Μια νέα μελέτη από τις ΗΠΑ και στο Λονδίνο υπογραμμίζει ότι οι φωνές και η λεκτική κακοποίηση των παιδιών μπορεί να προκαλέσουν τις ίδιες σοβαρές συνέπειες με τη σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση. Επίσης η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Child Abuse & Neglect , ζητά τη διεθνή αναγνώριση της λεκτικής κακοποίησης (CVA) ως επίσημη μορφή κακομεταχείρισης.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Wingate στην Καρολίνα και του University College London (UCL). Οι οποίοι ανέλυσαν 166 έρευνες σχετικά με την παιδική λεκτική κακοποίηση. Ωστόσο οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η αρνητική ένταση και ο τόνος της φωνής δεν μπορούν να έχουν καταλυτική επίδραση στην ψυχολογία των παιδιών. Προκαλώντας συναισθηματικά και ψυχολογικά τραύματα που ενδέχεται να ακολουθήσουν σε όλη τους τη ζωή.
Επίσης οι γονείς, κυρίως οι μητέρες και οι δάσκαλοι αυτής, καθώς αναγνωρίζονται ως οι πιο συνηθισμένοι δράστες της μορφής κακοποίησης. Οι συνέπειες περιλαμβάνουν αυξημένο κίνδυνο για ψυχικές διαταραχές. Όπως κατάθλιψη, κατάχρηση ουσιών και αυτοτραυματισμό. Σύμφωνα με τη μελέτη, η συναισθηματική κακοποίηση έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.
Ωστόσο ο καθηγητής Peter Fonagy του UCL τόνισε ότι η πρόληψη της κακοποίησης είναι η πιο αποτελεσματική στρατηγική για την καταπολέμηση των προβλημάτων ψυχικής υγείας στα παιδιά. Η αναγνώριση της λεκτικής κακοποίησης ως μορφή κακοποίησης είναι κρίσιμη για την έγκαιρη παρέμβαση.
Επιπλέον οι επιστήμονες προτείνουν εκπαίδευση για τους ενήλικες σχετικά με την ασφαλή και υποστηρικτική επικοινωνία με τα παιδιά. Προκειμένου να μειωθούν οι αρνητικές συνέπειες της λεκτικής κακοποίησης. Ο συγγραφέας της μελέτης, καθηγήτρια Shanta Dube, υπογραμμίζει ότι η λεκτική κακοποίηση έχει δια βίου αρνητικές συνέπειες. Και πρέπει να αναγνωριστεί επίσημα ως μορφή κακοποίησης.
Χορηγούμενο