Κοκτέιλ αναπνευστικών ιώσεων με αυξημένες εισαγωγές
Οι λοιμώξεις αναπνευστικού εμφανίζουν συμπτώματα όπως υψηλό πυρετό, βήχα, δύσπνοια, μυαλγίες και έντονη εξάντληση
Η νέα χρονιά θα ξεκινήσει με έντονη δραστηριότητα αναπνευστικών ιώσεων. Καθώς η αυξητική τάση των περιστατικών στα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων γίνεται όλο και πιο αισθητή. Η Δρ. Σταματούλα Τσικρικά, πνευμονολόγος στο νοσοκομείο «ΣΩΤΗΡΙΑ» και πρόεδρος της ΕΕ Πνευμονολόγων Ελλάδας, υπογραμμίζει τη δοκιμασία που αντιμετωπίζει τόσο το Εθνικό Σύστημα Υγείας όσο και οι πολίτες, ιδιαίτερα εκείνοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
Αυξημένη Εξάπλωση Ιώσεων με την Πτώση της Θερμοκρασίας
Ωστόσο η πτώση της θερμοκρασίας σε συνδυασμό με τους κλειστούς χώρους και την αυξημένη υγρασία ευνοεί την εξάπλωση παθογόνων, όπως η εποχική γρίπη, ο RSV (αναπνευστικός συγκυτιακός ιός) και ο πνευμονιόκοκκος. Παράλληλα, νέες παραλλαγές του κορονοϊού συμβάλλουν στην επίδειξη της κατάστασης. Το αποτέλεσμα είναι η κατακόρυφη αύξηση στις εισαγωγές νοσηλευομένων σε ολόκληρη τη χώρα.
Η Δρ. Τσικρικά προειδοποιεί ότι το επόμενο διάστημα οι μολύνσεις χωρίς να αυξηθούν ακόμη περισσότερο, δεν είναι εφικτή η ακριβής εκτίμηση της έκτασής τους.
Ο Ρόλος της Κλιματικής Αλλαγής
Επίσης η κλιματική αλλαγή εντείνει την επιθετικότητα των ιογενών και μικροβιακών λοιμώξεων, όπως αναφέρει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Αυτό εγείρει ανησυχίες για τη διαχείριση των περιστατικών, ιδιαίτερα σε ένα ήδη επιβαρυμένο σύστημα υγείας.
Προστασία των Ευάλωτων Ομάδων
Επίσης οι πολίτες με χρόνια νοσήματα ή μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης. Ωστόσο οι λοιμώξεις αναπνευστικού εμφανίζουν συμπτώματα όπως υψηλό πυρετό, βήχα, δύσπνοια, μυαλγίες και έντονη εξάντληση, με πολλά περιστατικά συνομιλίας να παρουσιάζουν βαρύτερη κλινική εικόνα.
Η Αναγκαιότητα Αναδιοργάνωσης του Συστήματος Υγείας
Επιπλέον η Δρ. Τσικρικά τονίζει την ανάγκη για σχεδιασμό ενός σύγχρονου χάρτη υγείας, ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας και αποτελεσματική διαχείριση πόρων. Η ενίσχυση της ΕΣΥ, που υποφέρει από υποστελοποίηση και γερασμένο προσωπικό, είναι ζωτικής σημασίας για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.
Παράλληλα, προειδοποιεί για τους κινδύνους από την αναζήτηση μη έγκυρων πληροφοριών στο διαδίκτυο. Υπενθυμίζοντας ότι η τεκμηριωμένη επιστημονική γνώση αποτελεί βασικό πυλώνα πρόληψης.
«Ας φροντίζουμε την υγεία μας ώστε να γιορτάσουμε με αγάπη και συντροφικότητα, μακριά από τις δυσκολίες ενός νοσοκομειακού δωματίου», καταλήγει.
Χορηγούμενο