Στις 6 Απριλίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο, τιμάται η μνήμη του Αγίου Ευτυχίου, Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν τα ονόματα: Ευτύχιος, Ευτύχης, Ευτυχία, Ευτυχούλα, Ευτυχίτσα και Έφη.
Ποιος ήταν ο Άγιος Ευτύχιος
Ο Άγιος Ευτύχιος γεννήθηκε το 512 μ.Χ. στη Θεία Κώμη της Φρυγίας, την εποχή του αυτοκράτορα Ιουστινιανού του Α’. Γονείς του ήταν ο Αλέξανδρος, στρατιωτικός στην υπηρεσία του Βελισσαρίου, και η Συνεσία. Ο παππούς του, ιερέας Ησύχιος, ο οποίος υπηρετούσε στην Εκκλησία της Αυγουστοπόλεως και είχε φήμη αγίου ανθρώπου, τον βάπτισε και του μετέδωσε τη χριστιανική πίστη.
Από νεαρή ηλικία, ο Ευτύχιος αφιερώθηκε στην Εκκλησία, χειροτονήθηκε αναγνώστης, έπειτα διάκονος και πρεσβύτερος. Αργότερα έγινε ηγούμενος σε μονή της Αμασείας. Εκείνα τα χρόνια, η Εκκλησία ταλανιζόταν από αιρέσεις όπως ο ωριγενισμός και ο μονοφυσιτισμός.
Το 543 μ.Χ. πραγματοποιήθηκε Σύνοδος στην Κωνσταντινούπολη που καταδίκασε τις κακοδοξίες του Ωριγένη. Το 552 μ.Χ., μετά τον θάνατο του Πατριάρχη Μηνά, ο Ευτύχιος εξελέγη Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως. Ένα χρόνο αργότερα, προήδρευσε της Ε’ Οικουμενικής Συνόδου, η οποία επικύρωσε την καταδίκη των «Τριών Κεφαλαίων».
Αντίσταση στον αφθαρτοδοκητισμό
Το 564 μ.Χ., ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός προώθησε τη διδασκαλία του αφθαρτοδοκητισμού, σύμφωνα με την οποία το σώμα του Χριστού δεν υπόκειτο στις φυσικές ανθρώπινες ανάγκες. Ο Ευτύχιος αντιτάχθηκε σθεναρά στη διδασκαλία αυτή, με αποτέλεσμα να καθαιρεθεί και να εξοριστεί στην Πρίγκηπο και κατόπιν στην Αμάσεια, όπου έζησε ως ασκητής και έκανε θαύματα.
Μετά από δώδεκα χρόνια εξορίας, το 577 μ.Χ., ο αυτοκράτορας Ιουστίνος Β’ τον επανέφερε στην πατριαρχική του θέση. Κατά τη δεύτερη περίοδο της πατριαρχίας του, ο Άγιος έγινε πάλι πηγή ελπίδας για τον λαό, σώζοντάς τον από επιδημία μέσω της προσευχής του. Ωστόσο, συγκρούστηκε με τον μελλοντικό Πάπα Γρηγόριο λόγω δογματικών διαφωνιών.
Ο Άγιος Ευτύχιος κοιμήθηκε ειρηνικά το 582 μ.Χ. Το ιερό του λείψανο τοποθετήθηκε στην Εκκλησία των Αγίων Αποστόλων στην Κωνσταντινούπολη. Αργότερα, το 1246, τα λείψανά του μεταφέρθηκαν στη Μονή Αγίου Γεωργίου στη Βενετία.
Χορηγούμενο