Καφές: Το αγαπημένο ρόφημα που «θωρακίζει» το συκώτι και όχι μόνο – Πόσο πρέπει, όμως, να πίνουμε; Τα μοναδικά οφέλη που προσφέρει στον οργανισμό μας
Καφές: Το αγαπημένο ρόφημα που «θωρακίζει» το συκώτι και όχι μόνο – Πόσο πρέπει όμως να πίνουμε; Ο καφές είναι πιθανότατα ήδη μέρος της καθημερινής σου ρουτίνας, είτε για να ξεκινήσεις τη μέρα σου είτε ως «σανίδα σωτηρίας» όταν χρειάζεσαι ενέργεια.
Γνωρίζεις όμως τα οφέλη του για την υγεία σου;
Ο ρόλος του καφέ στην υγεία είναι ένα από τα πιο συζητημένα θέματα μεταξύ των επιστημόνων, και τα περισσότερα ευρήματα είναι θετικά. Ο καφές έχει αποδεδειγμένα οφέλη για την καρδιά, τα νεφρά και τον εγκέφαλο.
Τα πιο πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα υπογραμμίζουν την ευεργετική επίδραση του καφέ και στο συκώτι, καθώς φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο διαφόρων παθήσεων έως και κατά 70%.
Σε μια στρογγυλή τράπεζα που έγινε στη Βασιλική Εταιρεία Ιατρικής στο Λονδίνο, με τη συμμετοχή ιατρών, ακαδημαϊκών και εκπροσώπων συλλόγων από επτά ευρωπαϊκές χώρες, συζητήθηκαν τα τελευταία ευρήματα σχετικά με την επίδραση του καφέ στο συκώτι.
Οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η τακτική κατανάλωση καφέ συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο διαφόρων παθήσεων στο συκώτι… Όπως ο καρκίνος και η κίρρωση.
Απίστευτο: Τι προκαλεί ο ντεκαφεϊνέ καφές στον οργανισμό μας;
Συγκεκριμένα:
- Η κατανάλωση καφέ συνδέεται με 40% μικρότερο κίνδυνο καρκίνου στο συκώτι.
- Η κατανάλωση καφέ συνδέεται με 25-70% μικρότερο κίνδυνο κίρρωσης.
- Η κατανάλωση καφέ συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο μη αλκοολικής λιπώδους νόσου (NAFLD).
- Η μέτρια κατανάλωση καφέ συνδέεται με 25-60% μικρότερο κίνδυνο χρόνιων παθήσεων στο συκώτι… Ενώ η μεγάλη κατανάλωση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο έως και 65%.
«Οι παθήσεις που εμφανίζει το συκώτι θεωρούνται “σιωπηλός δολοφόνος”, αφού δεν προκαλούν εμφανή συμπτώματα μέχρι να προχωρήσουν αρκετά» αναφέρει η Τζούντι Ρις από το Βρετανικό Ίδρυμα για το Συκώτι και προσθέτει: «Ο καφές είναι ένα μέσο εύκολα προσβάσιμο από όλους και η τακτική κατανάλωση μπορεί να κάνει τη διαφορά στην πρόληψη –ή και στην αναχαίτιση σε ορισμένες περιπτώσεις– των παθήσεων που πλήττουν το συκώτι. Είναι μια καθημερινή συνήθεια που μπορεί εύκολα να υιοθετήσει κάποιος».
Οι ακριβείς μηχανισμοί μέσω των οποίων ο καφές επιδρά στο συκώτι δεν έχουν αποσαφηνιστεί πλήρως… Αλλά η επικρατέστερη θεωρία αφορά την καφεΐνη. Συγκεκριμένα, η παραξανθίνη, μια ουσία που παράγεται κατά τη διάσπαση της καφεΐνης στο σώμα, έχει αποδειχθεί ότι επιβραδύνει την ανάπτυξη των συνδετικών ιστών, κάτι που μπορεί να καθυστερήσει την εξέλιξη της κίρρωσης, του καρκίνου ή άλλων βλαβών στο συκώτι. Επιπλέον, οι ουσίες καχεόλη και καφεστόλη που περιέχονται στον καφέ φαίνεται να έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες, παρέχοντας έτσι προστασία στο συκώτι.
Όσον αφορά την ποσότητα καφέ που θεωρείται ευεργετική, ο… Γκρέμε Αλεξάντερ, καθηγητής στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου, σύμβουλος για το.. Βρετανικό Ίδρυμα για το Συκώτι και πρόεδρος της στρογγυλής τράπεζας, επισημαίνει ότι… «Η μέτρια κατανάλωση καφέ που αντιστοιχεί σε τρία έως πέντε φλιτζάνια την ημέρα έχει ευεργετική επίδραση στο συκώτι».
Πηγή: Medical News Today
Χορηγούμενο