ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μέταλλα: Πόσο πολύτιμα είναι για τον οργανισμό και σε ποιες τροφές κρύβονται;

Ο κρίσιμος ρόλος στη διατήρηση της καλής υγείας

Χορηγούμενο

Μέταλλα: Πόσο πολύτιμα είναι για τον οργανισμό και σε ποιες τροφές κρύβονται; Ο κρίσιμος ρόλος στη διατήρηση της καλής υγείας

Μέταλλα: Πόσο πολύτιμα είναι για τον οργανισμό και σε ποιες τροφές κρύβονται; Τα μέταλλα διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση της υγείας και της εύρυθμης λειτουργίας του σώματος. Από την ενίσχυση των οστών μέχρι τη ρύθμιση του καρδιακού ρυθμού και την παραγωγή ορμονών, τα μέταλλα είναι απαραίτητα για πολλές ζωτικές λειτουργίες του οργανισμού.

Τι είναι τα μέταλλα;

Τα μέταλλα είναι ανόργανα στοιχεία που βρίσκονται στη φύση και απορροφώνται από τα φυτά. Οι άνθρωποι λαμβάνουν μέταλλα μέσω της κατανάλωσης φυτών και ζώων. Διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες, ανάλογα με τις ποσότητες που χρειάζεται ο οργανισμός:

Χορηγούμενο

Κύρια μέταλλα: Αυτά απαιτούνται σε μεγαλύτερες ποσότητες και είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της υγείας των οστών και τη ρύθμιση των υγρών στο σώμα.

Ιχνοστοιχεία: Αυτά χρειάζονται σε μικρότερες ποσότητες, αλλά εξακολουθούν να είναι απαραίτητα για τις σωματικές διεργασίες.

Βασικά μέταλλα και οφέλη

Ασβέστιο: Βοηθά στην υγεία των οστών και των δοντιών, καθώς και στη μυϊκή λειτουργία.

Χορηγούμενο

Φώσφορος: Συνεργάζεται με το ασβέστιο για τη δομή των οστών και υποστηρίζει την παραγωγή ενέργειας.

Μαγνήσιο: Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση και υποστηρίζει την παραγωγή ενέργειας.

Νάτριο: Βοηθά στη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών και στη σωστή λειτουργία των μυών και των νεύρων.

Κάλιο: Ρυθμίζει την καρδιακή λειτουργία και ενισχύει τη μυϊκή σύσπαση.

Χορηγούμενο

Σίδηρος: Είναι απαραίτητος για την παραγωγή αιμοσφαιρίνης, που μεταφέρει οξυγόνο στο αίμα.

Θείο: Το θείο είναι σημαντικό για τον οργανισμό, καθώς συμβάλλει στη σύνθεση πρωτεϊνών, διατηρεί την υγεία των αρθρώσεων και διασφαλίζει την ανθεκτικότητα του δέρματος. Αν και δεν υπάρχει επίσημη συνιστώμενη ημερήσια δόση, επαρκείς ποσότητες θείου λαμβάνονται μέσω μιας πρωτεϊνικής διατροφής. Ελλείψεις σε θείο μπορεί να προκαλέσουν πόνο στις αρθρώσεις, προβλήματα στο δέρμα και εύθραυστα νύχια. Τροφές πλούσιες σε θείο είναι το κρέας, τα αυγά, τα ψάρια, το σκόρδο και τα κρεμμύδια.

Χλώριο: Το χλώριο διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών στον οργανισμό και συμβάλλει στην παραγωγή οξέων στο στομάχι για σωστή πέψη. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι 2.300 mg. Έλλειψη χλωρίου μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, μυϊκές κράμπες και ναυτία. Καλές πηγές χλωρίου είναι το επιτραπέζιο αλάτι, τα φύκια, οι ντομάτες και οι ελιές.

Ψευδάργυρος: Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, την επούλωση πληγών και τη σύνθεση του DNA. Η ημερήσια ποσότητα που συνιστάται είναι 8-11 mg. Έλλειψη ψευδαργύρου μπορεί να οδηγήσει σε εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, τριχόπτωση και καθυστερημένη επούλωση πληγών. Καλές πηγές τροφίμων είναι τα στρείδια, το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, τα φασόλια και οι ξηροί καρποί.

