Μεγάλο πλάσμα εθεάθη να τρέχει γρήγορα σε βράχους και προκάλεσε συναγερμό στους επιστήμονες για νέο είδος
Έπειτα από οκτώ χρόνια εντατικών ερευνών για ερπετά στις ανεξερεύνητες παράκτιες περιοχές της Ανγκόλα, μία νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στα τέλη του περασμένου μήνα στο επιστημονικό περιοδικό Ecology and Evolution.
Μεγάλο πλάσμα εθεάθη να τρέχει γρήγορα σε βράχους
Οι έρευνες επικεντρώθηκαν σε μια “ελάχιστα κατανοητή” ομάδα σαυρών, γνωστές ως ημερήσια γκέκο της Ναμίμπ. Κατά τη διάρκεια της περιόδου 2017-2025, οι ερευνητές εντόπισαν περίπου δώδεκα “μεγάλα” γκέκο άγνωστης εμφάνισης. Μετά από λεπτομερή εξέταση και ανάλυση του DNA τους, επιβεβαιώθηκε η ανακάλυψη ενός νέου είδους: του Rhoptropus megocellus, ή αλλιώς του ημερήσιου γκέκο της Ναμίμπ με τις μεγάλες κηλίδες.
Χαρακτηριστικά του Large-spotted Namib day gecko
Τα Large-spotted Namib day geckos χαρακτηρίζονται ως “μεγάλου μεγέθους”, καθώς φτάνουν περίπου τα 3,5 ίντσες (περίπου 8,9 εκατοστά) σε μήκος. Διαθέτουν “υπερυψωμένα” λέπια γύρω από τα ρουθούνια τους, σχηματίζοντας ένα “φουσκωμένο χείλος ρουθουνιού”, καθώς και “επιμηκυμένα” δάχτυλα. Μέχρι στιγμής, έχουν εντοπιστεί σε διάφορες μάλιστα τοποθεσίες στην επαρχία Ναμίμπε, μια παράκτια περιοχή της νοτιοδυτικής Ανγκόλας που συνορεύει με τη Ναμίμπια.

(onlinelibrary.wiley.com)
Το νέο είδος αναγνωρίστηκε βάσει του μεγέθους, του μοτίβου των λεπιών, του χρωματισμού και άλλων επίσης λεπτών φυσικών χαρακτηριστικών. Η ανάλυση DNA έδειξε ότι το Rhoptropus megocellus έχει τουλάχιστον.. 13% γενετική απόκλιση από άλλα συγγενικά γκέκο, επιβεβαιώνοντας τη μοναδικότητά του.
Δείτε επίσης – Σοκ: Επιστήμονες ανακάλυψαν νέο είδος ανθρώπου με τεράστιο κρανίο
Διπλή επιτυχία για την ερευνητική ομάδα
Η ερευνητική ομάδα, αποτελούμενη από τους Javier Lobón-Rovira, Matthew Heinicke, Aaron Bauer, Werner Conradie και Pedro Vaz Pinto, δεν περιορίστηκε μόνο στην ανακάλυψη του Rhoptropus megocellus. Εντόπισε και δύο επιπλέον νέα είδη: τον κρυπτικό ημερήσιο γκέκο της Ναμίμπ και τον μικροσκοπικό ημερήσιο γκέκο της Ναμίμπ, προσθέτοντας σημαντικά στην κατανόηση της βιοποικιλότητας της περιοχής.
Χορηγούμενο