ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κεφίρ: Πως φτιάχνεται και γιατί είναι τόσο πολύτιμο για τον οργανισμό μας;

Τα μοναδικά του οφέλη για την υγεία μας και από τι μας «θωρακίζει»

Χορηγούμενο

Κεφίρ: Πως φτιάχνεται και γιατί είναι τόσο πολύτιμο για τον οργανισμό μας; Τα μοναδικά του οφέλη για την υγεία μας και από τι μας «θωρακίζει»

Κεφίρ: Πως φτιάχνεται και γιατί είναι τόσο πολύτιμο για τον οργανισμό μας; Το κεφίρ είναι ένα ρόφημα που παρασκευάζεται κυρίως από αγελαδινό ή κατσικίσιο γάλα και έχει υποστεί διαδικασία ζύμωσης. Η ζύμωση της προσθήκης επιτυγχάνεται με την ανάμιξη κόκκων κεφίρ στο γάλα. Αυτοί οι κόκκοι δεν είναι σπόροι με την παραδοσιακή έννοια, αλλά πρόκειται για σύμπλεγμα ζυμομυκήτων και βακτηρίων γαλακτικού οξέος, τα οποία μοιάζουν με μικρά κομμάτια κουνουπιδιού.

Οι μικροοργανισμοί στους κόκκους κεφαλιού αναπτύσσονται και ζυμώνουν τα σάκχαρα που περιμένουν στη γάλα μέσα σε περίπου 24 ώρες. Αυτή η διαδικασία μετατρέπει το γάλα σε ένα παχύρρευστο και ελαφρώς ξινό ρόφημα, γνωστό ως κεφίρ. Αφού ολοκληρωθεί η ζύμωση, οι κόκκοι αφαιρούνται και μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν για την παραγωγή νέου κεφίρ.

Χορηγούμενο
Στην φωτογραφία βλέπετε ένα βάζο με σπόρους κεφίρ και το πώς αυτοί φαίνονται επάνω σε μια ξύλινη κουτάλα

Διατροφικά στοιχεία

Το κεφίρ είναι ουσιαστικά ένα ρόφημα, όπου οι κόκκοι του αποτελούν το βασικό συστατικό για την παραγωγή του. Τα βακτήρια γαλακτικού οξέος που περιέχονται στους κόκκους μετατρέπουν τη λακτόζη του γάλακτος σε γαλακτικό οξύ, δίνοντας στο κεφάλι τη χαρακτηριστική ξινή γεύση του, παρόμοια με αυτή του γιαουρτιού, αλλά με πιο λεπτή υφή.

Μία μερίδα κεφίρ (περίπου 175 ml) περιέχει τα ακόλουθα διατροφικά στοιχεία:

  • Πρωτεΐνη: 6 γραμμάρια
  • Ασβέστιο: 20% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης
  • Φώσφορο: 20% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης
  • Βιταμίνη Β12: 14% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης
  • Ριβοφλαβίνη (Β2): 19% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης
  • Μαγνήσιο: 5% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης
  • Αρκετή ποσότητα βιταμίνης D
  • Περίπου 100 θερμίδες
  • 7-8 γραμμάρια υδατανθράκων
  • 3-6 γραμμάρια λίπους, ανάλογα με το είδος του γάλακτος που χρησιμοποιείται
  • Περιέχει επίσης μια ευρεία ποικιλία βιοδραστικών ενώσεων, όπως οργανικά οξέα και πεπτίδια που συμβάλλουν στην υγεία.

Τα ροφήματα αυτού του τύπου, που δεν προέρχονται από γαλακτοκομικά προϊόντα, γίνονται με νερό καρύδας, γάλα καρύδας, ή άλλα γλυκά υγρά. Ωστόσο, αυτά τα προϊόντα δεν θα έχουν την ίδια θρεπτική αξία όπως εκείνα με βάση το κανονικό γάλα.

