Μία από τις μεγαλύτερες διαρροές δεδομένων στην ιστορία των κοινωνικών μέσων μπορεί να βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς ένας χάκερ με το ψευδώνυμο “ByteBreaker” ισχυρίζεται ότι έχει αποκτήσει και πουλάει στο dark web προσωπικά στοιχεία από πάνω από 1,2 δισεκατομμύρια χρήστες του Facebook.
Τα δεδομένα που φέρεται να διέρρευσαν, σύμφωνα με το Cybernews, περιλαμβάνουν ονοματεπώνυμα, Facebook ID, διευθύνσεις email, αριθμούς τηλεφώνου, ημερομηνίες γέννησης, φύλο και τοποθεσία. Αυτά τα στοιχεία αποκτήθηκαν πιθανότατα μέσω “web scraping” (αυτοματοποιημένης εξαγωγής δεδομένων), εκμεταλλευόμενος μια αδυναμία στο API του Facebook. Αν και το scraping δεν είναι παραδοσιακή παραβίαση, τα αποτελέσματά του είναι εξίσου επικίνδυνα.
Τι λένε Meta και ειδικοί
Η κλίμακα αυτής της υποτιθέμενης διαρροής είναι πρωτοφανής, ξεπερνώντας προηγούμενα περιστατικά. Ωστόσο, η Meta (μητρική εταιρεία του Facebook) και ειδικοί σε θέματα ασφάλειας εκφράζουν σκεπτικισμό. Η Meta υποστηρίζει ότι τα δεδομένα ενδέχεται να προέρχονται από την παλαιότερη διαρροή του 2021, την οποία έχει ήδη διαχειριστεί. Ο ByteBreaker παρουσίασε ένα δείγμα 100.000 εγγραφών, αλλά υπάρχουν αναντιστοιχίες στις τεχνικές λεπτομέρειες των ισχυρισμών του.
Προληπτικά μέτρα για τους χρήστες
Ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για νέα ή παλαιότερα δεδομένα, οι αρχές καλούν τους χρήστες του Facebook να λάβουν άμεσα προληπτικά μέτρα για την ασφάλειά τους:
Αλλάξτε άμεσα τους κωδικούς πρόσβασης στους λογαριασμούς σας.
Παγώστε τις πιστωτικές σας κάρτες αν έχετε υποψίες κακόβουλης πρόσβασης.
Ενεργοποιήστε ειδοποιήσεις για ύποπτες συναλλαγές από την τράπεζά σας.
Ενεργοποιήστε την επαλήθευση δύο παραγόντων (2FA) σε όλους τους σημαντικούς λογαριασμούς (Facebook, email, τράπεζες).
Μην χρησιμοποιείτε τον ίδιο κωδικό σε πολλούς λογαριασμούς.
Η χρήση της 2FA προσθέτει ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας, ακόμα κι αν οι χάκερ αποκτήσουν πρόσβαση στα βασικά σας στοιχεία.
Χορηγούμενο