ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κι όμως στην Αρκαδία υπήρχαν ελέφαντες και ρινόκεροι

Τα απίστευτα ευρήματα και τα απολιθώματα

Κι όμως στην Αρκαδία, πριν από 700.000 χρόνια, υπήρχαν ελέφαντες και ρινόκεροι… Τα απίστευτα ευρήματα για την προϊστορική Ελλάδα και τα απολιθώματα

Νέα ευρήματα από προϊστορικές τοποθεσίες στην Ελλάδα ανατρέπουν τα μέχρι πρότινος δεδομένα για την ανθρώπινη παρουσία στην περιοχή, αποκαλύπτοντας ότι οι πρόγονοί μας κυνηγούσαν ιπποπόταμους, ρινόκερους και ελέφαντες πριν από 280.000 έως 700.000 χρόνια! Αυτή η ανακάλυψη ωθεί την παλαιότερη γνωστή παρουσία ανθρωπίνων στην Ελλάδα έως και 250.000 χρόνια νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε.

Κι όμως στην Αρκαδία υπήρχαν ελέφαντες και ρινόκεροι

Δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί με βεβαιότητα ποιος αρχαίος άνθρωπος (ο όρος περιλαμβάνει τους σύγχρονους ανθρώπους και τους προγόνους μας) κατοικούσε σε αυτές τις τοποθεσίες, ωστόσο οι ερευνητές εκτιμούν ότι πιθανόν πρόκειται για αρχαϊκό Homo sapiens.

Το Λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης: Ένας θησαυρός απολιθωμάτων

Το Λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης στην Αρκαδία, περίπου 200 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αθήνας, είναι γνωστό για ένα από τα μεγαλύτερα ορυχεία λιγνίτη της Ελλάδας. Παρόλο που οι αρχαιολόγοι γνώριζαν εδώ και δεκαετίες την ύπαρξη αρχαίων απολιθωμάτων στην περιοχή, οι συστηματικές ανασκαφές ήταν περιορισμένες.

Τα νέα ευρήματα προέρχονται από διάφορες τοποθεσίες εντός του λεκανοπεδίου:

  • Choremi 7: Αυτή η τοποθεσία, που χρονολογείται περίπου πριν από 280.000 χρόνια, αποκάλυψε λίθινα εργαλεία και οστά ελαφιών με ευδιάκριτα σημάδια κοπής, υποδεικνύοντας ανθρώπινη δραστηριότητα.

  • Tripotamos 4: Ηλικίας 400.000 ετών, η τοποθεσία αυτή ξεχωρίζει για τη μεγάλη συγκέντρωση λίθινων εργαλείων και την εμφάνιση νέων μεθόδων επεξεργασίας πέτρας σε σύγκριση με παλαιότερες περιόδους.

  • Marathousa 2: Χρονολογείται πριν από 450.000 χρόνια και αποτελεί την πλέον εντυπωσιακή αποκάλυψη. Οι ερευνητές ανακάλυψαν εκεί στοιχεία που υποδηλώνουν ότι αρχαίοι ανθρώπινοι συγγενείς σκότωναν και πιθανώς έτρωγαν ιπποπόταμους, καθώς τμήμα ενός σκελετού ιπποπόταμου έφερε σημάδια από πέτρινα εργαλεία.

  • Marathousa 1: Μια κοντινή τοποθεσία, η Marathousa 1, παρουσιάζει ενδείξεις σφαγής ελεφάντων.

Τα ευρήματα στις παραπάνω περιοχές

Τεχνολογική εξέλιξη και οι κρίσιμες πληροφορίες

Οι τοποθεσίες αυτές έχουν τεράστια σημασία για την κατανόηση της τεχνολογικής εξέλιξης της Κατώτερης Παλαιολιθικής περιόδου, μιας εποχής που εκτείνεται από 3,3 εκατομμύρια έως 300.000 χρόνια πριν. Όπως αναφέρει το Υπουργείο Πολιτισμού, τα ευρήματα αυτά φωτίζουν τις μεθόδους κυνηγιού, την κατασκευή εργαλείων και τις διατροφικές συνήθειες των αρχαίων κατοίκων της περιοχής.

Η μελέτη αυτών των προϊστορικών τόπων αναμένεται να προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για την εξάπλωση των ανθρωπίνων στην Ευρώπη και την προσαρμογή τους σε διαφορετικά περιβάλλοντα, καθώς και για την αλληλεπίδρασή τους με τη μεγαπανίδα της εποχής.

Απίστευτο: Πόσοι άνθρωποι έχουν ζήσει μέχρι σήμερα στη Γη;

Το ποια θα είναι η επόμενη μεγάλη ανακάλυψη, που θα μπορούσε να αλλάξει την αντίληψή μας για την προϊστορική Ελλάδα, μένει να φανεί στο μέλλον…


Χορηγούμενο

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
Back to top button
Close

Adblock Detected

Αγαπητέ/ή αναγνώστη/τρια,

Καταλαβαίνουμε απόλυτα ότι κανείς δεν θέλει ενοχλητικές διαφημίσεις. Ωστόσο, το Panictimes.gr βασίζεται αποκλειστικά στις διαφημίσεις για να παραμένει δωρεάν και προσβάσιμο σε όλους.

Με το AdBlock ενεργοποιημένο, μας στερείς τη μοναδική πηγή εσόδων που μας επιτρέπει να δημιουργούμε ποιοτικό περιεχόμενο καθημερινά.

Σε παρακαλούμε: ✅ Απενεργοποίησε το AdBlock για το Panictimes.gr ✅ Ή whitelist μας στις ρυθμίσεις του AdBlock.

Ακόμα και 10 δευτερόλεπτα με ορατές διαφημίσεις βοηθούν πολύ! 🙏

Ευχαριστούμε που μας στηρίζεις!