Η σοκολάτα, η πιο αγαπημένη γλυκιά απόλαυση του πλανήτη, βρίσκεται πλέον σε «πορτοκαλί συναγερμό». Η κλιματική κρίση και η σοκολάτα συνδέονται με έναν τρόπο που απειλεί να αλλάξει για πάντα τα ράφια των σούπερ μάρκετ. Με την παραγωγή κακάο στη Δυτική Αφρική να καταρρέει και τις τιμές να θυμίζουν τη δεκαετία του ’70, το ερώτημα είναι ένα: Θα συνεχίσουμε να τρώμε σοκολάτα στο μέλλον;
Πώς η κλιματική κρίση και η σοκολάτα οδηγούν σε κατάρρευση της παραγωγής
Περίπου το 60% του παγκόσμιου κακάο παράγεται στην Ακτή Ελεφαντοστού και την Γκάνα. Ωστόσο, τα τελευταία δύο χρόνια, η παραγωγή έχει σημειώσει πτώση έως και 40%. Αν και πολλοί κατηγόρησαν τα γηρασμένα δέντρα ή το λαθρεμπόριο, οι επιστήμονες του Χάρβαρντ είναι σαφείς: Ο βασικός ένοχος είναι τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Η υπερθέρμανση του πλανήτη αλλάζει τα μοτίβα των βροχοπτώσεων. Για κάθε βαθμό Κελσίου που ανεβαίνει η θερμοκρασία, η ατμόσφαιρα κρατά 7% περισσότερη υγρασία, οδηγώντας σε βίαιες καταιγίδες. Αυτό προκαλεί υδατοκορεσμό στο έδαφος και ευνοεί μυκητολογικές ασθένειες που «δολοφονούν» τα δέντρα κακάο, φέρνοντας την παγκόσμια βιομηχανία στα όριά της.
Μπορεί το χαρούπι να σώσει τη βιομηχανία από την κλιματική κρίση και τη σοκολάτα;
Μπροστά στον κίνδυνο να μείνουμε χωρίς κακάο μέχρι το 2050, ερευνητές από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης στρέφονται σε μια παραδοσιακή μεσογειακή τροφή: το χαρούπι. Σε αντίθεση με το ευαίσθητο κακάο, το χαρούπι είναι ένας «επιζών» της φύσης. Αντέχει σε ακραίες ξηρασίες, χρειάζεται ελάχιστο νερό και ευδοκιμεί σε θερμά κλίματα, καθιστώντας το ιδανικό για έναν πλανήτη που φλέγεται.
Το πρόβλημα μέχρι σήμερα ήταν η γεύση. Παρότι το άρωμά του θυμίζει σοκολάτα, η επίγευσή του υστερούσε. Ωστόσο, η επιστήμη βρήκε τη χρυσή τομή, χρησιμοποιώντας φυσικά ένζυμα που μεταμορφώνουν το γευστικό προφίλ του χαρουπιού, δίνοντάς του την απαραίτητη πικράδα και γλυκύτητα που αναζητούν οι λάτρεις του κακάο.
Προσοχή: Πως μπορεί η σοκολάτα να προκαλέσει βλάβες στο DNA;
Καινοτόμες τεχνικές: Το ένζυμο που νικά την κλιματική κρίση και τη σοκολάτα
Η νέα ενζυμική επεξεργασία που αναπτύχθηκε είναι μια «καθαρή» μέθοδος, μακριά από σκληρά χημικά. Επιτρέπει στο χαρούπι να χρησιμοποιηθεί ως ισότιμη πρώτη ύλη σε σοκολάτες, ροφήματα και σκόνες κακάο.
Γιατί μας πιάνει μια ακαταμάχητη επιθυμία να φάμε σοκολάτα;
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης, Manfred Ku, ο στόχος δεν είναι η κατάργηση του κακάο, αλλά η διαφοροποίηση των υλικών. Με αυτόν τον τρόπο, η εφοδιαστική αλυσίδα γίνεται πιο ανθεκτική στις περιβαλλοντικές προκλήσεις. Η κλιματική κρίση και η σοκολάτα ίσως οδηγήσουν σε ένα μέλλον όπου το αγαπημένο μας γλυκό θα έχει διαφορετική σύσταση, αλλά την ίδια απολαυστική γεύση.
Η απόλυτη βελούδινη απόλαυση: Συνταγή για τέλεια μους σοκολάτας
Η τεχνολογία και η φύση συνεργάζονται για να διασφαλίσουν ότι η σοκολάτα δεν θα αποτελέσει παρελθόν, αλλά θα προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα του 21ου αιώνα.
Χορηγούμενο