα λύνει τη σιωπή της για τις…
Ντόναλντ και Μελάνια Τραμπ Η αλήθεια για τον γάμο τους και η κρυφή ζωή τους…