“Κλείδωσαν” οι εκλογές στην Ουκρανία: Η ημερομηνία και οι υποψήφιοι διάδοχοι του Ζελένσκι για την Προεδρία
Στην καρδιά του Κιέβου, το θέατρο Franko παρουσίασε μια νέα εκδοχή του «Μάκβεθ», ένα έργο που αρχικά επισκιάστηκε από τις πολιτικές εξελίξεις, αλλά γρήγορα έγινε το επίκεντρο συζητήσεων στην πόλη.
Ο σκηνοθέτης, Ιβάν Ουρίβσκι, εμπνεύστηκε από την αλλαγή στο πολιτικό κλίμα μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ. Παρότι αρχικά σκόπευε να ανεβάσει μια κωμωδία, αποφάσισε ότι το θέατρο δεν μπορεί να αγνοήσει την πολιτική πραγματικότητα.
Το κοινό βρήκε ανατριχιαστικές ομοιότητες μεταξύ των χαρακτήρων του Σαίξπηρ και των σύγχρονων ηγετών. Για κάποιους, ο Μάκβεθ συμβόλιζε τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ για άλλους, η ιστορία της φιλοδοξίας και της προδοσίας έμοιαζε ανησυχητικά οικεία.
Την ίδια στιγμή, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, βρίσκεται αντιμέτωπος με έντονες πιέσεις από το εξωτερικό. Ο Πούτιν αμφισβητεί τη νομιμότητά του, ενώ ο Τραμπ φαίνεται να συμμερίζεται αυτή την άποψη. Και οι δύο ηγέτες πιέζουν τον Ζελένσκι να προκηρύξει εκλογές, πιστεύοντας ότι θα ηττηθεί.
“Κλείδωσαν” οι εκλογές στην Ουκρανία: Η ημερομηνία και οι υποψήφιοι διάδοχοι
Παρά την αρχική του άρνηση, ο Ζελένσκι φαίνεται να αλλάζει γνώμη. Η πρόσφατη δημοσκόπηση του Economist δείχνει αύξηση της δημοτικότητάς του, και πλέον γίνονται προετοιμασίες για εκλογές.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο Ζελένσκι έχει δώσει εντολή για την οργάνωση εκλογών μετά από κατάπαυση του πυρός, η οποία προβλέπεται να επιτευχθεί μέχρι το Πάσχα. Η άρση του στρατιωτικού νόμου, που λήγει στις 8 Μαΐου, είναι απαραίτητη για την έναρξη της εκλογικής διαδικασίας.
Ο Πέτρο Ποροσένκο, ηγέτης της αντιπολίτευσης, εκτιμά ότι οι εκλογές θα μπορούσαν να γίνουν από τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο. Ισχυρίζεται ότι η προεκλογική εκστρατεία έχει ήδη ξεκινήσει, με τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν εναντίον του.
Οι κυρώσεις, σύμφωνα με τον Ποροσένκο, είχαν στόχο να εμποδίσουν την υποψηφιότητά του και να προειδοποιήσουν τον Βάλερι Ζαλούζνι, τον πρώην στρατηγό που θεωρείται ο μόνος ικανός να νικήσει τον Ζελένσκι.
Παρά την έντονη αντιπαλότητα μεταξύ Ζελένσκι και Ποροσένκο, κυβερνητικές πηγές υποβαθμίζουν την απειλή που συνιστά ο πρώην πρόεδρος.
Σε παροξυσμό ο Ζελένσκι προανήγγειλε τον «θάνατο» του Πούτιν: «Θα πεθάνει σύντομα»
Είναι ο Ιούλιος η καλύτερη περίοδος για τον Ζελένσκι για εκλογές;
Στο πολιτικό σκηνικό της Ουκρανίας, το ερώτημα που κυριαρχεί είναι αν ο Ιούλιος θα αποτελέσει την ιδανική περίοδο για την διεξαγωγή εκλογών, με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να επιδιώκει πιθανώς μια αιφνιδιαστική εκλογική αναμέτρηση.
Σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον του προέδρου, ο κ. Ζελένσκι εξετάζει το ενδεχόμενο να προκηρύξει εκλογές τον Ιούλιο, ελπίζοντας ότι ένα σύντομο χρονοδιάγραμμα θα περιορίσει τον χρόνο προετοιμασίας των αντιπάλων του, δίνοντάς του ένα εκλογικό πλεονέκτημα.
Εκτός από το προσωπικό όφελος, ο αξιωματούχος υποστηρίζει ότι μια βιαστική ψηφοφορία θα αποτρέψει μια μακρά προεκλογική εκστρατεία που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει τη χώρα, η οποία ήδη βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση. Ωστόσο, μια τέτοια κίνηση ενδέχεται να επιδεινώσει τις τεταμένες σχέσεις μεταξύ του προεδρικού γραφείου και των πολιτικών αντιπάλων του κ. Ζελένσκι.
Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης αμφισβητούν την πραγματοποίηση εκλογών εν μέσω πολέμου, επισημαίνοντας τις υλικοτεχνικές δυσκολίες. Η εξασφάλιση μιας σταθερής κατάπαυσης του πυρός μέχρι τις 8 Μαΐου, την καταληκτική ημερομηνία για την παράταση του στρατιωτικού νόμου, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη.
Επιπλέον, η εξεύρεση τρόπου για να ψηφίσουν εκατομμύρια Ουκρανοί που βρίσκονται στο εξωτερικό, στα χαρακώματα ή στις περιοχές που ελέγχονται από τη Ρωσία αποτελεί ένα τεράστιο εγχείρημα. Η χρήση της ψηφιακής εφαρμογής Diia θα μπορούσε να προσφέρει μια λύση, αλλά θα εγείρει ζητήματα διαφάνειας.
Οποιαδήποτε αλλαγή στο εκλογικό σύστημα θα απαιτούσε τροποποίηση του Συντάγματος, η οποία απαιτεί πλειοψηφία δύο τρίτων στο κοινοβούλιο. Δεδομένου ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντιτίθενται στη διεξαγωγή εκλογών εν μέσω πολέμου, η επίτευξη αυτής της πλειοψηφίας θα είναι δύσκολη.
Οι πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι τόσο ο Βλαντιμίρ Πούτιν όσο και ο Ντόναλντ Τραμπ, που αρχικά πίεζαν για εκλογές, ενδέχεται να αναθεωρήσουν τη στάση τους, καθώς η δημοτικότητα του κ. Ζελένσκι έχει αυξηθεί.
Ο κ. Πούτιν διαθέτει τη δυνατότητα να αποσταθεροποιήσει την Ουκρανία, χρησιμοποιώντας μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους για να εμποδίσει την άρση του στρατιωτικού νόμου και τη διεξαγωγή εκλογών. Παράλληλα, υπάρχει ο φόβος ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει την προεκλογική περίοδο για να εντείνει την εκστρατεία επιρροής της, εκμεταλλευόμενη τους ηγέτες της κοινής γνώμης, τους στρατιώτες και την αντιπολίτευση.
Ο επόμενος πρόεδρος της Ουκρανίας, ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι και πότε θα εκλεγεί, θα αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις. Η πιθανή επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην εξουσία στις ΗΠΑ θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια δυσμενή ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία, προκαλώντας δυσαρέσκεια στην Ουκρανία.
Με τον καιρό, ορισμένοι Ουκρανοί ενδέχεται να στραφούν προς μια πιο σκληρή και μιλιταριστική κυβέρνηση. Παρά τα ελαττώματά του, ο κ. Ζελένσκι θεωρείται μετριοπαθής και απίθανο να γίνει δικτάτορας. Ωστόσο, ο διάδοχός του ενδέχεται να μην είναι το ίδιο προσεκτικός.
Χορηγούμενο