Μεγάλο λάθος να πετάτε το νερό από τα ζυμαρικά που βράσατε… Οι άγνωστες χρήσεις αυτού του «θαυματουργού» υγρού που θα σας αφήσουν άφωνους
Πολλοί από εμάς λατρεύουμε τα ζυμαρικά, είτε πρόκειται για μακαρόνια, ριγκατόνι ή ταλιατέλες. Μετά το βράσιμο, συνηθίζουμε να στραγγίζουμε και να πετάμε το νερό, θεωρώντας το άχρηστο. Ωστόσο, αυτό είναι ένα μεγάλο λάθος! Το νερό που μένει μετά το μαγείρεμα των ζυμαρικών είναι γεμάτο άμυλο και θρεπτικά συστατικά, καθιστώντας το έναν πολύτιμο πόρο για διάφορες χρήσεις στο σπίτι.
Μεγάλο λάθος να πετάτε το νερό από τα ζυμαρικά που βράσατε
Παρακάτω, θα δούμε επτά εξαιρετικούς τρόπους για να αξιοποιήσετε αυτό το… “θαυματουργό” υγρό:
Βελτιώνει τις σάλτσες ζυμαρικών
Αυτό είναι ίσως ο πιο γνωστός τρόπος χρήσης. Το αμυλούχο νερό των ζυμαρικών είναι ιδανικό για να δέσετε και να εμπλουτίσετε τις σάλτσες σας, όπως η πέστο ή μια σάλτσα ντομάτας. Βοηθάει να δέσουν τα υλικά και να δημιουργήσουν μια πιο κρεμώδη υφή, προσθέτοντας ταυτόχρονα γεύση.
Θρέφει τα μαλλιά
Αν τα μαλλιά σας είναι ξηρά ή ταλαιπωρημένα, δοκιμάστε να κάνετε μασάζ με χλιαρό νερό ζυμαρικών. Το άμυλο και τα μέταλλα μπορούν να ενυδατώσουν και να ενδυναμώσουν την τρίχα. Μετά το μασάζ, ξεπλύνετε καλά και λουστείτε κανονικά.
Χρησιμοποιείται στο μαγείρεμα στον ατμό
Αν μαγειρεύετε άλλα τρόφιμα στον ατμό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το νερό των ζυμαρικών ως βάση. Πέρα από την οικονομία στο νερό και την ενέργεια, τα θρεπτικά συστατικά του νερού μπορούν να μεταφερθούν στα τρόφιμα που μαγειρεύονται, εμπλουτίζοντας τη γεύση τους.
Ιδανικό για ζύμες ψωμιού και πίτσας
Όλες οι ζύμες χρειάζονται υγρό και αλάτι. Το νερό από τα βρασμένα ζυμαρικά είναι μια εξαιρετική επιλογή, καθώς περιέχει ήδη αλάτι και άμυλο, τα οποία βοηθούν στη δομή και τη γεύση της ζύμης. Απλά χρησιμοποιήστε την ποσότητα που απαιτεί η συνταγή σας.
Για το μούλιασμα οσπρίων
Τα όσπρια, όπως τα φασόλια, οι φακές και τα ρεβίθια, είναι πολύτιμα για την υγεία μας. Το μούλιασμά τους σε χλιαρό νερό ζυμαρικών μπορεί να βοηθήσει να μαλακώσουν πιο γρήγορα και να απορροφήσουν επιπλέον θρεπτικά συστατικά, κάνοντάς τα ακόμα πιο ωφέλιμα.
Πότισμα φυτών και λουλουδιών
Το νερό των ζυμαρικών είναι πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία που είναι ευεργετικά για τα φυτά. Αφήστε το να κρυώσει μέχρι να γίνει χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου και χρησιμοποιήστε το για να ποτίσετε τα λουλούδια και τα φυτά σας. Θα δείτε διαφορά στην ανάπτυξή τους!
Ανακούφιση για τα πόδια
Για όσους υποφέρουν από πρησμένα ή κουρασμένα πόδια, ένα ποδόλουτρο με χλιαρό νερό ζυμαρικών μπορεί να προσφέρει μεγάλη ανακούφιση. Βυθίστε τα πόδια σας στο νερό (βεβαιωθείτε ότι η θερμοκρασία είναι ανεκτή) και αφήστε το άμυλο και τη ζέστη να καταπραΰνουν τον πόνο και το οίδημα.
Τσόφλια αυγών: Ένας πραγματικός θησαυρός που δεν πρέπει να πετάτε
Πριν λοιπόν πετάξετε ξανά το νερό από τα ζυμαρικά σας, σκεφτείτε όλους αυτούς τους έξυπνους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να το αξιοποιήσετε! Δεν είναι μόνο ένας τρόπος να μειώσετε τη σπατάλη, αλλά και να επωφεληθείτε από ένα απρόσμενο… “θαύμα” της κουζίνας.
Χορηγούμενο