Στη δημοσιότητα δίνεται φωτογραφία-ντοκουμέντο από το πούλμαν που μετέφερε την ελληνική στρατιωτική αποστολή στη Λιβύη, το οποίο φαίνεται να είναι διάτρητο στην πίσω πλευρά του.
Συγκεκριμένα, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση και τα περισσότερα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ένα «τροχαίο». Τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα προκαλούν, όμως, πολλά ερωτήματα.
Στη φωτογραφία που παραθέτουμε βλέπουμε ότι το πούλμαν είναι διάτρητο στην πίσω πλευρά του, ενώ υπάρχουν εκτόνωσης εκρηκτικών.
Η φωτογραφία θυμίζει ένα πούλμαν που έχει δεχθεί επίθεση με βόμβα και όχι ένα πούλμαν που είχε ένα… τροχαίο. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση, μέσω του εκπροσώπου της, Παύλου Μαρινάκη, υποστηρίζει ότι δεν ξέρει τι έγινε στη Λιβύη.
Η ενημέρωση από τον Μαρινάκη
Συγκεκριμένα, ο Π. Μαρινάκης, χρησιμοποιώντας γλώσσα που ταιριάζει περισσότερο σε… πρώτες πληροφορίες δελτίου ειδήσεων και όχι σε κυβερνητικό εκπρόσωπο που εμφανίζεται την αμέσως επόμενη ημέρα μετά από μία τραγωδία με πέντε νεκρούς.
Ερωτηθείς αν υπήρχαν μέτρα ασφαλείας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιστράτευσε κάτι που θύμιζε περισσότερο σε… έκτακτο δελτίο ειδήσεων.
«Θα διερευνηθούν τα ακριβή αίτια του συμβάντος», είπε και συνέχισε: «Οι πρώτες πληροφορίες μιλάνε για ένα τραγικό αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Αυτό δεν μπορούμε εμείς να το πούμε με βεβαιότητα, τι συνέβη ή δεν συνέβη, ούτε μπορώ να σας πω εγώ πριν γίνει η σχετική έρευνα, πριν δοθούν οι σχετικές επίσημες απαντήσεις από το υπουργείο Άμυνας. Εγώ μπορώ να σας πω ότι θα γίνει άμεσα η διερεύνηση των αιτίων. Και βέβαια του οδηγού, τι συνέβη, ποια είναι η ευθύνη που οι άνθρωποι αυτοί δεν γύρισαν στην πατρίδα μας μετά από αυτή την ανθρωπιστική βοήθεια στην οποία συνέτρεξαν».
Τι εξετάζουν οι Λιβυκές Αρχές;
Την ίδια ώρα οι λιβυκές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο η τραγωδία να προήλθε από εξτρεμιστική ισλαμιστική ενέργεια. Καθώς η Ντέρνα είναι η πόλη προπύργιο του ISIS από το 2011 και ελέγχεται πλήρως από σκληρές ένοπλες ομάδες που δεν δέχονται κανέναν ουσιαστικό έλεγχο από την φιλοτουρκική κυβέρνηση του Α.Ντμπεϊμπά.
To μόνο σίγουρο είναι ότι σκοτώθηκαν πέντε Έλληνες λόγω της κακοσχεδιασμένης επιχείρησης στη Λιβύη. Και προς το παρόν δεν έχει υπάρξει ούτε μια παραίτηση.
Η έρευνα της ΕΥΠ και τα σενάρια για το τροχαίο δυστύχημα στη Λιβύη
Η ΕΥΠ ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το τροχαίο δυστύχημα και το λεωφορείο που επέβαιναν τα μέλη της ανθρωπιστικής βοήθειας. Όπως μετέδωσε το MEGA, μπροστά και πίσω ήταν δύο θωρακισμένα τζιπ της Λιβύης που συνόδευαν το λεωφορείο της ελληνικής αποστολής. «Έχουμε ένα αυτοκίνητο μεγάλου κυβισμού που έρχεται από την αντίθετη κατεύθυνση. Ενώ περνάει το πρώτο τζιπ ξαφνικά χτυπάει την αριστερή πλευρά το λεωφορείο», σύμφωνα με το ρεπορτάζ.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες που μετέδωσε το MEGA, το αυτοκίνητο είχε ένα μεγάλο ρεζερβουάρ καυσίμων και είχε μεγάλη ποσότητα καυσίμων. Το ερευνούν προκειμένου να διακριβώσουν εάν υπήρχε μια αποστολή αυτοκτονίας ή ο,τιδήποτε άλλο, αλλά δεν επιβεβαιώνεται ένα τέτοιο ακραίο σενάριο.
