ΔΩΜΑΤΙΟ ΠΑΝΙΚΟΥ

Μαστίχα Χίου: Το θαύμα, τα οφέλη και μια μοναδική συνταγή

Η ιστορία της, οι μοναδικές θεραπευτικές της ιδιότητες και οι άγνωστες χρήσεις της

Χορηγούμενο

Μαστίχα Χίου: Το θαύμα, τα οφέλη και μια μοναδική συνταγή… Η ιστορία της, οι μοναδικές θεραπευτικές της ιδιότητες και οι άγνωστες χρήσεις της

Μαστίχα Χίου: Το θαύμα, τα οφέλη και μια μοναδική συνταγή… Η μαστίχα είναι προϊόν του μαστιχοφόρου σχίνου, ενός θάμνου που φύεται κυρίως στα νότια της Χίου, στα λεγόμενα Μαστιχοχώρια. Από τον σχίνο συλλέγεται μια αρωματική ρητίνη, η οποία έχει κατοχυρωθεί ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π) από το 1997. Η μαστίχα είναι μοναδικό προϊόν, τόσο για τον τρόπο παραγωγής της όσο και για τις ιδιότητές της.

Αν και παρόμοιοι θάμνοι βρίσκονται σε διάφορες μεσογειακές χώρες, μόνο στη νότια Χίο αναπτύσσονται οι συγκεκριμένοι μαστιχοφόροι σχίνοι, χάρη στο θερμό και ξηρό κλίμα της περιοχής. Τα δέντρα αυτά φτάνουν σε ύψος έως τρία μέτρα, με ελλειπτικά φύλλα και μικρά κόκκινα άνθη. Η μαστίχα συλλέγεται με παραδοσιακό τρόπο, χαράζοντας τον κορμό των δέντρων και μαζεύοντας τη ρητίνη, που αρχικά έχει πικρή γεύση και σταδιακά αποκτά το χαρακτηριστικό άρωμα της.

Χορηγούμενο

Παρότι έχουν γίνει προσπάθειες για παραγωγή μαστίχας σε άλλα μέρη του κόσμου, δεν έχουν αποφέρει καρπούς, πιθανώς λόγω του ιδιαίτερου κλίματος της Χίου. Η ακριβής χημική σύνθεση της μαστίχας Χίου δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητή, αν και περιέχει πλήθος ουσιών με φαρμακευτικές ιδιότητες, όπως αιθέριο έλαιο, τανίνες και μοναδικά τερπένια.

μαστιχόδεντρα

Επιστημονική Ταυτότητα και Περιγραφή της Μαστίχας Χίου

Επιστημονική ονομασία: Pistacia Lentiscus Var. Chia (Μαστιχοφόρος Σχίνος)
Οικογένεια: Ανακαρδιοειδή
Άλλες ονομασίες: Μαστίχι

Ιστορία και Παραδοσιακές Χρήσεις

Η μαστίχα χρησιμοποιείται εδώ και πάνω από 2.500 χρόνια ως ελληνικό παραδοσιακό φάρμακο, με αναφορές από τον Ηρόδοτο και άλλους αρχαίους επιστήμονες. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι την χρησιμοποιούσαν για την ταρίχευση, ενώ οι Ρωμαίοι την αξιοποιούσαν για τον καθαρισμό των δοντιών.

Χορηγούμενο

Θεραπευτικές και Άλλες Χρήσεις

Η μαστίχα είναι γνωστή για τις φαρμακευτικές της ιδιότητες, όπως:

Θεραπεία γαστρεντερικών προβλημάτων
Αντιβακτηριδιακή και αντιοξειδωτική δράση
Διατήρηση της στοματικής υγείας
Προστασία της καρδιάς και των αγγείων
Πιθανές αντικαρκινικές ιδιότητες
Στη μαγειρική και ζαχαροπλαστική, η μαστίχα χρησιμοποιείται για τον αρωματισμό πιάτων και γλυκών, ενώ το μαστιχέλαιο βρίσκει χρήση σε καλλυντικά και άλλα προϊόντα.

Το θαύμα και οι θεραπευτικές της ιδιότητες

Στη Χίο, η μαστίχα καλλιεργείται κυρίως σε χωριά όπως τα Λιθί, Μεστά, Καλλιμασιά και Πυργί. Σύμφωνα με μια χριστιανική παράδοση, ο σχίνος άρχισε να παράγει μαστίχα ως αντίδραση στα δάκρυα του Αγίου Ισιδώρου.

Για γαστρεντερικά προβλήματα, συστήνεται η κατανάλωση μαστιχόνερου, ενώ για τη βελτίωση της στοματικής υγείας προτείνεται το μάσημα της μαστίχας. Στη ζαχαροπλαστική, η μαστίχα χρησιμοποιείται σε μορφή σκόνης για τη δημιουργία γλυκών όπως η πανακότα.

Χορηγούμενο

Παρά τις ευεργετικές ιδιότητες της, συνιστάται η κατανάλωση της μαστίχας με μέτρο.

Δείτε επίσης – Εκτοξεύεται η Χίος: Το Κέντρο Έρευνας Μαστίχας στην Καλλιμασιά και οι δρόμοι που ανοίγει

Πανακότα με μαστίχα και φρέσκια βανίλια

Μια μοναδική συνταγή εμπνευσμένη από το βιβλίο “Γνωρίστε τα ελληνικά super foods” των Εκδόσεων Διόπτρα.

Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά

Χορηγούμενο

Χρόνος ψύξης: 2 ώρες

Μερίδες: 4

Τα υλικά που θα χρειαστείτε

200 γραμμάρια φρέσκο γάλα
50 γραμμάρια καστανή ζάχαρη ή αντίστοιχη στέβια
4 φύλλα ζελατίνης
200 γραμμάρια φυτική κρέμα γάλακτος
1 φρέσκια βανίλια
5 γραμμάρια μαστίχα Χίου σε κόκκους
10 γραμμάρια καστανή ζάχαρη ή στέβια

Βήμα – βήμα η εκτέλεση

Λιώστε τους κόκκους μαστίχας με τα 10 γραμμάρια ζάχαρη σε ένα γουδί μέχρι να γίνουν σκόνη. Η ζάχαρη διευκολύνει το άλεσμα της μαστίχας.
Σε ένα μικρό κατσαρολάκι, ζεστάνετε το γάλα, τη ζάχαρη, τη βανίλια και την αλεσμένη μαστίχα.
Τοποθετήστε τα φύλλα ζελατίνης σε κρύο νερό για να μαλακώσουν. Στραγγίξτε τα καλά και προσθέστε τα στο κατσαρολάκι.
Ανακατέψτε το μείγμα με σύρμα ζαχαροπλαστικής και προσθέστε την κρέμα γάλακτος.
Όταν το μείγμα κρυώσει λίγο, τοποθετήστε το στο ψυγείο για μερικές ώρες μέχρι να πήξει. Σερβίρετε την πανακότα με μαρμελάδα φράουλα.


Χορηγούμενο

Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button