Χορηγούμενο
ΔΩΜΑΤΙΟ ΠΑΝΙΚΟΥ

Τι κρύβει ο κύβος του Ρούμπικ; Η άγνωστη ιστορία και το μεγάλο μυστήριο!

Πως ξεκίνησε και πως έφτασε να γίνει παγκόσμιο φαινόμενο;

Χορηγούμενο

Τι κρύβει ο κύβος του Ρούμπικ; Η άγνωστη ιστορία και το μυστήριο! Πως ξεκίνησε και πως έφτασε να γίνει παγκόσμιο φαινόμενο;

Τι κρύβει ο κύβος του Ρούμπικ; Η άγνωστη ιστορία και το μυστήριο! Στις 30 Ιανουαρίου 1975, ο Ούγγρος ακαδημαϊκός Έρνο Ρούμπικ υπέβαλε αίτηση για να πατεντάρει μια εφεύρεση που θα γινόταν μία από τις πιο διάσημες σπαζοκεφαλιές όλων των εποχών. Eξελισσόμενη σε παγκόσμιο φαινόμενο.

 

Αρχικά, ο Ρούμπικ δεν είχε πλήρη επίγνωση της αξίας της εφεύρεσής του. Όταν δημιούργησε το πολύπλοκο παζλ αντιστοίχισης χρωμάτων. Σύμφωνα με το BBC, δεν είχε σχεδιάσει τον κύβο του ως παιχνίδι, αλλά ως εκπαιδευτικό εργαλείο για τους φοιτητές του.

Το 1974, εργαζόταν ως καθηγητής αρχιτεκτονικής στο Κολέγιο Εφαρμοσμένων Τεχνών της Βουδαπέστης. Επιδίωξε να δημιουργήσει κάτι που θα ενθάρρυνε τους φοιτητές του να σκέφτονται δημιουργικά. Σχετικά με τις γεωμετρικές μορφές και τις χωρικές σχέσεις.

«Πρώτα απ’ όλα, χρειάζεται υπομονή. Είναι πολύ χρήσιμη για να λύσεις ένα πρόβλημα. Στη συνέχεια, χρειάζεται κάποια χωρική μνήμη, τρισδιάστατη μνήμη». Δήλωσε ο ίδιος στην εκπομπή «Wogan» του BBC το 1986. «Πρέπει να θυμάσαι τη σύνθεση στην οποία βρίσκεσαι, πού είναι τα κομμάτια και ούτω καθεξής».

Η κατασκευή του πρώτου κύβου

Ο πρώτος κύβος του Ρούμπικ ήταν ένα ξύλινο εξάπλευρο αντικείμενο αποτελούμενο από μικρότερους κύβους. Αρχικά, προσπάθησε να τους συνδέσει με λαστιχάκια κάνοντας τρύπες, αλλά οι κύβοι διαλυόταν συνεχώς. Έτσι, σχεδίασε έναν εσωτερικό μηχανισμό που κρατούσε τον κύβο σταθερό ενώ επέτρεπε στους μικρότερους κύβους να περιστρέφονται. Κάθε πλευρά του κύβου βάφτηκε με διαφορετικό χρώμα για να είναι εμφανής η κίνηση.

Στη συνέχεια, έστριψε τον κύβο, ανακατεύοντας τα χρώματα και προσπάθησε να τον επαναφέρει στην αρχική του κατάσταση. Όπου κάθε πλευρά είχε μόνο ένα χρώμα. Η πρώτη του προσπάθεια διήρκησε σχεδόν ένα μήνα, καθιστώντας τον τον πρώτο άνθρωπο που έλυσε τον κύβο του Ρούμπικ. Υπολογίζεται ότι μόνο το 1% των ανθρώπων μπορεί να λύσει τον γρίφο χωρίς βοήθεια. Ο Ρούμπικ δοκίμασε το πρωτότυπο στους φοιτητές του. Οι οποίοι το βρήκαν πολύ ενδιαφέρον. Έτσι, τον Ιανουάριο του 1975, υπέβαλε αίτηση για ουγγρικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.

Διεθνής αναγνώριση

Λόγω των περιορισμών της σχεδιασμένης οικονομίας στην κομμουνιστική Ουγγαρία της εποχής, τα πρώτα χρόνια ο κύβος, γνωστός ως “μαγικός κύβος”, κέρδισε δημοτικότητα κυρίως μεταξύ σχεδιαστών. Αρχιτεκτόνων και μαθηματικών στη χώρα. Ωστόσο, όταν έκανε το ντεμπούτο του στην Έκθεση Παιχνιδιών της Νυρεμβέργης το 1979 και αγοράστηκε από την Ideal Toy Corporation, η φήμη του εκτοξεύθηκε διεθνώς.

Παγκόσμιο φαινόμενο

Επίσης το 1980 άρχισε να πωλείται διεθνώς ως «κύβος του Ρούμπικ». Και σάρωσε την αγορά παιχνιδιών, γοητεύοντας ανθρώπους όλων των ηλικιών.

Η φήμη του εξαπλώθηκε γρήγορα, με εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να προσπαθούν να λύσουν τον γρίφο. Και ένα σωρό βιβλία να κυκλοφορούν με στρατηγικές επίλυσης. Ακολούθησαν διεθνείς διαγωνισμοί για την πιο γρήγορη επίλυση. Πυροδοτώντας την τρέλα του ανταγωνιστικού speedcubing, η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Υπολογίζεται ότι μέχρι το 1982 είχαν πωληθεί περισσότεροι από 100 εκατομμύρια κύβοι του Ρούμπικ, με αμέτρητες άλλες απομιμήσεις του να κυκλοφορούν για να καλύψουν τη ζήτηση του κοινού. Ο κύβος κοσμούσε μπλουζάκια και αφίσες, εμφανίζονταν σε στίχους τραγουδιών, ενώ είχε ακόμη και τη δική του τηλεοπτική σειρά κινουμένων σχεδίων, «Rubik, the Amazing Cube».

Δείτε το βίντεο:

Σήμερα, η παγκόσμια τρέλα ναι μεν έχει καταλαγιάσει, ωστόσο η απήχηση του κύβου στην ποπ κουλτούρα επιμένει. Συνεχίζει να εμφανίζεται στην τέχνη και τη γλυπτική, και μπορεί να τον δει κανείς σε ταινίες όπως οι «Στο μυαλό του Τζον Μάλκοβιτς», «WALL-E» και «Spider-Man: Μέσα στο Αραχνοσύμπαν» ή σε τηλεοπτικές σειρές από το «Family Guy» μέχρι το «Νόμος και Τάξη» και το «The Big Bang Theory». Υπάρχει ακόμη και ένα ντοκιμαντέρ του Netflix, «The Speed Cubers», για τη φιλία μεταξύ δύο αστέρων στον κόσμο του ανταγωνιστικού speedcubing.

Οι κύβοι του Ρούμπικ εξακολουθούν να πωλούνται, με τους αφοσιωμένους οπαδούς να σημειώνουν συνεχώς νέα ρεκόρ, λύνοντας τον κύβο με κλειστά μάτια, κάτω από το νερό, σε ελεύθερη πτώση με αλεξίπτωτο ή καθώς κάνουν ζογκλερικά.

Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button