Το Pac-Man έφυγε από τα πιο αγαπημένα βιντεοπαιχνίδια των δεκαετιών του 1980 και του 1990. Με τους παίκτες να αφιερώσουν ατελείωτες ώρες προσπαθώντας να ξεφύγουν από τα φαντάσματα και να καταβροχθίσουν τις τελείες της πίστας. Αυτή η χαρακτηριστική κίνηση του Pac-Man, που καταναλώνει ό,τι βρίσκεται στην πορεία του, θυμίζει τη συγκεκριμένη δράση πρωτεϊνών που σχετίζονται με τον καρκίνο του παγκρέατος. Οι οποίες «τρώνε» τους ιστούς. Εμπνευσμένοι από αυτήν την αναλογία, οι επιστήμονες ανέπτυξαν ένα νέο τεστ με την ονομασία PAC-MANN. Ικανό να εντοπίσει τον καρκίνο του παγκρέατος σε πρώτο στάδιο.
Επίσης το πρωτοποριακό αυτό τεστ αίματος, που παρουσιάστηκε σε μελέτη στο Science Translational Medicine μπορεί να ανιχνεύσει δείκτες της νόσου στο αίμα χρησιμοποιώντας μόλις μια σταγόνα. Συγκεκριμένα, εντοπίζει αλλαγές στη δραστηριότητα της πρωτεινάσης . Μιας πρωτεΐνης που παίζει βασικό ρόλο στην ανάπτυξη του αδενοκαρκινώματος του παγκρεατικού πόρου, της πιο διαδεδομένης και θανατηφόρας μορφής καρκίνου του παγκρέατος.
Ο Δρ. Jared Fischer, μοριακός βιολόγος στο Πανεπιστήμιο Υγείας και Επιστήμης του Όρεγκον (OHSU) και συν-συγγραφέας της μελέτης, τονίζει την ανάγκη για ένα αξιόπιστο διαγνωστικό εργαλείο που μπορεί να ανιχνεύσει τον καρκίνο του παγκρέατος. Εξάλλου, πρόκειται για μια μορφή καρκίνου που συχνά διαγιγνώσκεται σε προχωρημένο στάδιο, καθώς μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν διαθέσιμες διαγνωστικές μέθοδοι αντιστοιχίες με εκείνες που εφαρμόζονται σε άλλους τύπους καρκίνου. Οι ασθενείς συνήθως υποβάλλονται σε βιοψίες και απεικονιστικές εξετάσεις. Όμως οι μέθοδοι αυτές δεν είναι πάντα αποτελεσματικές στα πρώτα στάδια της νόσου.
Τεστ PAC-MANN
Το τεστ PAC-MANN βασίζεται στην ανίχνευση πρωτεϊνών, γνωστών ως πρωτεάσεών, που συμβάλλουν στην εξάπλωση των όγκων διασπώντας τους συνδετικούς ιστούς. Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε δείγματα αίματος από 350 άτομα. Εκ των οποίων κάποιοι έπασχαν από καρκίνο του παγκρέατος. Άλλοι ανήκαν σε ομάδες υψηλού κινδύνου και μερικοί υγιείς. Η ακρίβεια του τεστ αποδείχθηκε πολύ υψηλή, καθώς κατάφερε να διακρίνει τους ασθενείς από τους υγιείς σε ποσοστό 98%.
Επίσης πέρα από τη διάγνωση, το PAC-MANN μπορεί να συμβάλει στην παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας των θεραπειών. Ο Δρ. Ο Fischer εξηγεί ότι η ικανότητα παρακολούθησης της ανταπόκρισης μιας ασθενούς θεραπείας σε πραγματικό χρόνο θα μπορούσε να γίνει σε πιο στοχευμένες και αποτελεσματικές θεραπευτικές επιλογές.
Ωστόσο ένα ακόμα πλεονέκτημα του νέου τεστ είναι η ταχύτητα και η χαμηλή ποσότητα αίματος που χρειάζεται. Όπως αναφέρει ο Δρ. Jose L. Montoya, επικεφαλής της μελέτης, η ανάλυση χρειάζεται μόλις 8 μικρολίτρα αίματος και διαρκεί 45 λεπτά, ενώ το κόστος είναι πολύ χαμηλό. Επιπλέον αυτό καθιστά το PAC-MANN μια πολλά υποσχόμενη μέθοδο. Η οποία θα μπορούσε να ενσωματωθεί ευρέως στη διαγνωστική πρακτική στο μέλλον. Προσφέροντας έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του παγκρέατος. Και αυξάνοντας τις πιθανότητες αποτελεσματικής θεραπείας.
Χορηγούμενο