Πιθανολογούν ότι εξερράγη το μεγάλο ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου που προκάλεσε το δυστύχημα… Συνεκτιμώντας την κακή κατάσταση του οδοστρώματος και τα μεγάλα προβλήματα ασφάλειας που καταγράφονται στη Λιβύη.
Η φωτιά που ακολούθησε ήταν σφοδρή, με αποτέλεσμα κάποιοι να βρουν τραγικό θάνατο στις φλόγες.
Η περίεργη «ομερτά» του ΓΕΕΘΑ
«Δεν ήταν σύγκρουση, ήταν έκρηξη», υποστηρίζουν επιβαίνοντες στο μοιραίο πούλμαν που μετέφερε τα 19 μέλη της ελληνικής αποστολής για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη. Αυτό αναφέρουν ανώνυμες πηγές, προερχόμενες από το συγγενικό περιβάλλον στρατιωτικών επιβαινόντων στο μοιραίο πούλμαν και οι οποίοι είχαν την τύχη να διασωθούν, όπως μετέδωσε νωρίτερα το iEidiseis.
Φυσικά, το ΓΕΕΘΑ επιμένει στο αρχικό σενάριο, περί σύγκρουσης και τυχαίου αυτοκινητιστικού δυστυχήματος με φορτηγό. Ωστόσο, η εκδοχή του ΓΕΕΘΑ αποδυναμώνεται από την πρεμούρα που επέδειξε να μην λέει την αλήθεια, από την πρώτη στιγμή που σημειώθηκε η τραγωδία, και έλαβε γνώση της χαοτικής κατάστασης που επικρατούσε στο σημείο του συμβάντος.
Γνώριζαν τα πάντα στο ΓΕΕΘΑ
Το ΓΕΕΘΑ γνώριζε από τις 3:30 μ.μ. της Κυριακής το μέγεθος του προβλήματος και ότι υπάρχουν νεκροί, υποστηρίζουν συγγενείς της ελληνικής αποστολής.
Όταν στις 6 μμ έγινε γνωστό ότι εκτάκτως αναχωρεί δεύτερο μεταγωγικό για τη Λιβύη για «ειδική αποστολή» που περιλαμβάνει και μεταφορά νεκρών στην Αθήνα, το ΓΕΕΘΑ καθησύχαζε ότι πρόκειται για ένα σύνηθες αυτοκινητιστικό ατύχημα με τρεις ελαφρά τραυματίες!
Μάλιστα στις 8:30 μμ -δηλαδή 5 ώρες μετά το συμβάν- εξέδιδε ανακοίνωση το ΓΕΕΘΑ περί… «τριών ελαφρά τραυματισμένων»! Ακόμη και όταν ο υπουργός Υγείας της Λιβύης εξέφραζε τα συλλυπητήριά του στην Ελλάδα για τον χαμό των τεσσάρων αξιωματικών.
Η Αθήνα πέταγε «χαρταετό», με τα συστημικά μέσα που ελέγχονται πλήρως από την κυβέρνηση να τηρούν σιγή ιχθύος… Κρυπτόμενα πίσω από την καθησυχαστική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ. Μόνο όταν περί της 10 μμ όλα τα Διεθνή Μέσα έκαναν πρώτη είδηση την ελληνική τραγωδία στη Λιβύη, ακολούθησαν τα ελληνικά ΜΜΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 11μμ η κρατική τηλεόραση επέμενε στην εκδοχή των τριών τραυματιών. Τα μεσάνυχτα το ΓΕΕΘΑ αναγκάστηκε -9 ώρες μετά το δυστύχημα- να παραδεχτεί επισήμως ότι υπάρχουν τρεις νεκροί και οι αγνοούμενοι.
Για κακή τύχη του ΓΕΕΘΑ, που τελευταία επιδίδεται σε αδέξια επικοινωνιακά πασαλείμματα… Αυτή τη φορά, δεν έχει να κάνει με απλούς στρατιωτικούς που υπακούουν τυφλά στις άνωθεν εντολές… Αλλά πρόκειται για στελέχη του υγειονομικού που αποτελούν ξεχωριστή ελίτ στο στράτευμα και δεν μπαίνουν στη λογική του άρβυλου.
Όπως ευστόχως παρατηρούν, κατά τη σύγκρουση διαμελίζονται τα πτώματα, δεν εξαϋλώνονται και άρα δεν αγνοούνται…
Σκιές και ερωτηματικά, που από το πρωί πλανώνται στο στράτευμα και απαιτείται άμεσα να διαλευκανθούν οι ακριβείς συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το μακελειό στην Λιβύη.
Χορηγούμενο