Χορηγούμενο
ΔΩΜΑΤΙΟ ΠΑΝΙΚΟΥ

Κρήτη: Η θρυλική ιερόδουλη, Μαντάμ Ορτάνς, ο Ζορμπάς και ο τάφος της

Η ζωή της έμπνευση και για τον Νίκο Καζαντζάκη

Χορηγούμενο

Κρήτη: Η θρυλική ιερόδουλη, Μαντάμ Ορτάνς, ο Ζορμπάς και ο τάφος της – Η ζωή της έμπνευση και για τον Νίκο Καζαντζάκη

Κρήτη: Η θρυλική ιερόδουλη, Μαντάμ Ορτάνς, ο Ζορμπάς και ο τάφος της – Περισσότερες από οκτώ δεκαετίες μετά τον θάνατο μιας γυναίκας που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ιστορία της Κρήτης, ανακαλύφθηκε ο τάφος της Αδελίνας Γκιτάρ, γνωστής ως θρυλικής Μαντάμ Ορτάνς.

Ο τάφος της βρέθηκε στο Δημοτικό Νεκροταφείο της Ιεράπετρας, όπως αναφέρει σε ανάρτησή του ο δικηγόρος Ευθύμης Λεκάκης, ο οποίος είχε θέσει ως στόχο τον εντοπισμό του, σύμφωνα με το patris.gr.

Επιπλέον, η Γκιτάρ πέρασε τις τελευταίες δεκαετίες της ζωής της στην Ιεράπετρα, όπου οι τοπικές αρχές την τίμησαν δίνοντας το όνομά της σε έναν δρόμο.

Δείτε επίσης – Χαμός: Απατημένη σύζυγος μπούκαρε σε οίκο ανοχής και έδειρε ιερόδουλη που συναντούσε ο άντρας της!

Η ζωή της αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για λογοτέχνες, όπως ο Νίκος Καζαντζάκης, ο οποίος την απαθανάτισε στο έργο του «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά». Στην κινηματογραφική μεταφορά της ταινίας, η Λίλα Κέντροβα έδωσε μια αξέχαστη ερμηνεία, κερδίζοντας το Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου.

Δείτε βίντεο από την ταινία ΑΛΕΞΗΣ ΖΟΡΜΠΑΣ – Το πλιάτσικο

Δείτε επίσης – Τρίκαλα: Παντρεύεται ιερόδουλη που γνώρισε σε οίκο ανοχής!

Ποια ήταν, όμως, η Μαντάμ Ορτάνς;

Η Αδελίνα Γκιτάρ, γεννημένη το 1863 στη Γαλλία, με αβέβαιο τόπο γέννησης ανάμεσα στο… Παρίσι, την Τουλόν και τη Μασσαλία, ξεκίνησε την πορεία της ως πόρνη από την ηλικία των 16 ετών. Το 1898, με την έναρξη της κατοχής της… Κρήτης, εγκαταστάθηκε στα Χανιά μαζί με περίπου 500 γυναίκες, κοντά στους στρατιώτες των Μεγάλων Δυνάμεων.

Μετά την επανάσταση στο Θέρισο το 1905, η Μαντάμ Ορτάνς περιπλανήθηκε στο Ηράκλειο, τη Σητεία και τον… Άγιο Νικόλαο, καταλήγοντας τελικά στην Ιεράπετρα στις αρχές του 1910. Εκεί άνοιξε χαρτοπαικτική λέσχη και εστιατόριο στη Μεσοκαστελλιά και αργότερα ίδρυσε ένα ξενοδοχείο, το… «Η Γαλλία», στη θέση του σημερινού «Hotel Creta».

Η Ορτάνς έγινε υποπρόξενος της Γαλλίας, αν και υπήρχαν υπόνοιες ότι ενδέχεται να ήταν κατάσκοπος. Μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ανέπτυξε έντονη κοινωνική δραστηριότητα και απέκτησε καταξίωση στην Ιεράπετρα, όπου και απεβίωσε το 1938.

Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button