Μαζικές παραιτήσεις από Στρατιωτικές Σχολές: : 1 στους 4 πρωτοετείς εγκατέλειψε το 2024
Έμφαση δίνεται στις κακές συνθήκες εργασίας και στην έλλειψη σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα
Ενώ ανακοινώνεται η μετατροπή των σχολών σε πανεπιστημιακό επίπεδο ιδρύματα, ο αριθμός των παραιτήσεων σπουδαστών συνεχώς, προκαλεί ερωτήματα. Ωστόσο η κατάσταση θυμίζει το παλιό σκίτσο του Ιωάννου. Όπου ο υπουργός απορεί πάνω από τον νεκρό στρατιώτη: «Τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε;» . Τριάντα χρόνια μετά, το σκίτσο παραμένει επίκαιρο.
Παρά τις υποσχέσεις για καλύτερες συνθήκες και υψηλότερες αμοιβές μέσω της «Ατζέντας 2030», οι σπουδαστές εγκαταλείπουν πριν καν τελειώσουν τη φοίτησή τους. Επίσης χαρακτηριστικό παράδειγμα, η ΣΣΑΣ, όπου λίγο πριν την ορκωμοσία πέντε τελειόφοιτοι. Συμπεριλαμβανόμενου και του αρχηγού της Σχολής, υπέβαλαν την παραίτησή τους.
Ανησυχητικά Στατιστικά
Σύμφωνα με την ΠΟΕΣ, οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους:
ΣΣΕ : 30 πρωτοετείς (21,7%) και 8 δευτεροετείς.
ΣΝΔ : 40 πρωτοετείς (42,1%).
ΣΙ : 24 πρωτοετείς (18,6%).
ΣΜΥ : 38 πρωτοετείς (29%).
ΣΜΥΝ : 43 πρωτοετείς (22,5%).
ΣΜΥΑ : 26 πρωτοετείς (25,2%).
Ωστόσο οι λόγοι που οδηγούν στις παραιτήσεις περιλαμβάνουν χαμηλούς μισθούς, προβληματικές, ελλείψεις ερευνητικών δυνατοτήτων. Καθώς και παλαιωμένες δομές και ανύπαρκτη σύνδεση με την καινοτομία.
Πρόβλημα στα θεμέλια
Επίσης ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις κακές συνθήκες εργασίας και στην έλλειψη σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα. Επιπλέον αξίζει να σημειωθεί ότι το 2023, 24 σπουδαστές της ΣΜΥΝ παραιτήθηκαν λόγω καψονιών. Ένα ζήτημα που αποσιωπήθηκε από την ηγεσία.
Συμπέρασμα
Η αδυναμία της Πολιτείας να εμπνεύσει όραμα και αισιοδοξία στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων φαίνεται να οδηγεί την κατάσταση σε αδιέξοδο. Χωρίς ουσιαστικές αλλαγές, το πρόβλημα δείχνει μη αναστρέψιμο.
Χορηγούμενο