Το κεφίρ είναι πιο ισχυρό προβιοτικό από το γιαούρτι

Τα προβιοτικά είναι ωφέλιμοι μικροοργανισμοί που συμβάλλουν στην υγεία με διάφορους τρόπους, όπως στη βελτίωση της πέψης, στη διαχείριση του βάρους και στην ψυχική ευεξία. Το Παρόλο που το γιαούρτι είναι η πιο γνωστή πηγή προβιοτικών στη δυτική διατροφή, το κεφάλι αποτελεί μια ακόμα πιο ισχυρή επιλογή. Οι κόκκοι του κεφίρ περιέχουν περίπου 30 διαφορετικά στελέχη βακτηρίων και ζυμομυκήτων, καθιστώντας το μια εξαιρετικά πλούσια προβιοτική τροφή. Σε αντίθεση με άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, το κεφίρ περιέχει και ζύμες, που το διαφοροποιούν ακόμα περισσότερο.

Χορηγούμενο

Smoothie γιαουρτιού: Yγιεινό, δροσιστικό και πεντανόστιμο!

Ισχυρές αντιβακτηριδιακές δράσεις

Μερικά από τα προβιοτικά στο κεφίρ έχουν την ικανότητα να προστατεύουν τον οργανισμό από μολύνσεις. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Lactobacillus kefiri , που βρίσκεται αποκλειστικά στο κεφίρ. Έρευνες δείχνουν ότι αυτό το προβιοτικό μπορεί να αναστέλλει την ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων όπως η σαλμονέλα, το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού και το E. coli. Επιπλέον, η ουσία kefiran, ένας τύπος υδατάνθρακα που υπάρχει στο κεφίρ, έχει επίσης ισχυρές αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.

Βελτίωση της υγείας των οστών και μείωση του κινδύνου οστεοπόρωσης

Η κατανάλωση κεφίρ ενισχύσει σημαντικά την υγεία των οστών, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε ασβέστιο και βιταμίνη Κ2, η οποία βοηθά στη σωστή απορρόφηση του ασβεστίου. Μελέτες έχουν δείξει ότι η επαρκής πρόσληψη αυτών των στοιχείων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καταγμάτων. Επίσης, πειράματα σε ζώα υποδεικνύουν ότι το κεφίρ αυξάνει την απορρόφηση του ασβεστίου από τα οστά, βελτιώνοντας την πυκνότητά τους.

Απίστευτο: Η σοκολάτα γάλακτος «καίει» το λίπος!

Χορηγούμενο

Προστατευτική δράση κατά του καρκίνου

Τα προβιοτικά που περιέχονται σε ζυμωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το κεφίρ, φαίνεται να αναστέλλουν την ανάπτυξη καρκινικών όγκων, περιορίζοντας τη δημιουργία καρκινικών κυττάτων και ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα. Στις εργαστηριακές δοκιμές, το εκχύλισμα κεφίρ μείωσε την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων του μαστού σημαντικά περισσότερο από το εκχύλισμα γιαουρτιού.

Βοήθεια σε πεπτικά προβλήματα

Τα προβιοτικά του κεφίρ συμβάλλουν στην αποκατάσταση της ισορροπίας των μικροοργανισμών στο μεγαλύτερο μέρος, καθιστώντας το ιδιαίτερα χρήσιμο για την αντιμετώπιση διαφόρων πεπτικών διαταραχών, όπως διάρροια, σύνδρομα ευερέθιστου εντέρου και έλκη που προκαλούνται από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού.

Αντοχή σε δυσανεξία στη λακτόζη

Αν και το κεφίρ παρασκευάζεται από γάλα, περιέχει πολύ λιγότερη λακτόζη από το κανονικό γάλα λόγω της ζύμωσης. Τα βακτήρια του κεφίρ μετατρέπουν τη λακτόζη σε γαλακτικό οξύ, καθιστώντας το πιο ανεκτό για άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη. Υπάρχουν ακόμη και παραλλαγές κεφίρ που δεν περιέχουν καθόλου λακτόζη, όπως αυτά που φτιάχνονται από νερό καρύδας ή χυμό φρούτων.

Ποιο ελληνικό τυρί βρέθηκε στην κορυφή για το 2024;

Χορηγούμενο

Ενδείξεις για βελτίωση των συμπτωμάτων αλλεργίας και άσθματος

Έρευνες σε ζώα υποδεικνύουν ότι το κεφίρ μπορεί να μειώσει τις φλεγμονώδεις αντιδράσεις που προκαλούνται από αλλεργίες, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων.


Χορηγούμενο

Χορηγούμενο

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
Χορηγούμενο
Back to top button