Χορηγούμενο

Χαλκός: Ο χαλκός βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου, στη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων και στη διατήρηση υγιών οστών και νεύρων. Η συνιστώμενη ποσότητα είναι 900 mcg ημερησίως. Έλλειψη χαλκού μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία, αδύναμα οστά και κόπωση. Πλούσιες πηγές χαλκού είναι τα οστρακοειδή, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και η μαύρη σοκολάτα.

Ιώδιο: Το ιώδιο είναι κρίσιμο για την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών, οι οποίες ρυθμίζουν τον μεταβολισμό. Η ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα είναι 150 mcg. Η έλλειψη ιωδίου μπορεί να προκαλέσει βρογχοκήλη, υποθυρεοειδισμό και αύξηση βάρους. Καλές πηγές ιωδίου είναι το ιωδιούχο αλάτι, τα θαλασσινά, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά.

Σελήνιο: Το σελήνιο λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό, προστατεύοντας τα κύτταρα από βλάβες, ενώ υποστηρίζει και τη λειτουργία του θυρεοειδούς. Η συνιστώμενη ποσότητα είναι 55 mcg ημερησίως. Έλλειψη σεληνίου μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση, αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού και τριχόπτωση. Καλές πηγές είναι τα καρύδια Βραζιλίας, τα θαλασσινά, τα αυγά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως.

Μαγγάνιο: Το μαγγάνιο είναι σημαντικό για τη δημιουργία των οστών, την επούλωση πληγών και τον μεταβολισμό των υδατανθράκων και της χοληστερόλης. Η συνιστώμενη ημερήσια δόση είναι 1,8-2,3 mg. Η έλλειψή του μπορεί να προκαλέσει οστικές δυσπλασίες, κόπωση και αδυναμία. Πηγές τροφίμων πλούσιες σε μαγγάνιο περιλαμβάνουν τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τους ξηρούς καρπούς και τα φυλλώδη λαχανικά.

Φθόριο: Το φθόριο είναι γνωστό για τη συμβολή του στην ενίσχυση του σμάλτου των δοντιών και την πρόληψη της τερηδόνας. Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα είναι 3-4 mg. Έλλειψη φθορίου μπορεί να οδηγήσει σε τερηδόνα και δημιουργία τρυπών στα δόντια. Πηγές φθορίου είναι το φθοριούχο νερό, το τσάι και τα θαλασσινά.

Χρώμιο: Το χρώμιο παίζει ρόλο στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, βοηθώντας τη δράση της ινσουλίνης. Η συνιστώμενη ποσότητα είναι 25-35 mcg. Έλλειψη χρωμίου μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη ανοχή στη γλυκόζη, απώλεια βάρους και σύγχυση. Καλές πηγές χρωμίου περιλαμβάνουν το μπρόκολο, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, το κρέας και τους ξηρούς καρπούς.

Μολυβδαίνιο: Το μολυβδαίνιο υποστηρίζει τη λειτουργία των ενζύμων που βοηθούν στη διάσπαση των αμινοξέων που περιέχουν θείο. Η συνιστώμενη ποσότητα είναι 45 mcg ημερησίως. Η ανεπάρκεια μολυβδαινίου είναι σπάνια, αλλά μπορεί να προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις ή καθυστερήσεις στην ανάπτυξη. Καλές πηγές περιλαμβάνουν τα όσπρια, τα δημητριακά και τους ξηρούς καρπούς.

Προσοχή, επικίνδυνα όξινος οργανισμός: Τα συμπτώματα και τα σημάδια στο σώμα σας

Η σημασία της πρόσληψης μετάλλων

Τα μέταλλα είναι αναντικατάστατα για την υγεία του οργανισμού. Η κατανάλωσή τους μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής πλούσιας σε φυτά, άπαχες πρωτεΐνες και δημητριακά ολικής αλέσεως συνήθως επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες του σώματος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, μπορεί να χρειαστούν συμπληρώματα για να αντιμετωπιστούν συγκεκριμένες διατροφικές ελλείψεις.

Αμπελόφυλλα: Τα απίστευτα οφέλη για την υγεία και τον οργανισμό μας

Συμπέρασμα

Τα μέταλλα είναι θεμελιώδη για πολλές από τις ζωτικές λειτουργίες του οργανισμού. Η κατανόηση της σημασίας τους και η σωστή πρόσληψη τους μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της συνολικής υγείας και ευεξίας.


Χορηγούμενο

Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button